maritbet girişmaritbet
AVM’ler markaların sırtına 3 milyar lira yükledi

AVM’ler markaların sırtına 3 milyar lira yükledi

Perakende temsilcileri, AVM’lerin günlük kur üzerinden kiralarda ısrarcı olmasına isyan etti. Bu durumun sektöre v ekonomiye zarar verdiğini belirtti.

AVM'lerki kur üzerinden kira tartışması son hızla devam ediyor. Çoğunluğu yabancı yatırımcıların kontrolündeki bazı AVM'lerin günlük kur üzerinden kira ısrarının markalara faturası her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

AVM'lerdeki 12 milyon metrekarelik kiralanabilir alanın yüzde 35'i için günlük döviz kuru üzerinden kira ödediklerini bildiren BMD Başkanı Sinan Öncel, “Dövizli kira maliyetlerimiz 3 yıl öncesine göre yüzde 70 arttı. 2015'te 4,1 milyar TL olan kira maliyetimiz bugün 7 milyar TL'ye dayandı. Bu yıl fazladan 3 milyar TL ödeme yapacağız” diye konuştu.

KUR 3 YILDA YÜZDE 70 ARTTI

BMD'nin düzenlediği Yurt Dışı Açılım (YDA) toplantısında dövizle kira konusunu değerlendiren Sinan Öncel şunları söyledi: “En düşük metrekare kira bedeli olan 30 dolar / avro sepeti üzerinden hesaplarsak 3 yılda kira maliyetlerimiz yüzde 70 arttı. Bu rakamla 10 bin mağaza açabilir veya 5 bin TL brüt maaşla bir yıl boyunca 54 bin kişiyi istihdam edebilirdik."

PİYASA DENGESİNE DİKKAT

Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz da, dövize dayalı ticaret ve kiralama sisteminin piyasaların dengesini bozacak bir etkiye sahip olduğunu belirtti. Penti Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kariyo ise, döviz kurunun maliyetlere etkisini görmek için enflasyona bakmanın yeterli olacağını söyledi. Son yıllarda ÜFE'nin TÜFE'den 3 puan daha yukarıda olduğuna dikkat çeken Kariyo, “Ortada ciddi bir sorun var. Artık birlikte bir şeyler söylemek durumundayız, fazla zaman yok” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!
  • 02.07.2022 13:28

AVM'lerdeki ziyaretçi trafiği salgın öncesine döndü!

AYD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, "İnsanların yeniden sosyalle ...

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!
  • 20.05.2022 10:59

AVM'lerde ziyaretçi sayısı pandemi öncesine yaklaştı!

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Alp Önder Özp ...

İsra Holding'den 'V' serisi
  • 24.03.2022 14:37

İsra Holding'den 'V' serisi

İsra Holding, 2022 Vizyonunu ve Yeni Projelerini düzenlediği basın toplantısıyla ...

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!
  • 05.03.2022 17:38

AVM yatırımcılarından hukuk toplantısı!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Digital Network Alkaş ve Öz ...