maritbet girişmaritbet
Arsa alırken dikkat edilmesi gereken bilgiler!

Arsa alırken dikkat edilmesi gereken bilgiler!

Arsa, her zaman en çok rağbet gören yatırım araçları içindeki seçeneklerin başında geliyor. Arsa alırken dikkat etmeniz gerekenler neler?

Arsa, her zaman en çok rağbet gören yatırım araçları içindeki seçeneklerin başında geliyor. Karlı olmasının yanı sıra arsa yatırımı yapmak bir o kadar da risk taşıyor. Bu nedenle yatırım yaparken de dikkat etmek gerekiyor. Gayrimenkul daima en çok kazandıran yatırımlar arasındadır.

Bu nedenle ister büyük ister küçük yatırımcı olsun parasını değerlendirmek isteyenlerin genelde ilk tercih ettikleri yatırımlar arasında yer alıyor. Gayrimenkul sektörünün canlandığı son yıllarda ise gayrimenkul yatırımının popülaritesi de, bu yatırımdan para kazananların sayısı da artmış durumda. Özellikle de prim yapacak yerleri tespit edip, burada doğru yatırımı yapanlar kazançlı çıkıyor. Dolayısıyla işin püf noktası doğru yere, doğru zamanda, doğru yatırım yapmaktan geçiyor. Biz de Milliyet Emlak olarak doğru arsa yatırımın yapmanın püf noktalarını işin uzmanı TSKB Gayrimenkul Değerleme Özel Projeler Departman Yöneticisi Mehmet Aslan ile değerlendirdik…

Arsa, her zaman en çok rağbet gören yatırım araçları içindeki seçeneklerin başında geliyor. Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan hızlı ve büyük hareketlilikle birlikte arsa yatırımının tercih edilmesi ön plana çıkıyor. Çünkü arsa en çok kazandıran gayrimenkul yatırımlarından biridir. Karlı olmasının yanı sıra arsa yatırımı yapmak bir o kadar da risklidir. Bu nedenle yatırım yaparken mutlaka uzman kişilere danışmakta fayda bulunuyor.

Ticari arsa daha çok değerleniyor

Gelişmekte olan bölgelerde ya da büyük şirketlerin yatırım yapacağı yerlerde yeterince beklendiğinde, arsaların prim yapması kaçınılmaz oluyor. Dikkat edilmesi gereken diğer konular ise yatırım yapılacak arsanın istenen amaca uygun nitelikte yerleşim ve imar imkanları sunma olanağıdır. Yeni açılacak ve mevcut yollara, kavşaklara, diğer tüm ulaşım imkanlarına yakınlığı, açılmış veya açılacak ticari projelere, büyük alışveriş merkezlerine, ofis veya üretim tesislerinin yoğunlaştığı ve ulaşım bağlantılarıyla desteklenen güçlü alt merkezlere ve semt merkezlerine yakınlığı iyi analiz edilmelidir. Özellikle yeni konut projelerinin olduğu yerlerde, ticari imarlı arsaların en doğru yatırım olduğu düşünülüyor. Bu şekildeki arsaların konut imarlı arsalara göre daha iyi prim yaptığı gözleniyor. Ticari imarlı arsalar yeni yerleşimlerde gelişime bağlı olarak 3 ile 5 yıl zarfında iyi prim yapıyor. Arsa yatırımından kazanç elde etmek için en iyi tercihlerden birisi ise şehrin bittiği yerde arsa almaktır. Büyük şehirlerin gelişmekte olan aksları üzerinde arsa yatırımı yapmak da iyi bir seçim olabilir.

