maritbet girişmaritbet
Gayrimenkulde vergi indirimi olacak mı?

Gayrimenkulde vergi indirimi olacak mı?

Ücret, kira, değer artış kazancı gibi gayrimenkul satışından sağladığı geliri beyan edenler vergi indiriminden yararlanamayacak.

Maliye Bakanlığı'nın dürüst mükellefe yüzde 5 vergi indirimi uygulaması 1 Ocak 2018‘de yürürlüğe girecek. İlk olarak 2017'nin gelir ve kurumlar vergisi kazançlarını 2018'in mart ve nisan ayında beyan edecek mükelleflerden, geriye dönük 2 yıl içinde düzenli beyannamesini veren, vergisini yatıran ve kaçakçılık suçunu işlememiş olanlar yararlanacak. İndirim miktarı bir  milyon lirayı geçemeyecek.

KİMLERİ KAPSIYOR 

Vergi indirimi düzenlemesi, uyumlu mükellefe bir vergi istisnasını ya da muafiyeti getirmiyor. Sadece mükelleflerin vergi dairesine ödeyecekleri vergi tutarında indirim sağlıyor. İndirim, ticari, zirai ve serbest meslek kazancı üzerinden hesaplanan yıllık gelir vergisi ile kurumlar vergisi için söz konusu olacak. Bunun dışında; geçici vergi, stopaj, KDV, ÖTV, MTV, Damga vergilerinde indirim söz konusu olmayacak. Bakanlar Kurulu, indirim oranını iki katına kadar artırabilecek ya da sıfıra kadar indirebilecek.

KİRADA İNDİRİM YOK 

Ücret, kira, değer artış kazancı (gayrimenkul satışından elde ettiği geliri beyan edenler), faiz, kar payı vb. menkul sermaye iradı elde eden, gelir vergisi mükellefleri indirimden yararlanamayacak. Kurumlar vergisi mükelleflerinden ise bankalar, faktoring şirketleri, sigorta ve reasürans, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları yararlanamayacak. Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanabileceği indirim tutarı ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak yapılacak. 

TEŞVİK NASIL UYGULANACAK? 

Yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5'i, vergi indirim tutarı olarak hesaplanacak. Öncelikle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilecek. İndirim tutarının ödenmesi gereken vergiden fazla olması halinde kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde beyan üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden (geçici vergi, KDV, stopaj vb) mahsup edilebilecek. Bu süre içerisinde mahsup edilemeyen indirim tutarları, mükelleflere iade edilmeyecek. Yani, iade hakkı kaybedilmiş olacak. 

DESTEK RESMİ GAZETE'DE

Maliye Bakanlığı'nın vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi uygulanmasına ilişkin usul ve esasların yer aldığı Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, 1 Ocak'tan itibaren ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlarla finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç kurumlar vergisi mükellefleri arasından vergisini düzenli ödeyenlerin yıllık beyannameleri üzerinden hesaplanan vergilerinin yüzde 5'i indirilecek.

Güneş

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Maliye Bakanlığı, "Engelliler İçin Vergi Rehberi" hazırladı
  • 14.05.2018 12:01

Maliye Bakanlığı, "Engelliler İçin Vergi Rehberi" hazırladı

Maliye Bakanlığınca, engellilere yönelik, engelli olmayanlarla aralarındaki rek ...

Gayrimenkulde vergi indirimi olacak mı?
  • 24.12.2017 14:04

Gayrimenkulde vergi indirimi olacak mı?

Ücret, kira, değer artış kazancı gibi gayrimenkul satışından sağladığı geliri be ...

Vergi indirimleri yarın sona erecek
  • 29.09.2017 16:52

Vergi indirimleri yarın sona erecek

Beyaz eşya, mobilya ile konut sektörlerindeki vergi indirimleri yarın sona erece ...

Sektörler vergi indiriminin devamını talep ediyor
  • 24.09.2017 13:40

Sektörler vergi indiriminin devamını talep ediyor

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, vergi ...

Mobilya ve beyaz eşyadaki canlılık eylüle kadar sürecek
  • 13.04.2017 11:17

Mobilya ve beyaz eşyadaki canlılık eylüle kadar sürecek

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, mobilya ve beyaz eşya sektöründeki canlılığın ...

Vergi indiriminin piyasaları canlandıracak
  • 03.02.2017 13:52

Vergi indiriminin piyasaları canlandıracak

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Paland ...