maritbet girişmaritbet
TOKİ hızını alamadı, hastane yerini de sattı

TOKİ hızını alamadı, hastane yerini de sattı

İstanbul'da Kıraç Belediyesi döneminde Beylikdüzü mevkiinde hastane yeri olarak ayrılan 130 dönümlük arazi TOKİ tarafından el konularak satıldı

Kaynak: Evrensel
 

Kıraç Belediyesi döneminde, Belediye Meclisi Üyeleri Seyit Aslan ve Hasan Algül tarafından verilen önergeyle, Kıraç Beylikdüzü mevkiinde hastane arazisi olarak ayrılan 130 dönüm büyüklüğündeki arsalar uygulama yapılarak TOKİ tarafından ihaleye çıkarıldı. Zamanın belediye meclisi ve il özel idaresince uygun görülerek kaynağı ayrılan 400 yatak kapasiteli devlet hastanesi arsasının yerinde şimdi yeller esiyor.
 
ARAZİ YAĞMASINA GÖZ YUMULDU
Bölgenin sürekli geliştiği ve sanayisini büyüdüğü dikkate alındığında daha büyük bir hastane ihtiyacı olmasına rağmen, arazinin satılması bölgede şaşkınlık yarattı. Büyükşehir Belediyesi'nin 1/100 binlik planlarında daha önce TOKİ'nin görüşünün alınarak 1/5000 lik planlarda sağlık tesisi olarak ayrılmasına rağmen, neden yeniden satışa çıkarıldığı soruları yanıt bekliyor. Kıraç Belediyesi'nin bağlandığı Esenyurt Belediyesi planlarında da sağlık tesisi olarak ayrılan yerin neden sağlık tesisi olmaktan çıkarıldığı henüz bilinmiyor. Esenyurt Belediyesi yönetimi hastane arazisinin TOKİ tarafından satışa çıkarılmasına göz yumarak arazinin yağmalanmasına davetiye çıkardı. Uygulamaları Esenyurt Belediyesi tarafından yapılan, mülkiyeti Milli Emlak'a ait olan hastane arazisinin kimlere satıldığı, buralardan kimlerin arsa aldığı ve yeni toplu konut alanları oluşturduğu yine merak edilen başka konuların başında geliyor.
Hastane yapımı için ayrılan arazinin TOKİ tarafından toplu konut arazisi olarak yağmaya açılmasına Kıraç halkı da tepkili.
 
YAĞMADAN VAZGEÇİLSİN
Daha önce alınmış kararın iptal edilmesinin doğru olmadığını vurgulayan Eczacı Mehmet Öztaş, "Bu alanda bir yağma söz konusudur ve önemli olanda budur. Bu bir yağmadır ve engellenmelidir. Hastane arazisi olan yerde hep gökdelenler dikiyorlar, hastane arazisi korunmalı ve oraya devlet hastanesi yapılmalıdır. Bu yağmadan vazgeçilmelidir" şeklinde tepki gösterdi.
 
Sağlık sorunlarının bol olduğu bir yerde, hastane arazisinin satışa çıkarılmasının doğru olmadığını belirten Esnaf Tuncay Ecevit "Hastane arazisi üzerinde konut yapılmasını istemiyoruz. O arazi hastane arazisi olarak kalmalı ve oraya hastane yapılmalıdır" dedi.
 
Alanın belirlendiği gibi hastane olarak kalması gerektiğini söyleyen Esnaf Hüseyin "Ne desek boş. Kafalarına göre istediklerini yapıyorlar. Hastane en önemli ihtiyaçken hastane arazisini satışa çıkarıyorlar. Bunların zihniyeti bu işte. Bu bölgede ciddi hastane ihtiyacı var ama bunlar araziyi satıyorlar. Belediye Başkanı Kadıoğlu devlet hastanesine gitsin, bir sırada beklesin de görsün insanların neler çektiğini. O zaman ihtiyaç var mı yok mu anlarlar. Her yeri satıyorlar bari hastane arazisine dokunmasınlar" şeklinde konuştu.
 
