maritbet girişmaritbet
AFAD: Depremle ilgili soruların cevabını yer kabuğu verecek!

AFAD: Depremle ilgili soruların cevabını yer kabuğu verecek!

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığının koordinasyonunda yürütülecek projeyle, Türkiye'nin tamamının kabuk yapısı ilk kez araştırılacak

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığının (AFAD) koordinasyonunda yürütülecek "TR-Kabuk Projesi" ile Türkiye'nin kabuk yapısı ülke genelinde ilk kez araştırılacak.

Ülkedeki deprem derinliklerinin daha hassas ölçülmesini sağlayacak çalışma, yer kabuğunun derinliğinin bilinmesiyle jeotermal kaynaklara ulaşılmasını ve zeminle ilgili problemlerin çözülmesini de kolaylaştıracak.

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Dr. Murat Nurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kabuk yapısına ilişkin yerel ve bölgesel ölçekte çalışmalar gerçekleştirildiğini ancak kapsamlı araştırmanın bulunmadığını söyledi.

Türkiye'nin kabuk yapısının bilinmesinin önemine işaret eden Nurlu, "Çünkü deprem çözümlemeleri yaparken kabuğu da bilmek zorundasınız. Oysa ülkemizde deprem gözlemi yapan birimler olarak genellikle varsayımlardan hareket ediyoruz. Mesela 'Kabuğun derinliği ortalama 10-15 kilometredir' diyoruz veya yerel ölçekli çalışmaları baz alarak çözüm yapıyoruz" diye konuştu.

Jeotermal kaynağa nokta atışı

Kabuk yapısının bilinmesinin, depremlerin büyüklükleri ve derinlikleriyle ilgili hassas ölçümün yanı sıra jeotermal kaynaklara kolay ulaşılması açısından önem taşıdığını belirten Nurlu, şöyle devam etti:

"Jeotermal kaynak nerede, kaç kilometre derinde? Bunu bulmak için deneme yanılma yöntemiyle sondajlar yapılıyor. Ama siz kabuk derinliğini bilirseniz, 'Kabuğa şu kilometrede ulaşıyorum, demek ki şu kadar sondaj yaparsam kaynağı bulurum' diyebilirsiniz. Yoksa ezbere gidiyoruz, bulacak mıyız, bulamayacak mıyız? Kabuk yapısını bilirseniz, ona göre tedbirinizi alabilirsiniz."

Yer kabuğu 20 kilometre aralıklarla dinlenecek

Nurlu, bu kapsamda TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, üniversiteler ile bu verilere ihtiyacı olan kurumlarla ortak hareket ederek "TR-Kabuk Projesi"ni hayata geçirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Yaklaşık 450 istasyonla, 20 kilometre aralıklarla dinleyerek yer kabuğunun derinliğini tespit edeceklerini anlatan Nurlu, ülkenin tamamında çalışmayı 10 yılda bitireceklerini kaydetti.

Depremle ilgili sorular cevabını bulacak

Türkiye'nin ABD'den sonra kabuk yapısını araştıran ikinci ülke olacağına işaret eden Nurlu, "Bu Türkiye'nin prestij projesi olacak.  ABD, bu çalışmaya 2003'te başladı, gelecek yıl tüm kıtayı bitiriyor. Biz de çalışma tamamlandığında depremle ve yer kabuğumuzla ilgili birçok sorunun cevabını, gelecek nesillere de aktarmak üzere bulmuş olacağız" dedi.

Nurlu, maliyeti yaklaşık 30 milyon lira olan projeyi, Kalkınma  Bakanlığının desteklemesi durumunda gelecek yıldan itibaren başlatacaklarını sözlerine ekledi.

Esra Altınmakas, Eda Ay/AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri
  • 29.04.2024 12:02

Türkiye'nin dünyaca ünlü antik kentleri

Türkiye'de birçok antik kent bulunuyor. Bu kentlerden tüm dünyada bilinen kentle ...

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!
  • 14.03.2024 14:45

Türkiye'nin 4 bölgesindeki fay hatları!

Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan fay hatları ve yüzey kır ...

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!
  • 22.02.2024 16:55

Türkiye'de havacılığın 10 yıllık altın çağı!

Türk savunma sanayisi yaklaşık 10 yıllık dönemde 9 milli platformun ilk uçuşları ...

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor
  • 09.02.2024 11:22

Kalkınma Yolu projesi bölge ülkelerini yakınlaştırmayı planlıyor

Kalkınma Yolu projesi Avrupa'dan Basra Körfezi'ne kadar geniş bir coğrafyada fay ...

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!
  • 30.01.2024 16:24

2023 yılında meteorolojinin "en"leri bu bölgelerde kaydedildi!

2023'te en yüksek sıcaklık 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde, en ...