maritbet girişmaritbet
Kocaeli'de bin konutu ısıtabilecek jeotermal kaynak bulundu

Kocaeli'de bin konutu ısıtabilecek jeotermal kaynak bulundu

Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde bin metre derinlikte 57 derece sıcaklığında termal su bulundu.

Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde 4 yıldır yürütülen jeotermal kaynak arama çalışmaları sonucunda bin metre derinlikte 10 otelin ihtiyacını karşılayabilecek 57 derece sıcaklığında termal su bulunduğu bildirildi.

Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz, düzenlediği basın toplantısında, 2013 yılında bölgenin termal kaynak potansiyelinin araştırılması ve ortaya çıkartılması amacıyla çalışma başlattıklarını hatırlattı.

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Malik Gözübol ve Prof. Dr. Hakan Hoşgörmez tarafından yürütülen çalışmaların ilk etabında, arazideki kayaçların türlerinin ve yapısal özelliklerinin belirlendiğini dile getiren Ayaz, özellikle yer altındaki ısı transferini sağlayan ve derin rezervuarların ilişkili olduğu fay zonlarının belirlenmesine çalışıldığını kaydetti.

Ayaz, çalışmanın ikinci aşamasında gaz ve alterasyon jeokimyası çalışmaları yapıldığını ve yer tespitinin ardından, bu yılın Mart ayında sondaj çalışmalarına başlandığını anlatarak, bu işlem için 470 metre derinliğe kadar beton ve kapalı boru ile tecrit işlemi yapılarak yüzeyden kuyu içine girecek soğuk suların girişinin engellendiğini kaydetti.

Delgi çalışmaları sırasında çamur sıcaklığı ve yüzeye gelen kayaçların sürekli olarak kontrol ve takibinin yapıldığını vurgulayan Ayaz, "Bu verilerin ışığında 840 metreye ulaşıldığında ilk su tabakasına ulaşıldı. Daha derinde çok daha kuvvetli olan su tabakasına ulaşmak amacıyla sondaj devam etti ve 930 metre derinlikte beklenen kuvvetli rezervuara ulaşıldı. Gerek kuyu takibi bilgileri gerekse kuyuda belirli aralıklarda alınan loglar ile kuyunun bin metre olarak tamamlanmasına karar verildi." diye konuştu.

"Bin konutu ısıtabilecek potansiyele sahip"

Belediye Başkanı Ayaz, bulunan 57 derece sıcaklığındaki jeotermal kaynağın, termal turizmin yanı sıra konut ve sera ısıtmacılığında kullanıma uygun olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Rezervuarın jeotermal potansiyeli incelendiğinde yaklaşık bin konutun ısıtılmasını sağlayabilecek bir kaynak olduğu saptanmıştır. Belediyenin planlaması çerçevesinde en uygun ve etkin kullanım alternatifleri uygulanacaktır. Büyük bir ruhsat sahasına sahip olan Başiskele Belediyesinde başlangıç adımları atılmış olan bu çalışmadan sonra daha büyük hedefler ile araştırmaya devam edilecektir. Yeni çalışma döneminde yeni sürpriz ve hedefler ile çalışmaya devam edilecektir."

Şu anda önlerinde bölgenin imar planlamasıyla ilgili takvim olduğu bilgisini veren Ayaz, "Bu çalışmaların Büyükşehir Belediyesi ile ortak yürütülmesi gerekiyor. Taslak konusunda Büyükşehir Belediyesiyle istişare halindeyiz. Önümüzdeki Eylül ayı meclisinde sunacağız." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Hoşgörmez de "Çıkan termal su ile 500 ile bin arası konutun ısıtılması yapılabilir, en az 10 oteli idare edebilir. Yerin altındaki kaynağın tükenmesi mümkün değil. Düzgün şekilde kullanılırsa uzun yıllar hatta bizim ömrümüzün yetmeyeceği bir süre bu kaynağın akışta olması mümkün." dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor
  • 19.04.2023 14:37

İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizleniyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem ...

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu
  • 19.04.2022 15:17

Bakan Murat Kurum, Kocaeli'de kentsel dönüşüm projesinde konuştu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kocaeli'nin İzmit ilç ...

Bakan Kurum, Gebze Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu
  • 19.04.2022 12:55

Bakan Kurum, Gebze Millet Bahçesi'nde incelemelerde bulundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bazı ziyaretlerde bul ...

Kocaeli Büyükderbent Tren İstasyonu açıldı!
  • 11.03.2022 17:28

Kocaeli Büyükderbent Tren İstasyonu açıldı!

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde bulunan ve çalışmalar dolayısıyla bir süredir kapa ...

Kocaeli'de, yatay mimari konseptinde yeni konutlar inşa edilecek!
  • 20.11.2021 10:02

Kocaeli'de, yatay mimari konseptinde yeni konutlar inşa edilecek!

Kocaeli'de çarpık kentleşmenin olduğu mahallede yatay mimarili konutlar yapılaca ...