maritbet girişmaritbet
AYD-AVM ciro endeksi Şubat ayında 8 puan arttı

AYD-AVM ciro endeksi Şubat ayında 8 puan arttı

Teknoloji kategorisindeki taksit düzenlemesine rağmen Şubat ayında AVM Ciro Endeksi 8 puan arttı.

Alışveriş Merkezleri  ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin Şubat ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi 2013 Şubat ayına göre %6,1 artarak 138 puana yükseldi.

Sektöre ait ciro endeksi, Anadolu ve İstanbul'un GLA büyüklükleri ağırlandırarak hesaplanmıştır.

AVM'lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar 2013 Şubat ayına göre % 5'lik artışla 2014 Şubat ayında, İstanbul'da 608 TL, Anadolu'da 469 TL olarak gerçekleşerek Türkiye genelinde 520 TL'ye ulaştı.

Teknolojide taksit düzenlemesi bu kategoride %14 oranında düşüşe neden oldu

Bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında Şubat ayında teknoloji kategorisindeki taksit sayısı kısıtlaması nedeniyle bu kategoride %14'lük düşüş kaydedildi. Diğer tüm kategorilerde 2013 yılının Şubat ayı ile karşılaştırıldığında ciro endeksinde artış olan 2014 Şubat ayında; giyimde %11, ayakkabı-çantada %10, hipermarket  ve genel  alanlarda %6, yiyecek ve  diğer* kategorilerinde ise %5 artış olduğu tespit edildi.

Ziyaret Sayısı Endeksi 

Bir önceki dönemin aynı ayına göre ziyaret sayısı endeksinde, %4'lük bir artış gözlendi.

AVM Endeksi 2014 yılı Şubat ayı sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü “AVMlerde indirim döneminin de başlamasıyla birlikte Endeks verilerinde bir artış yaşandığını gözlemliyoruz. AVM ciroları Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında %6,1oranında artmıştır. Ciro endeksindeki en yüksek artışların giyim ve ayakkabı-çanta kategorilerinde yaşanması da indirim döneminin bir sonucu olarak göze çarpmaktadır. Ancak cep telefonu başta olmak üzere elektronik eşya satışında kredi kartına taksit sınırlaması uygulamasının 01 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe girmiş olması teknoloji kategorisi satışlarını oldukça olumsuz etkilemiş ve endeks bu kategoride %14 gibi bir oranda düşüş kaydetmiştir. Uygulamanın henüz yürürlükte olmadığı Ocak ayındaki teknoloji kategorisi endeks verilerine baktığımızda ise teknoloji endeksinin %26 artmış olduğunu görüyoruz. Tüketici kredi kartı taksit sınırlaması uygulamasında önce teknoloji ihtiyacını almıştır. Önümüzdeki dönemlerde endeksin bu kategoride de yeniden dengeyi sağlayacağını düşünüyoruz. Ancak bu arada taksit sınırlamasının genel olarak tüketime ve dolayısıyla ekonomiye yansımalarının da dikkatlice takip edilmesi gerekmektedir” dedi.   

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İSRA Holding, AYD'nin yeni oyuncusu oldu!
  • 16.12.2022 09:47

İSRA Holding, AYD'nin yeni oyuncusu oldu!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından bu yıl 13. sü düz ...

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

Hulusi Belgü, tekrar Multi Turkey'in başına geçiyor!
  • 12.02.2022 13:07

Hulusi Belgü, tekrar Multi Turkey'in başına geçiyor!

Multi Turkey, Pınar Yalçınkaya'nın görevinden ayrıldığını ve yerine Hulusi Belgü ...

"AVM’lere TSE Güvenli Hizmet Belgesi verilecek"
  • 09.09.2020 15:49

"AVM’lere TSE Güvenli Hizmet Belgesi verilecek"

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş, yeni dönemd ...