maritbet girişmaritbet
İstanbul'un havasını üçüncü köprü bozar

İstanbul'un havasını üçüncü köprü bozar

Uzmanlara göre, kesilecek yarım milyon ağaç sonrasında kuzeyden esen rüzgârlar İstanbul'a yeşil yerine kirli hava taşıyacak

Orman mühendisleri üçüncü köprü güzergâhındaki ağaçların kesilmesiyle İstanbul'a kuzeyden esen rüzgârların temiz hava yerine egzoz gazlarıyla kirlenmiş hava getireceği konusunda uyardı.


Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun yapılacak üçüncü köprü için 573 bin ağacın kesileceği yönündeki açıklamasını değerlendiren TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) Orman Mühendisleri İstanbul Şubesi Başkanı Besim Sertok kendi hesaplarına göre kesilecek ağaç sayısının milyonlarca olduğunu ancak ağaç sayısından çok, ekosistemin bozulmasının önemli olduğunu söyledi. Sertok konuyla ilgili olarak şunları anlattı:
 

Kesilecek ağaçların yerine başka yerde ağaç dikilmesi yapılan tahribatı telafi edilmez. İstanbul kuzeyden rüzgâr alan bir şehirdir, öyle ki rüzgâr güneyden eserse haber olur. Garipçe - Poyrazköy güzergâhında yapılacak olan köprüyle ağaçlar kesilince kuzeyde temiz hava üretimi azalacak, kuzeyden esen rüzgârlar artık ormanların oluşturduğu temiz havayı getirmeyecek.

Aksine rüzgâr egzoz gazı, lastik, balata kokan otoyol havasını getirecek" şeklinde konuştu.
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nin hazırladığı raporda da İstanbul'un kuzeyinin ormanla kaplı olmasının kent için büyük bir şans olduğu vurgulanarak "Bu ormanların karbon tutarak ve havadaki tozları filtreleyerek ürettiği temiz hava, kuzeyden esen hâkim rüzgârlarla kentin hava kalitesini arttırır" denmişti.

Yeni yerleşimler tetiklenecek
Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan açıklamada köprü yolunun bir çekim gücü oluşturduğu, çevredeki orman ve Hazine arazilerinin gaspedilmesiyle yeni yerleşimler oluşacağına dikkat çekilerek şöyle dendi: "Yüzde 20'si orman alanlarından geçen TEM otoyolunun çekim gücüyle oluşan Sultanbeyli ve Sarıgazi gibi yerleşimler, 25 bin hektar büyüklüğünde. Basit bir hesapla, yüzde 70'i orman alanından geçecek yeni köprüyle 85 bin hektar alan yeni yerleşimlere sahne olacak. Bu büyüklük İstanbul ormanlarının üçte biri."
Kaynak: Taraf
 
  • Etiketler:

Yorum Yaz