maritbet girişmaritbet
Kosova’da yeni caminin inşası tartışılıyor

Kosova’da yeni caminin inşası tartışılıyor

2012 yılında temelleri atıldıktan sonra devam edilmeyen Priştine Merkez Camisi'nin inşası için, tartışmalar devam ediyor.

Kosova İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) tarafından 2012 yılında temelleri atılan ancak o tarihten sonra hiçbir gelişme kaydedilmeyen Priştine Merkez Camisi inşası önündeki tüm engellerin kaldırılması bekleniyor.

AA muhabirine konuya ilişkin açıklama yapan Kosova İslam Birliği Sözcüsü Ahmet Sadriu, 2012 yılının Ekim ayında temeli atılan cami inşaatında geçen 5 yıllık süreçte yaşananları ve Priştine Belediye Meclisinin cami planını onaylamamasını değerlendirdi.

Belediye Meclisinin bir süre önce mimarlar, belediye çalışanları ve Kosova İslam Birliği temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurduğunu anımsatan Sadriu, meselenin çözümü noktasında bir sonuç beklediklerini ancak kendilerine henüz bir cevap ulaşmadığını söyledi.

Belediye yetkilileriyle yaptıkları görüşmede, Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti'den "projenin mahallenin kentsel planına uygun olmadığı" yönünde uyarılar aldıklarını aktaran Sadriu, Belediye Meclisince tahsis edilen alan üzerine yapılacak cami ile ilgili bu gerekçenin kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Kosova'da ilk defa bu büyüklükteki bir proje için şeffaf bir proje kabul süreci yaşandığını dile getiren Sadriu, "Yerli ve yabancı çok sayıda proje tasarım şirketi katıldı. 110'un üzerinde katılımdan 81 proje kabul edildi." dedi.

Sadriu, projelerin seçimi konusuna da değinerek, 2013 yılında bir hafta boyunca sergi düzenlendiğini ve tüm projelerin vatandaşların beğenisine sunulduğunu ifade etti.

Türkiye, Bosna Hersek ve İtalya'dan ünlü mimarların yanı sıra yerli mimarların da katılımıyla oluşturulan komisyonun 81 projeden üç tane en iyi projeyi seçtiklerini söyleyen Sadriu, ardından Priştine halkının da oylarıyla bu üç proje arasında seçim yaptıklarını dile getirdi.

Seçilen ve inşa edilmesi planlanan projenin 14 binden fazla oy aldığına dikkati çeken Sadriu, "Burada vatandaşlar tarafından beğenilen, seçilen bir projeden söz ediyoruz. Sadece bizim tarafımızdan veya mimarlar komisyonu tarafından seçilen bir projeden değil." şeklinde konuştu.

"Balkanlar'daki birçok şehirde mevcut"

İnşa edilmesi planlanan caminin, 15. yüzyıl mimarisine sahip olduğu ve Türkiye'deki camilerin tarzına benzediği yönündeki eleştirilere de yanıt veren Sadriu, bu eleştirilerin "taraflı" ve "siyasi eğilimli" olduğunu söyledi.

Sadriu, cami planının geleneksel tarzda olduğunu, başta başkent Priştine olmak üzere Balkanlar'daki birçok şehirde mevcut olduğunu kaydetti.

Öte yandan İnsan Hak ve Özgürlüklerinin Korunması Konseyince yapılan yazılı açıklamada da cami inşaatıyla ilgili yaşanan tartışmalardan dolayı endişe duyulduğu vurgulandı.

Ülkedeki bazı sivil toplum kuruluşları mensuplarınca caminin inşa edilmesine karşı bir dilekçe imzalandığına da değinilen açıklamada, bu dilekçe ile ülkedeki Müslümanların haklarının ihlal edildiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca hiçbir yasal, insani, ahlaki ve mantıksal dayanağı olmayan bu dilekçenin Müslümanların nüfusun yaklaşık yüzde 85'ini oluşturduğu Kosova'da bugüne kadar var olan dinlerarası ilişkilere de kötü örnek oluşturduğu ifade edildi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek
  • 01.02.2024 13:17

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da, ...

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!
  • 30.01.2024 17:24

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!

Türkiye'nin ve dünyanın en modern hastanelerinden biri olarak tasarlanan Trabzon ...

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü
  • 18.01.2024 13:13

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de, Göztepe-Ümraniye Metro hattının inşaat çalışmaları sırasında yolda ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...