maritbet girişmaritbet
Artvin Yusufeli Barajı'nın temeli atıldı!

Artvin Yusufeli Barajı'nın temeli atıldı!

Dünyanın en büyük barajlarından biri olacak Artvin Yusufeli Barajı’nın temeli düzenlenen törenle atıldı

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yusufeli Barajı ile ilgili, ''Türkiye'nin 270 metre yükseklikle en yüksek, dünyada üçüncü, hatta 1.5 metre yükseltsek ikinciliğe yükselecek barajı. Burada yılda takriben 2 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. 540 megavat gücünde muhteşem bir baraj olacak'' dedi. 
     
Bakan Eroğlu, Yusufeli Barajı'nın temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Yusufeli'nin, Artvin'in hizmetkarı olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, ''Başbakanımızın talimatı var. Yusufelililer, Artvinliler, bu bölgenin insanı tümüyle vatanına, milletine, bayrağına son derece bağlı, Türkiye'yi seven insanlar. Öyleyse sizlere hizmet etmek bizim için büyük bir şereftir'' diye konuştu. 
     
Geçen hafta cuma günü Bakanlar Kurulu'nda, Yusufeli'ne giderek barajın temelini atacaklarını söylediklerinde Başbakanın çok duygulandığını dile getiren Eroğlu, ''Dedi ki 'Biliyorsun, Yusufeli için ne gerekiyorsa yapacaksın, kese ağzı açık' dedi ve en kalbi, sıcak sevgi ve selamlarını iletti. Biz de zaten Başbakanımıza grup konuşmasında kendisine sürpriz yapacağız. Bugün ayrıca Başbakanımızın doğum günü. Dolayısıyla güzel bir günde inşallah temel atacağız'' dedi. 
     
Özellikle Artvin'e karşı kendisinin de bakanlığının da büyük sevgisi olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, ''Biz bakanlıkta şunu diyoruz, 'Artvin, Yusufeli bizimdir. Bizim bakanlığın şehri, ilçesidir.' Bu yüzden buraya gelirken eli boş gelemezdik. Bugün buraya 19 dev müjdeyle geldik, toplam maliyeti 555 milyon lira. Bunlara bir müjde daha ilave ediyoruz. Artvin'imizin suyu maalesef yok. Artvin'e 2050 yılına kadar, takriben 38 kilometre ötedeki Hatila Vadisi'nden suyu getirecek projenin ihalesini mart ayında yapıyoruz, inşallah Artvin'imize de memba suyu gibi su getireceğiz'' diye konuştu. 
     
Türkiye'de barajlar ve hidroelektrik santrallerin bir ihtiyaçtan kaynaklandığını ifade eden Eroğlu, şunları söyledi: 
     ''Biz enerjide dışa bağlıyız. Sırf geçen sene 66 milyar dolar dışarıya enerji ithalatı için para ödedik. Cari açığın büyük kısmı buradan kaynaklanıyor. Geçmişte su akmış, biz bakmışız. Çoruh'ta daha önce hiçbir hidroelektrik santrali yoktu, çılgınca akıyordu. Biz Çoruh'a birinci gerdanlığı Muratlı'da attık, Muratlı 85. Yıl Barajı ve Hidroelektrik Santrali ile oraya bir gem vurduk. İkincisini Borçka'da tamamladık. İkinci gerdanlığımız Borçka Barajı ve Hidroelektrik Santrali. Üçüncüsü dünyanın harikası, şu anda Türkiye'nin 249 metre yükselikte en yüksek barajı olan Deriner Barajı ile üçüncü gerdanlığı attı. Şimdi Artvin barajı yapılıyor. Beşincisi de şimdi Başbakanımızın talimatıyla temelini atacağımız Yusufeli Barajı. Türkiye'nin 270 metre yükseklikle en yüksek, dünyada üçüncü, hatta 1.5 metre yükseltsek ikinciliğe yükselecek barajı. Burada yılda takriben 2 milyar kilovatsaat elektrik üretilecek. 540 megavat gücünde muhteşem bir baraj olacak. Biz bu barajları yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz.'' 
     
