maritbet girişmaritbet
İshak Paşa Sarayı 24 saat nesil güvenlik kameraları ile kontrol altında!

İshak Paşa Sarayı 24 saat nesil güvenlik kameraları ile kontrol altında!

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği tarihi İshak Paşa Sarayı, içine ve dışına yerleştirilen yeni nesil güvenlik kameraları ile 24 saat izleniyor

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan ve her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği tarihi İshak Paşa Sarayı, içine ve dışına döşenen yeni nesil güvenlik kameraları sayesinde 24 saat izleniyor.

Topkapı Sarayı'ndan sonra ikinci büyük saray olma özelliğine sahip olan İshak Paşa Sarayı'nı her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010 yılından beri Kültür Turizm Bakanlığı'nın da desteğiyle İshak Paşa Sarayı'nda restorasyon çalışmaları yapıldığını ifade ederek, çalışmaların bitme aşamasında olduğunu söyledi.

"Sarayın ziyaretçi sayısı her geçen gün artıyor"

Geçen yıllara oranla bu yıl sarayı ziyaret eden turist sayısında artış olduğunu ifade eden Bulut, şunları kaydetti:

"İshak Paşa Sarayı, bilindiği gibi ilimizin en önemli tarihi yapısıdır. Ağrı'ya gelen her vatandaşımızın görmeden gitmediği muhteşem turistik bir yerdir. Sarayı ziyarete gelen hem yerli hem de yabancı turist sayısı her geçen gün artıyor. Ocak ayından bugüne kadar 100 binin üzerinde ziyaretçi sarayı ziyaret etti. Yıl sonuna kadar bu sayının 150 bini bulacağını tahmin ediyoruz. Ayrıca sarayın hem daha güvenli olması hem de tahrip edilmemesi için restorasyon çalışmaları kapsamında sarayın birçok yerine yeni nesil harekete ve ısıya duyarlı kameralar ve alarm sistemleri kurduk. Saray, bu sistem sayesinde artık 24 saat boyunca Bakanlığımızın elemanları tarafından izlenecek."

Ağrı Dağı'nı ziyarete gelen her turistin aynı zamanda İshak Paşa Sarayı'nı da ziyaret ettiğini ve tarihi dokusuna hayran kaldıklarını belirten Bulut, sarayın Osmanlı, Fars ve Selçuklu uygarlığının mimari üslubunu bünyesinde barındırdığını ve Anadolu'da yapılan diğer saraylardan farklı olarak duvarlarında taş işçiliği ve oymacılığının mevcut olduğunu ifade etti.

"2014 yılında 300 bin ziyaretçi ağırlamayı hedefliyoruz"

Sarayın iç ve dış cephelerine döşenen güvenlik kameraları sayesinde artık 24 saat boyunca gözetim altında tutulduğunu kaydeden Bulut, kamera sistemi sayesinde sarayın tahribatının da önlendiğini vurguladı.

İshak Paşa Sarayı'nın tadilatını, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bizzat takip ettiğine ve çok da önemsediğine dikkat çeken Bulut, şöyle devam etti:

"Güvenlik sistemi kurulmadan önce buraya gelen bazı ziyaretçiler, sarayın duvarlarına veya iç yapısında bulunan yapıya zaman zaman zarar veriyordu. Her ihtimale karşı bu tarihi yapının daha iyi korunması için restorasyon çalışmaları kapsamında saraya yeni nesil hareket ve ısıya duyarlı kameralar yerleştirdik. Alarm sistemleri kurduk. Bu sistemler sayesinde sarayımız, 24 saat boyunca Bakanlığımızın elemanları tarafında kontrol altındadır. Saraya gelen turistlerin yön bulmada zorlanmamaları için de sarayın önemli bölümlerine Farsça, Türkçe,  Arapça ve İngilizce tabelalar yerleştirdik. Bu yeniliklerle 2014 yılında 300 bin ziyaretçi ağırlamayı hedefliyoruz. Gelip görülmesi gereken önemli tarihi yapılarımızdan biridir burası."

Selahattin Kaçuru, Fatma Güven, Yücel Velioğlu/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Doğubayazıt Belediye Başkanlığı’ndan kiralık 8 dükkan!
  • 21.12.2018 08:51

Doğubayazıt Belediye Başkanlığı’ndan kiralık 8 dükkan!

Mülkiyeti Doğubayazıt Belediye Başkanlığı’na ait, Doğubayazıt Alışveriş Merkezin ...

Bakan Kurum'dan Ağrı'ya kentsel dönüşüm müjdesi
  • 09.11.2018 15:51

Bakan Kurum'dan Ağrı'ya kentsel dönüşüm müjdesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ağrı'da kentsel dönüşüm ile ilgili öneml ...

Ağrı'daki İshak Paşa Sarayı'na yoğun ilgi!
  • 23.09.2017 17:38

Ağrı'daki İshak Paşa Sarayı'na yoğun ilgi!

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı ziyaretçi akınına uğruyor. ...

6 ilde toplam 37 taşınmaz özelleştiriliyor!
  • 12.07.2017 10:34

6 ilde toplam 37 taşınmaz özelleştiriliyor!

Ankara, Ağrı, İstanbul, Balıkesir ve Bolu’da bulunan bazı taşınmazların satış yö ...

İshak Paşa Sarayı'nın kapıları 'iftar' için açıldı
  • 18.06.2017 11:53

İshak Paşa Sarayı'nın kapıları 'iftar' için açıldı

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde vatandaşlar, Osmanlı döneminin görkemli yapıların ...

Ağrı'da pazar yerinin çatısı çöktü!
  • 13.02.2017 16:21

Ağrı'da pazar yerinin çatısı çöktü!

Ağrı'da bir pazar yerinin kar biriken çatısı çöktü, olayda yaralananlar olduğu b ...