maritbet girişmaritbet
Koç Üniversitesi'nde Trakya’dan İstanbul’a Bir Başkentin Su Yolları Sergisi açıldı!

Koç Üniversitesi'nde Trakya’dan İstanbul’a Bir Başkentin Su Yolları Sergisi açıldı!

Trakya’da bugüne dek inşa edilmiş en uzun ve geniş tarihi su kanalının kalıntılarını ortaya çıkaran çalışmalar ‘Bir Başkentin Su Yolları’ başlıklı sergiyle Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (AnaMed) ziyarete açıldı

Trakya'da bugüne dek inşa edilmiş en uzun ve geniş tarihi su kanalının kalıntılarını ortaya çıkaran çalışmalar ‘Bir Başkentin Su Yolları' başlıklı sergiyle Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi'nde (AnaMed) ziyarete açıldı. 9 Kasım 2012 - 18 Şubat 2013 tarihleri arasında arkeoloji ve sanat meraklılarına kapılarını açacak olan sergide, arazi çalışmaları ve uzaktan algılama teknolojileriyle belgelenen tarihi anıtların fotoğraf ve rekonstrüksiyonlarının yanı sıra 4'üncü yüzyıldan itibaren inşa edilmeye başlanan sukemerlerinin bilgisayar ortamında canlandırılan görüntüleri de yer alacak.

Anadolu medeniyetlerinin diğer medeniyetlere katkıları ve karşılıklı etkileşimleriyle ilgili farkındalığı artırmak; tarihi ve arkeolojik verilerin incelenmesi yoluyla kültürel gelişime katkıda bulunmayı amaçlayan Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed), 20 yıllık araştırma ile ortaya çıkartılan dünyanın en uzun su sistemine ait görüntüleri arkeoloji ve sanat meraklılarıyla buluşturuyor.
 
9 Kasım 2012 - 18 Şubat 2013 tarihleri arasında gezilebilecek sergide, Kuzey Trakya'daki ormanlık alanda bulunan tarihi su kanallarının fotoğrafları ve rekonstrüksiyonları yer alacak. Sergide ayrıca, tarihte suyun İstanbul'a olan uzun yolculuğunu bilim adamları tarafından belgelere dayanarak oluşturulan haritalarla da görmek mümkün olacak.
 
Mühendislik ve mimarlık harikası olarak değerlendirilen tarihi su sistemi İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Derya Maktav ve Edinburgh Üniversitesi Prof. James Crow'un Trakya ormanlarında 20 yıl önce başlattığı çalışmayla ortaya çıkartıldı.
 
Bilim adamları, uzaktan algılama teknolojileri, yüksek çözünürlüklü uydu ve hava fotoğrafları, küresel konumlama sistemi (GPS) ve coğrafi bilgi sistemi (GIS) gibi pek çok teknik ve metodoloji kullanarak tarihte İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan kanalları ortaya çıkarttı. “Günümüze kadar taşınabilen en ilgi çekici yapılar” arasında değerlendirilen su sisteminin arkeoloji tutkunlarına aktarılabilmesi için fotoğraf, bilgisayar grafikleri ve rekonstrüksiyonlar kullanılarak “Bir Başkentin Su Yolları” başlıklı sergi hazırlandı.
 
Prof. James Crow, AnaMed'de düzenlenen sergi ile ilgili olarak; “Şehrin çok yakınında olmasına rağmen kentte bilinmeyen bu olağanüstü anıtların İstanbullulara biraz olsun tanıtılmasını amaçladık. Ayrıca, dünya çapındaki bu anıtların uzun vadede korunmasını ve sergilenmesini sağlamak adına koruma kurumlarında daha büyük bir bilinç yaratılmasını ümit etmekteyiz” dedi. İTÜ Geomatik Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Derya Maktav ise; su ikmal hattının ortaya çıkarılmasında kullanılan yöntem ve teknolojilere dikkat çekti. Maktav sergiyle ilgili olarak ‘ülkemiz ve tüm dünya için çok önemli bir kültür mirasının insanlığa kazandırılmış olmasından dolayı elde edilen sonuçların böyle anlamlı bir ortamda sergilenmiş olmasından çok büyük mutluluk duyduğunu' belirtti. Maktav ayrıca; sergiye verdiği destekten ötürü Koç Üniversitesi'ne, projenin destekçisi TÜBİTAK'a, British Academy'e ve projede önemli payları bulunan Prof. Dr. Kâzım Çeçen ile Arkeolog Celal Kolay'a teşekkür etti.  
 
Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AnaMed):
 
Koç Üniversitesi'ne bağlı bir kültür kurumu olan AnaMed, 2005 yılında kurulmuştur. Anadolu'nun geçmişi hakkındaki bilimsel araştırmaları desteklemek için kurduğu ilk yerel akademik araştırma merkezi olan AnaMed, tarih öncesi çağlardan Osmanlı İmparatorluğu Dönemi'nin sonuna kadar, Türkiye'nin tarihi, sanat tarihi, arkeolojisi ve diğer tüm ilgili disiplinlerin araştırılmasını desteklemesinin yanı sıra kültür mirası yönetimi ve müzecilik çalışmalarının geliştirilmesi, yaygınlaşması için bilimsel platform oluşturur. Türkiye'nin kültür mirası üzerine uzmanlaşmış araştırmacılara burs sağlamak; kütüphane hizmetleri sunmak, halk katılımına açık sempozyum, konferans, çalıştay gibi toplantılar düzenlemek, Anadolu medeniyetleriyle ilgili sergiler kurmak ve bilimsel yayınlar yapmak AnaMed'in faaliyetlerinden başlıcalarıdır. Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi ile birlikte, Türkiye'nin kültür mirasının belgelenmesi, korunması ve saklanması için dijital programlar geliştiren merkez, İstanbul'da İstiklal Caddesi üzerinde tarihi bir yapı olan Merkez Han ve ek binalarıyla birlikte üç bloktan oluşur. Komplekste biri AnaMed'in kendine ait, diğer ikisi Hollanda Araştırmaları Enstitüsü (NIT) ile Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü'ne (TEBE) ait olmak üzere üç ayrı kütüphane; Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı'nın (TİNA) ofisi; burslu araştırmacılar için misafir ve çalışma odaları, yemek salonu; halka açık konferanslar için 130 kişilik oditoryum, daha küçük çaplı akademik toplantılar için seminer odası ve Merkez'in çalışma alanlarıyla ilgili sergiler için bir sergi salonu bulunmaktadır.
 
Koç Üniversitesi:
 
1993 yılında, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda Ülkemize, insanlığa ve Türkiye'ye hizmet etmek misyonuyla kurulan Koç Üniversitesi, uluslararası düzeyde eğitim veren bir kurumdur. 22 lisans, 28 yüksek lisans ve 14 doktora programı bulunan Koç Üniversitesi'nde lisans programındaki öğrencilerin yüzde %60'tan fazlası burslu olarak eğitim görmektedir. Bu sayının içinde kısmi burslar mevcut olup %40 tam bursa eşdeğerdir. Sosyal Bilimler, Fen ve Mühendislik Bilimleri ile Sağlık Bilimleri yüksek lisans ve doktora programları ise %100'ü bursludur. Koç Üniversitesi'nde  4.812 öğrenci öğrenim görmektedir. Koç Üniversitenin lisans ve yüksek lisans programlarından toplam  7.120 (%74 lisans, %26 lisansüstü) mezunu bulunmaktadır. Koç Üniversitesi, dünya standartlarında geniş laboratuvar, bilgi işlem ve araştırma olanaklarıyla, öğretim üyesi başına düşen makale sayısında son 5 yıldır Türkiye'deki eğitim kurumlarının arasında en üst sıralarda yer almaktadır.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Trakya'daki arsalara ilgi katlandı, uzmanlar yatırımcıları uyardı!
  • 15.03.2023 12:23

Trakya'daki arsalara ilgi katlandı, uzmanlar yatırımcıları uyardı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Trakya bölgesinde arsalara ilgi yüzd ...

Çerkezköy-Kapıkule Yüksek Hızlı Tren etabında çalışmaların yüzde 50'si tamamlandı
  • 22.10.2021 12:03

Çerkezköy-Kapıkule Yüksek Hızlı Tren etabında çalışmaların yüzde 50'si tamamlandı

Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlaya ...

Dumlu Yapı Doğa Şehir 2 tanıtım filmi
  • 21.10.2020 11:54

Dumlu Yapı Doğa Şehir 2 tanıtım filmi

Dumlu Yapı tarafından Tekirdağ Çerkezköy'de inşa edilen Doğa Şehir 2 projesinin ...

Kırklareli tarihi "Dodoğlu Konağı" yatırım destek ofisi olarak hizmet veriyor
  • 07.11.2020 15:07

Kırklareli tarihi "Dodoğlu Konağı" yatırım destek ofisi olarak hizmet veriyor

Trakya Kalkınma Ajansınca 2011 yılında satın alınarak 1 milyon 270 bin liraya re ...

Koç Üniversitesi'nin Sarıyer Kampüsü'nden kareler yayında!
  • 13.06.2013 11:03

Koç Üniversitesi'nin Sarıyer Kampüsü'nden kareler yayında!

Koç Üniversitesi'nin Sarıyer'de orman içerisinde yer alan kampüsünü emlaktasonda ...

Siemens ve Koç Üniversitesi'nden dev ortaklık!
  • 17.10.2020 13:33

Siemens ve Koç Üniversitesi'nden dev ortaklık!

Siemens Türkiye ve Koç Üniversitesi dijital üretim ve optimizasyon için sektörde ...