maritbet girişmaritbet
Deprem sigortası yapan acenteler kan ağlıyor!

Deprem sigortası yapan acenteler kan ağlıyor!

Misyonum aslına bakarsanız hem sigorta sektöründeki olup bitenleri dile getirmek, hem de sigorta bilincini artırmaya yönelik yazılar yazmak

Sigorta sektöründeki tüm gelişmeleri bu köşeye taşımaya gayret ediyorum. Sektörün nabzını iyi tutmak gerekiyor. Bu köşedeki misyonum aslına bakarsanız hem sigorta sektöründeki olup bitenleri dile getirmek, hem de sigorta bilincini artırmaya yönelik yazılar yazmak. Bir hafta tüketicinin sesi olabildiğim gibi bir hafta sigorta şirketinin sesi olabiliyorum. Objektif olabilmek en büyük hedefim. Bu hafta da sigorta sektörünün en önemli aktörleri olan sigorta acentelerini yakından ilgilendiren konuya tekrar dikkat çekeceğim. Geçen haftaki yazım ve sonrasındaki sektör içi iletişim mecralarında yer alan yazı, haber ve yorum trafiği sonrası anladım ki, "Acenteler kan ağlıyor". Bu hafta acentelerin sesiyim.

 
Daha "0" komisyon konuşulurken...
Geçen haftaki yazımda sektörün zarar makinesi "motor" (Trafik-Kasko) branşında poliçe kesmek istemeyen sigorta şirketlerinin acentelere yüzde 2-3 hatta "0" komisyon önerdiklerini belirtmiştim. Sigorta şirketleri zarar ettikleri bir branşta büyümek istemeyebilir, diğer tarafta ise acenteler peynir ekmek gibi kestikleri trafik poliçelerinden kazandıkları komisyon ile işyerlerinin en azından genel giderlerini karşılayabiliyordu. Komisyon oranları düştükçe özellikle tek sigorta şirketi ile çalışan acentelerin zor duruma düşeceğini anlamak o kadar da zor olmasa gerek. Bu acenteler için sigorta şirketlerinin sevdiği poliçeleri kesmekten başka çareleri kalmadı sanki. Sigorta şirketleri mesela yangın poliçesi keserek para kazanabilir diyebiliyorduk. Fakat öğrendik ki önümüzdeki günlerde bu da zora giriyor. Nasıl mı ?
 
Deprem tarifesi yerle bir oldu
Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü "İhtiyari deprem ve yanardağ püskürmesi teminatına ilişkin tarife ve talimat" yayınladı. Bunun bir taslak olduğu belirtilse de 01/01/2013 tarihinde yürürlüğe gireceği de belirtiliyor. Paket yangın poliçelerinde deprem tarifesinin delindiği dile getirilirdi senelerce. Acente komisyonu yüksek gösterilip oradaki fark sigortalıya indirim olarak yansıtılıp, Hazine'nin deprem tarifesi deliniyormuş. Sanırım Hazine bunu da gözeterek "Madem sigorta şirketleri böyle yaparak fiyat rekabetinde avantaj sağlıyor. Ben de deprem fiyat tarifemi aşağı çekerim isteyen istediği gibi yapsın" demiş. Özetle Hazine, deprem tarifesi fiyatlarını yüzde 30 indirmeyi planlıyor. Üzerine sigorta şirketi genel gider payını ve acente komisyonunu üstüne koyup fiyatı belirlesin diye ekliyor. Aracı komisyonu ve deprem teminatı ayrıştırılmış olacak. Böylece bu branşta da motor branşlarında olduğu gibi aracı komisyonu üzerinden fiyat rekabetinin yapılması söz konusu olacak ki özetle aracı komisyonlarının güme gitmesi tehlikesi ortaya çıkıyor.
 
Yangın "Yangın"a sıçradı
Motor branşındaki "Yangın" yangın branşına da sıçramış olacak. Sigorta şirketleri, acenteler, brokerler bu sigorta ürününden para kazanıyorlardı. Görünen o ki bu branş için de zor günler yakın. Bu konu ile ilgili acentelere soruyorum "buradan ekmek yiyorduk buna da göz dikiyorlar" sigorta brokerlerine soruyorum "biz büyük iş yazıyoruz ama burada bizim gelirimizin de azalacağı bir gerçek" sigorta şirketlerinin yöneticilerine sorduğumda da hiç kimse böyle bir uygulamadan memnun değil. "Bu iş kimin işine yarar ?" dediğimde de, hiçbir sigorta şirketinin işine yaramayacağı iddia ediliyor. Bu durumda sigorta şirketleri ile aracılar birkez daha karşı karşıya gelmiş olacaklar diye düşünüyorum.
 
Hepsi bir arada olsun bitsin
Hazine böyle bir uygulamaya geçmeyi uygun görmüşse bir bildiği vardır . Sektörde serbest piyasa ekonomisini işletmek gibi bir düşünceden yola çıkılmış olmalı. 2007 yılından beri gelişmeler o kadar hızlı oldu ki başımız dönüyor. Bana öyle geliyor ki gelişmiş ülkelerdeki piyasa düzenleyicilerinin 10-20 yılda yaptıklarını biz sanki 5 yılda yapmak istiyoruz. Sektördeki bu kadar değişimi zararların konuşulduğu bir ortamda ve bu kadar düşük sigortalılık oranının olduğu bir ortamda  yapmak zorunda mıydı.? Hazine sanki "Sigorta şirketi, acente, broker tanımam, parası olan ayakta kalsın, parası olmayan batsın ya da satsın ülkesine geri dönsün kalan sağlar bizimdir" mi diyor ? Zaman içerisinde göreceğiz...
 
CAN KANTAR / Dünya 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Depremlerin etkilediği 10 ildeki konutların yüzde 51,6'sı sigortasızdı!
  • 14.02.2023 14:55

Depremlerin etkilediği 10 ildeki konutların yüzde 51,6'sı sigortasızdı!

"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen ...

Türkiye'de her 10 konuttan 6'sı deprem sigortalı!
  • 12.01.2022 11:24

Türkiye'de her 10 konuttan 6'sı deprem sigortalı!

1999'daki Marmara Depremi'nin ardından zararların en aza indirilmesi amacıyla ge ...

Türkiye'de iki konuttan biri depreme karşı sigortalı
  • 16.08.2021 10:04

Türkiye'de iki konuttan biri depreme karşı sigortalı

DASK Genel Koordinatörü Erdal Turgut, 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde ...

RE/MAX Türkiye’de kadın istihdamı yüzde 50’ye yaklaştı
  • 08.05.2021 11:00

RE/MAX Türkiye’de kadın istihdamı yüzde 50’ye yaklaştı

Ülkemizde pek çok sektör cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçmek için çalışmalarını ...

Yılın ilk 4 ayında yük taşımacılığına demir yolları damga vurdu
  • 03.05.2021 10:19

Yılın ilk 4 ayında yük taşımacılığına demir yolları damga vurdu

Ticaretin devamlılığının sağlanmasında ön plana geçen demir yolu yük taşımacılığ ...

Yabancıya konut satışı 10 bin adede yaklaştı
  • 15.04.2021 16:20

Yabancıya konut satışı 10 bin adede yaklaştı

Yabancıya konut satışının iki aylık düşüşten sonra martta tekrar tırmanışa geçti ...