maritbet girişmaritbet
Gazze'nin yeniden imarına Türkiye'den 3 yılda 200 milyon dolar!

Gazze'nin yeniden imarına Türkiye'den 3 yılda 200 milyon dolar!

Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, Gazze'nin yeniden imarı için özel komiteler kurulacağını açıkladı. Türkiye'de 200 milyon dolarla katılacak

Hamdallah yaptığı yazılı açıklamada, Filistinli uzmanlardan ve BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA), BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) ve Kızılhaç gibi uluslararası kuruluşların temsilcilerinden oluşacak komitelerin, imar projeleriyle ilgili ayrıntılı rapor ve öneriler sunacağını ifade etti. 

Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı'nda alınan kararların faaliyete geçirilmesi için mekanizma oluşturulması gerekliliğine işaret eden Hamdallah, komitelerin Ekonomi Bakanı Muhammed Mustafa'nın başkanlık ettiği Yeniden İmar Yüksek Bakanlık Komitesi'yle koordineli şekilde çalışacağını kaydetti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen konferansta Gazze'nin imarı için taahhüt edilen yardım miktarı 5,4 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Türkiye 200 milyon dolarla katılıyor

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz,  "Türkiye olarak her zaman oradaki (Gazze) kardeşlerimizin yanındayız ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmayız" dedi.

Türkiye'nin, Gazze'nin imarı için 2014-2017 arasında yapacağı ilave 200 milyon dolarlık yardıma ilişkin AA muhabirinin sorusu üzerine Yılmaz, her zaman Filistinlilerin yanında olduklarını söyledi. 

Diplomatik, siyasi, insani ve ekonomik olarak ne yapılması gerekiyorsa yapmaya çalıştıklarını ifade eden Yılmaz, Gazze'de ekonomik hayatın kalıcı şekilde gelişmesi için bugüne kadar hep gayret sarf ettiklerini kaydetti.

Cevdet Yılmaz, "Fakat şunu da belirtmek durumundayım, güvenliğin, emniyetin olmadığı bir yerde ekonomik gelişme ve refah olmuyor maalesef. İnşallah Gazze ile ilgili ablukanın kalktığı daha rahat bir ortamda, Gazze halkının içine düşürüldüğü ekonomik sıkıntılardan kurtarılmasını temenni ediyorum. Biz Türkiye olarak her zaman oradaki kardeşlerimizin yanındayız ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmayız" diye konuştu.

Gülşen Topçu, Mahmut Geldi, Muhammed Habise, Eyüphan KılıçMerve Özlem Çakır, Necati Keleş/AA

Yorum Yaz