maritbet girişmaritbet
Atilla Menevşe ‘Tunus, mobilya ve inşaat alanlarında avantajlı konumda’

Atilla Menevşe ‘Tunus, mobilya ve inşaat alanlarında avantajlı konumda’

Tunus, yeni demokrasisiyle yatırımcısını bekliyor

Tunus'un Ankara Büyükelçisi Muhammed Salah Tekaya, ''Arap Baharı Devrimi'ni en sancısız geçiren ülkemiz, yatırım için çok büyük fırsatlar sunuyor'' dedi. Tekaya, Adana Ticaret Odası'nda (ATO) iş adamlarına yönelik gerçekleştirilen ''Tunus Ülke Sohbet Toplantısı''nda, ekonomik konularda Türkiye ile Tunus arasındaki ilişkileri daha ileri götürmek için ellerinde geleni yaptıklarını, Adana'yı bu nedenle ziyaret ettiklerini söyledi. İki ülke arasında ticari ilişkileri geliştirmek ve her alanda ortaklık kurma için iş adamlarının önünde büyük fırsat bulunduğunu anlatan Tekaya, şöyle konuştu: ''Bu ziyaret, Tunuslu iş adamlarının ilk ziyareti değil, var olan köklü ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi için atılan bir adımdır. Tunus ile Türkiye arasındaki kardeşlik ve dostluk ilişkileri çok eskiye dayanıyor. Amacımız, bu ilişkileri daha da geliştirmektir. İki ülke arasında birçok alanda ve sektörde stratejik işbirliği oluşturarak, bu sürecin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. Bilindiği gibi iki ülke arasında Yüksek Stratejik İşbirliği Konseyi oluşturulmuştur. Bu konsey de ilk toplantısını geçen yıl haziran ayında Tunus'ta gerçekleştirmiştir. Bu konseye, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı ile Tunus Hükümeti Başbakanı başkanlık etmektedir. Gerçekleştirilen birçok toplantıda, birçok sektörde, iktisadi, kültürel ve sosyal alanda karşılıklı iş birliği protokolleri de imzalanmıştır. Yine iki ülke arasında yerel yönetimler bazında dostluğu artırmak için 27 Tunus ili ile 27 Türkiye şehri kardeş şehir kabul edilmiştir.''

Tekaya, Türkiye ile ticari ilişkilerin istenilen düzeyde olmadığını, geçen yıl bir milyar dolar olan ticari hacmi 5 milyar dolara çıkarmak istediklerini ifade etti.

Ticari ilişkilerin daha da yukarı çıkması için her türlü koşulun var olduğunu belirten Tekaya, şöyle devam etti: ''2004 yılında yine ticareti geliştirmek maksadıyla iki ülke arasında 'Serbest Ticaret Bölgesi' anlaşması da imzalandı. Buna rağmen iki ülke arasında karşılıklı yatırımlar istenilen düzeyde değil. Tunus'ta Türkiye'ye karşı çok büyük bir hoşgörü ve saygı bulunuyor. Bu durumu kullanarak Türk iş adamları bizdeki yatırım fırsatlarını çok iyi değerlendirebilir. Zaten ülkemiz, Arap Baharı Devrimi denilen demokrasi mücadelesini başlatan ilk ülkedir. Yakın zamanda da yeni anayasamızı kabul ettik. Arap Baharı Devrimi'ni en sancısız geçiren ülkemiz, yatırım için çok büyük fırsatlar sunuyor. Yatırımcılara çok önemli teşvik ve desteklerin yanı sıra çok büyük kolaylık sağlıyoruz.''

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Menevşe de ziyareti ve bu toplantıları iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için fırsat olarak gördüklerini söyledi.

Bölgenin tarımsal üretim, gıda, makine, mobilya, inşaat, yeraltı zenginlikleri ve enerji potansiyeli gibi birçok alanda avantajlı konumda bulunduğunu belirten Menevşe, Adana'nın, yatırım olanakları ve coğrafi konumu bakımından Türkiye içerisinde Tunuslu yatırımcılar için en uygun bölge olduğunu dile getirdi.

AA

Yorum Yaz