İmar durumu önemli

Bir arsanın en önemli seçim kriteri imar durumudur. İmar durumunun ne olduğu fiyatının asıl belirleyicisidir. Esas önemli kazanç, tarla vasfındaki imarsız arazilerde bulunabiliyor. İmar görmemiş arsa yatırımı oldukça büyük risk taşıyabiliyor. Yatırımcı eğer 5-10 yıllık bir beklemeyi ve riski göze alıyorlarsa, kazancı da o ölçüde artabilir. Yani bu tür arsalarda yatırım, yüksek risk-yüksek getiri mantığı ile çalışır. Bu tip arazileri alırken önce üzerinde kısıtlayıcı sebeplerin bulunup bulunmadığını kontrol etmek gerekiyor. Ayrıca satın alınacak arazinin hisseli mi, müstakil tapulu mu, sit alanı içinde mi, su havzası kapsamında mı kalıyor gibi kriterlere de çok dikkat edilmesi gerekiyor. Örneğin; eğer arsa ormana yakınsa orman kapsamına alınabilir, su havzasında ya da yakın bir yerde ise imarının hiç çıkmama ihtimali olabilir.

Arsaya yatırım yapmanın da bazı kuralları olduğu göz önüne alınmalıdır. Bu kurallara dikkat edildiği sürece orta ve uzun vadede kazanma şansı bulunmaktadır.     

İşte 16 adımda arsa yatırımı

Büyük inşaat şirketlerine komşu olmak: Büyük inşaat şirketleri, prestijli projeleri hayata geçirme olasılıkları yüksek olduğundan bu firmaların arsa satın aldığı bölgelerde arsa fiyatları prim yapıyor. Dolayısıyla büyük inşaat şirketlerinin arsa sahibi olduğu bölgelerde arsa satın almak ilerde arsanın kat karşılığı müteahhide verilmesi veya satılması istendiğinde daha cazip teklifler elde edilebilir.

Planlı kentleşme olan bölgeleri tercih etmek: Planlı kentleşmenin yapıldığı bölgelerde kaliteli ve üst gelir gruplarına hitap eden projeler gerçekleştirilir. Bu projeler bölgenin bilinir ve tanınır olmasını kolaylaştırır. Bu nedenle planlı kentleşen bölgelerde arsa fiyatları daha çabuk yükselir. Ayrıca bu bölgelerde arsaların satışı daha kolaydır.

Göç alan bölgeler çok kazanır: Kentlere göç edenlerin yerleştiği bölgelerde yeni yapılaşmaya gidilir. Bir bölgede yapılaşmanın başlaması komşu arsalara olan talebi artırır. Bu nedenle kentlerin göç alan bölgelerinde arsa fiyatları yükseliş eğilimindedir.

Gelir seviyesi yüksek kesime komşu olmak:Potansiyel olarak üst gelir grubunun tercih edebileceği bölgelerde arsa satın alındığında, çevrenin gelişimine bağlı olarak ileride bu durumun arsa değerlerinin yükselişine etkide bulunacağı gözleniyor.

Teşvik, arsa fiyatlarını yükseltir: Bir kente yatırımlar artarsa, arsalar da bundan payını alır. Teşvik kapsamındaki illere yatırım için sıcak para gireceğinden bu arsa fiyatlarına da yansır. Fiyatlarda yükseliş öncelikli olarak sanayi imarlı arsalarda başlar.

Hızla büyüyen kentlerden arsa alınması: Türkiye'deki ortalamasından daha hızlı büyüyen kentlerde doğal sonuç olarak arsa fiyatları da yükselir. Hızlı büyüyen kentlerde konut ve ticari bina yapımı için arsaya olan talep artar. Talep de fiyatları yükseltir. Bunun için arsa yatırımı konusunda hızla büyüyen illeri tercih edilebilir.

Faizlerde düşüş arsa fiyatlarını yükseltir: Enflasyon ve faizdeki düşüşler, emlak fiyatlarını yükseltir. Bu yükseliş önce konut, daha sonra işyeri ve ofiste yaşanır. En son ise arsaların fiyatı yükselir. 

Ulaşım projeleri değeri arttırır: Bir bölgedeki emlak fiyatlarının yükselmesi o bölgeye yapılacak yol ve ulaşım projeleri ile doğru orantılıdır. Ulaşım yatırımlarının ağırlık kazanacağı bölgelerde arsa fiyatları yükseliş eğilimindedir. 

