maritbet girişmaritbet
Basmane Çukuru için önemli bir adım atıldı

Basmane Çukuru için önemli bir adım atıldı

İzmir'de temeli 18 yıl önce atılan ancak davalar ve değişen imar planları nedeniyle yapılamayan Ege Dünya Ticaret Merkezi'nde en tapu devri yapıldı.

Kamuoyunda "Basmane Çukuru" olarak adlandırılan Ege Dünya Ticaret Merkezi projesinde inşaat çalışmaları başlıyor.

TMSF tarafından düzenlenen "Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü" ihalesini kazanan Folkart Yapı bünyesindeki Livamine Madencilik, 9 Eylül 2016'da bölgenin tapusunu alarak işlemlere başladı.
Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'in göbeğinde kangrene dönüşen "Basmane Çukuru" sorununun çözümünde önemli bir adımın atıldığını ifade etti.

Projenin tapu devrinin İzmir'in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül'e rast gelmesinin sürpriz olduğunu dile getiren Sancak, "İzmir markası açısından olumsuz algı oluşturan bu çukurun kente yakışan bir projeye dönüşümünde en önemli adım olan tapu devrinin 9 Eylül'e rastlaması çok anlamlı oldu" dedi.

Sancak, gelecek haftadan itibaren şantiyeye gireceklerini belirterek, "İlk etapta yıllar önce yapılan iksa sistemi güçlendirilerek çevresi için bir tehdit unsuru olmaktan çıkarılacak ve zemin iyileştirme çalışmaları tamamlanacak. Ekim ayı içerisinde belli olacak proje sonrası inşaat yükselmeye başlayacak" diye konuştu.

Halk oylaması yapılacak

Sancak, projeyle ilgili 3 yerli, 3 yabancı mimarlık firmasının 10 proje hazırladığını, bunlar arasında seçici kurulun belirleyeceği 3'ünü İzmirlilerin beğenisine sunacaklarını dile getirdi.

Projenin isminin de İzmirlilerin onayıyla konacağını belirten Sancak, gelecek ay sonunda sosyal medya üzerinden oylama yapılacağını, en fazla beğeni kazanan isim ve projenin kullanılacağını aktardı.
Sancak, şu bilgileri verdi:
"Basmane'de gerçekleştirilecek proje, ne Folkart'ın, ne başkasının projesidir. İzmir Büyükşehir Belediyesinin hizmet binasıyla simgeleneceği, dünyada ilk 20 yapı projesi arasına girecek dev bir prestij projesidir."

18 yıldır çivi çakılmadı

Belediye garajı olarak hizmet verilen arazide kurulması için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihaleyi çok ortaklı Güçbirliği Holding şirketi kazanmış, EGS Gayrimenkul Ortaklığı şirketiyle birlikte hazırlanan projenin temeli, 1998 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından atılmıştı.

İkiz kulelerden oluşan, alışveriş ve iş merkezi, sinema ve otoparkın bulunduğu proje ve imar planıyla ilgili eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur tarafından hukuki süreç başlatılmıştı. 1999 yılında yürütmeyi durdurma kararıyla temel aşamasında kalan projenin ana hissedarı Güçbirliği Holding, TMSF'ye devredilmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMSF arasında sağlanan anlaşmayla belediyenin yüzde 12 olan hissesinin yüzde 30'a çıkarılması sonrası fon tarafından ihaleye çıkan projeye Livamine şirketinin içinde bulunduğu konsorsiyum 80 milyon dolarlık teklif vermişti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İBB’nin 6 bin taksi teklifi UKOME'de reddedildi
  • 25.06.2020 16:25

İBB’nin 6 bin taksi teklifi UKOME'de reddedildi

İBB'nin 6 bin yeni taksi plakası teklifi UKOME kararıyla kabul edilmeyerek, alt ...

İzmir'deki Basmane Çukuru'nun imar planı iptal edildi
  • 01.12.2017 09:42

İzmir'deki Basmane Çukuru'nun imar planı iptal edildi

İzmir'de 19 yıldır çözülemeyen 'Basmane Çukuru' adıyla bilinen 20 bin 855 metrek ...

Folkart'ın Basmane projesinde Büyükşehir Belediyesi'ne ayrı bina!
  • 22.04.2017 10:35

Folkart'ın Basmane projesinde Büyükşehir Belediyesi'ne ayrı bina!

Folkart Yapı imzasıyla Basmane Çukuru üzerinde hayata geçirilecek projede İzmir ...

İzmir Büyükşehir, Basmane'de bağımsız bina istiyor
  • 27.03.2017 10:12

İzmir Büyükşehir, Basmane'de bağımsız bina istiyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Basmane Çukuru'nda Folkart'ın yapacağı projede hizm ...

Basmane Çukuru için 3 proje yarışıyor!
  • 24.11.2016 09:42

Basmane Çukuru için 3 proje yarışıyor!

İzmir Basmane'deki 'utanç çukuru' adını alan araziyle ilgili farklı bir çalışma ...

Folkart'ın Basmane Çukuru projesini İzmirliler seçecek!
  • 04.11.2016 11:55

Folkart'ın Basmane Çukuru projesini İzmirliler seçecek!

Folkart Yapı'nın Basmane Çukuru’na yapacağı projenin tasarımını ve adını İzmirli ...