maritbet girişmaritbet
Yapı ustaları yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

Yapı ustaları yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

“Yetki Belgeli Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. 31 Aralık 2025’te kademeli olarak yürürlüğe girecek yönetmelikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yapı ustalarının iş bazlı takibini sağlayacak sistemi hayata geçirecek. Mesleki yeterlilik belgesi, mesleki ve teknik okullardan alınan diploma gibi belgelere sahip olan yapı ustaları ŞantiyeM  uygulamasında kayıt altına alınacak. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Yetki Belgeli Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. 31 Aralık 2025’te yürürlüğe girecek yönetmelik ile yapım işlerinde çalışacak yapı ustalarının kayıt altına alınması sağlanacak. İnşaat sektöründe belgeli eleman sıkıntısı yaşanmaması için ustaların mesleki niteliklerinin artırılması ve öncü uygulamaların geliştirilmesi amacıyla yapı ustaları Bakanlığın sisteminde kayıt altında tutulacak.

Mevcut sisteme ustalar da eklendi

Yapı sektörüne yönelik mesleki kayıt, belgelendirme ve izleme işlemlerini yürüten Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, halihazırda şantiye şefleri, yapı müteahhitleri, tasarım gözetmenleri ve plan müelliflerinin kayıtlarını tutuyordu. Yeni yönetmelikle birlikte yapım işlerinde çalışacak yapı ustaları da kayıt altına alınacak.

Yetki belgeli ustalar şantiyem uygulamasına kaydolacak

Bu kapsamda, ilgili kanunla zorunluluk haline getirilen alanlardaki mesleki yeterlilik belgesi, Mesleki Eğitim Kanunu’na göre alınan ustalık belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerin ilgili alan ve dallarından diploma sahibi olan yapı ustaları ŞantiyeM uygulamasına “e-Devlet” üzerinden kayıt yaptırabilecek. ŞantiyeM  uygulaması yapı ruhsatı sistemleri ile entegre çalışacak.

Ustalar şantiye bazlı takip sistemi ile takip edilecek

Kademeli şekilde geçilmesi planlanan şantiye bazlı takip sistemi, yönetmeliğin yürürlüğünden 1 yıl sonra 4.500 metrekare üstü işler, 3 yıl sonra 1.500-4.500 metrekare işler, 4 yıl sonra 500-1.500 metrekare işler için uygulanmaya başlanacak. Sistemin hayata geçmesi ile birlikte şantiyede işveren veya alt işveren tarafından çalıştırılmaya başlanan tüm yapı ustalarının işe başlama ve işi bırakma bilgileri şantiye şefleri tarafından sistem üzerinden gerçekleştirilecek.

Kaliteli ve güvenli yapılaşmaya katkı sağlanacak

Yapı ustalarının iş bazlı takibi de hayata geçirilecek olan bu sistemle yapılacak. Böylece yapım işlerinde yetki belgeli çalışma teşvik edilecek, mesleki yetkinlik artırılacak, son kullanıcı olan yapı sahiplerinin memnuniyetini esas alan kaliteli ve güvenli yapılaşmanın oluşumuna da katkı sağlanacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkentin yeni stadyumu yükseliyor
  • 23.06.2025 13:55

Başkentin yeni stadyumu yükseliyor

Ankara’da yıkılan 19 Mayıs Stadyumu’nun yerine 285 metreyle dünyanın en uzun çel ...

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı
  • 13.06.2025 10:31

Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı “Yapı Denetimi ...

buildingSMART Türkiye’den sertifikasyon programı
  • 10.06.2025 10:42

buildingSMART Türkiye’den sertifikasyon programı

İnşaat sektöründeki dijital dönüşümün, sektör profesyonellerinin BIM becerilerin ...

İnşaat sektörü ilk çeyrekte %7,3 büyüdü
  • 04.06.2025 15:05

İnşaat sektörü ilk çeyrekte %7,3 büyüdü

Türkiye İMSAD Aylık Sektör Raporu’nun Mayıs 2025 sonuçlarına göre, inşaat malzem ...

Yapı ustaları yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı
  • 04.06.2025 13:51

Yapı ustaları yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı

“Yetki Belgeli Yapı Ustaları Hakkında Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. 31 ...