Ana caddeler tercih edilmeli: İmara yeni açılan bölgelerde ana cadde üzerindeki arsaların fiyatı, arkalardakilere göre daha kısa sürede ve daha hızlı artacaktır. Böyle bir bölgede arsa alınıyorsa mutlaka ana yol üzerindekiler tercih edilmelidir. 
 

Resmi kurumlara yakın olmak: Eğer gelişmekte olan bir bölgede arsa alınacaksa, imar planı detaylı olarak incelenmelidir. Hastane, okul, belediye, kaymakamlık, valilik gibi resmi dairelerin yakınında olan arsalar tercih edilmeli. Bu bölgeler geliştiğinde burada yapılacak konut ve işyerleri kısa sürede yüksek bedelle satılma şansına sahiptir.

Arsa cephesi geniş olmalı: Bir arsanın, ana caddeye olan cephesinin genişliği gelecekte değerinin daha da artmasını kolaylaştırır.

Çevresindeki yolların önemi: Bir arsanın etrafı yollarla çevreleniyorsa bu arsanın değeri de haliyle artıyor. . Köşe başlarında yer alan parseller veya dört tarafı yol olan parsellerde değer artışı daha hızlı yaşanır. 

Yaya geçitlerine yakın olması tercih edilmeli: Alınacak arsanın ilerde yaya geçidi yapılabilecek noktalarda olmasına dikkat edilmeli. Yaya geçidi veya trafik lambalarının olduğu noktalar kendiliğinden merkezileşmekte olduğundan ticari yapılar için tercih edilir.  

Sanayi tesislerine dikkat edilmeli: Özellikle konut yapmak veya müteahhide vermek için satın alınacak arsaların endüstri tesislerine yakın olmamasına özen göstermek gerekiyor. Çünkü sanayi kuruluşlarının kötü etkileri, çevreyi tercih edilebilirlik konusunda olumsuz etkiliyor.

Ormana yakın olmamak: Türkiye'de ormanla ilgili politikalar hükümetlere göre değişiklik gösterebiliyor. Bu sebeple arsaların yapılaşma koşulları değişebilir. Bu durum arsanın değerini olumsuz etkileyebilir. 
Kriz dönemlerini fırsata çevirebilmek: Arsa satın alırken kriz dönemlerini fırsata çevirmek çok önemlidir. Çünkü emlakta kriz dönemlerinde konut işyeri ve ofis fiyatlarına oranla en fazla arsaların fiyatı düşer. Kriz döneminde satın alınacak olan bir arsa, ekonomi normale döndüğünde daha fazla değerle elden çıkarılabilir.

Yavuz Karaman

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mehmet Aslan’dan Yunan adaları çıkışı...
  • 17.07.2015 10:01

Mehmet Aslan’dan Yunan adaları çıkışı...

Mehmet Aslan neden Yunan adalarına gitmediğini açıkladı. ...

Arsa alırken ve satarken nelere dikkat edilmeli?
  • 27.04.2015 10:10

Arsa alırken ve satarken nelere dikkat edilmeli?

Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, arsa yatırımı yaparken, nelere dikkat ed ...

Mehmet Aslan, Caddebostan'a ne yapıyor?
  • 25.04.2015 17:34

Mehmet Aslan, Caddebostan'a ne yapıyor?

İstanbul Anadolu yakasında bulunan Caddebostan sahilinde dev bir proje başlıyor. ...

Mehmet Aslan'ın istemeden 50 dairesi oldu!
  • 08.10.2012 14:02

Mehmet Aslan'ın istemeden 50 dairesi oldu!

Maksim’in sahibi Fahrettin Aslan’ın oğlu Mehmet Aslan, doğal taş sektöründe büyü ...

Roda Gayrimenkul’ün patronu Eyub Özyürek'ten arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler!
  • 02.05.2012 11:34

Roda Gayrimenkul’ün patronu Eyub Özyürek'ten arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler!

İstanbul 3. Bölgeyi çok iyi bilen bu konuda 35 yıllık deneyime ve birikime sahip ...

Arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler!
  • 16.03.2012 19:49

Arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler!

Ülkemiz içerisinde şu sıralar arsa almak cazip yatırım fırsatı olarak gözüküyor. ...