"Şimdiye kadar 236 adet hidroelektrik santral ve baraj yaptık'' 
     
Bakan Eroğlu, geçmişte potansiyelin yüzde 20'sinin kullanıldığını kaydederek, şöyle devam etti: ''26 milyar kilovatsaatlik bir potansiyeli kullanıyorduk, bunu 70 milyar kilovatsaate yükselttik. Ama bu yeterli değil, inşallah bunu arka arkaya tamamlayacağız. Şimdiye kadar 236 adet hidroelektrik santral ve baraj yaptık. Aşağı yukarı bakanlığımız 18 milyon dekar araziyi suladı. Su götürmediğimiz şehir kalmadı. 58 şehre su götürdük. İstanbul'dan İzmir'e, Kars'tan Edirne'ye kadar Türkiye'de her yere 2060-2070'ye kadar su götürdük. Islah etmediğimiz dere kalmadı. Çünkü Türkiye'nin ihtiyacı çok. Türkiye artık büyük bir ülke, dünyada küresel bir güç. Geçenlerde bir dergide yayınlandı, dünyada parası en çok güvenilen üç ülkeden biri Türkiye. Geçmişte 6 sıfır vardı, şimdi attık. IMF'ye borcumuz vardı, mayıs ayında 400 milyon dolar bir borç kaldı, onu da temizleyeceğiz. Artık IMF'ye dahi 5 milyar dolar borç verecek güçlü bir Türkiye var. Merkez Bankası'nın kasası dolu, şu anda 122 milyar dolar dövizi olan bir Türkiye'yiz. Başbakanımızın liderliğinde inşallah Türkiye daha da büyüyecek.'' 
     
Yusufeli'nin ustalarının Türkiye'de meşhur olduğunu, burada yeteri kadar çalışkan, işi bilen insanlar olduğunu belirten Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: ''Müteahhit firmalara şunu dedik, işçiler buradan temin edilecek. Çünkü gerçekten siz buna layıksınız. 10 kişiden en az 7'si buradan çalışsın, diye talimatımız olacak. İnşallah bunu sağlayacağız. İlk talimatımız bu. İkincisi buradaki insanlar asla mağdur edilmeyecek, istimlak, kamulaştırmalarda mağduriyet yok. Orman teşkilatımız ve DSİ'ye talimat verdik. Dedik ki bu bölgedeki bozuk orman alanlarını, vatandaşlara gelir getirici ürünler ekerek, bunları onlara 49 yıllığına, masrafı bakanlıktan geliri sizin olacak. Buranın balları meşhur. Yusufeli organik bal üretimi için bakanlık olarak Orman Genel Müdürlüğü olarak her türlü desteği vereceğiz.'' 
     
Bakan Eroğlu, TOKİ başkanıyla konuştuğunu da ifade ederek, ''En güzel binaları yapmak, Türkiye'de değil, dünyada örnek olacak bir Yusufeli'ni yeniden inşa etmek bizim boynumuzun borcu. Bunun sözünü veriyoruz. Göl manzaralı evler yapacağız. Bunu yapacak olan fedakar, cefakar DSİ mensuplarına teşekkür ediyoruz. Güçlü müteahhit firmalar var. Tarihte anlaşacağız, 2019 yılı diyorlar ama geç, 1 yıl öne çekiyoruz. Patronlar da hazır olsun'' dedi. 
     
Bakan Eroğlu, konuşmanın ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Artvin Valisi Necmettin Kalkan, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ve öteki ilgililerle birlikte videokonferans yöntemiyle AK Parti TBMM Grup Toplantısına bağlanarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a temel atma töreni için hazır olduklarını söyledi. 
 
AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yusufeli Barajı'nda depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı
  • 06.06.2023 16:44

Yusufeli Barajı'nda depolanan su miktarı 905,60 milyon metreküpe ulaştı

Artvin'de, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilerek 22 Kasım 2022'de su tutulmaya başl ...

Yusufeli Barajı'nda su seviyesi 58,6 metre oldu
  • 04.01.2023 09:44

Yusufeli Barajı'nda su seviyesi 58,6 metre oldu

Artvin Valisi Yılmaz Doruk, 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve H ...

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 45 metreye yükseldi!
  • 12.12.2022 09:19

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 45 metreye yükseldi!

Artvin'de yapımı tamamlanarak 22 Kasım'da su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı ve ...

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 41 metre oldu
  • 07.12.2022 12:03

Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 41 metre oldu

Artvin'de Yusufeli Barajı ve HES'te su seviyesi 41 metreye yükseldi. ...