HASTANE YAPILMALI
Arazinin satışı ile ilgili bilgisinin olmadığını daha önceden duymadığını söyleyen İşçi Rıza Altınok "Ama burada hastane ihtiyacı var. Tam teşekküllü bir hastane olmalı. Burası İstanbul merkezine uzak. İnsanlar bazı sağlık sorunları için ta İstanbul merkezine gitmek zorunda. Bu uygulama yanlış o araziye dokunmasınlar ve devlet hastanesi olarak kalsın.

Arazinin satılmasına karşı olduğunu vurgulayan İşçi Filiz Durak "Satmadıkları bir hastane arazisi kalmıştı orayı da satıyorlar. Burada yeteri kadar hastane yok. Madem o alan devlet hastanesi için belirlenmiş o zaman belediyenin görevi oraya bu hastaneyi yapmak olmalı. Ama bunlar halkın ihtiyacına yanıt vereceklerine oradan da para kazanmanın derdine düşmüşler" dedi.
 
BU NASIL GÖZÜ DÖNMÜŞLÜKTÜR
Seyit Aslan Eski Kıraç Belediyesi Meclis Üyesi: 2008 yılında İl Özel İdaresi'yle yaptığımız görüşmede, bölge belediyelerine 400 yatak kapasiteli bir yer talebinde bulunduklarını belirttiklerini, ancak cevap alamadıklarını söylemişlerdi. Bunun üzerine bizim görev yaptığımız Kıraç Belediyesi sınırları içinde müsait yerlerin olduğunu ifade ederek gerekli yazışmayı yeniden yapmalarını talep etmiştik. Ben arkadaşım Hasan Algül ile birlikte Kıraç Belediye Meclisi'ne bir önerge vererek durumu anlattık ve yapılan araştırma sonucunda Milli Emlak'a ait 130 dönümlük yerin hastane arazisi olarak ayrılması kararını aldırdık. İl Özel İdaresi'ne bu karar bildirildi ve ilçe ve Büyükşehir belediyelerince onaylandı, kesinleşti. Aradan iki yıl geçti şimdi yerin TOKİ tarafından el konularak satıldığı haberini aldık. Böyle akla ziyan bir karar olamaz, yakında milyonların yaşayacağı böyle bir yerde devlet hastanesine olan ihtiyacı anlamamak mümkün değil. Bu gözü dönmüşlüktür, bu her şeyi para olarak görmektir, rant düzenidir. Biz Kıraç halkı ve bölge halkıyla beraber kararın iptal edilmesi ve buranın hastane arsası olarak kalmasını talep edeceğiz ve mücadele edeceğiz.

Erkan Sarıoğlu EMEP İlçe Başkanı: Kıraç Beldesi'nin Esenyurt Belediyesi'ne bağlanması ile birlikte hastane arazisinin TOKİ tarafından satışa çıkarılması anlaşılır bir uygulama değildir. Esenyurt'da bir devlet hastanesi bulunmakta ve kapasitesinin yetersiz olduğu herkesin malumudur. İlçemizin nüfusu 500 bin civarındadır bölgeyi düşündüğümüzde çok daha fazla insanın yararlanacağı bir hastaneden bahsediyoruz. Bölgenin bir sanayi havzası olduğu ve on binlerce işçinin çalıştığı ve sık sık iş kazalarının yaşandığı da göz önünde bulundurulduğunda tam kapasiteli bir devlet hastanesine olan ihtiyaç ortadadır.
Böyle yakıcı bir ihtiyacın olduğu yerde hastane için ayrılmış bir alanın parsellenip satılması AKP belediyeciliğinin ve rant anlayışının geldiği son noktadır. Parti olarak bu girişimin karşısındayız ve engellenmesi için çaba sarf edeceğiz.
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz