maritbet girişmaritbet
Yapısal çelik sektörü İstanbul'da bir araya geldi

Yapısal çelik sektörü İstanbul'da bir araya geldi

Yapısal Çelik Günü'nde deprem dirençli yapılar ve inşaata yapay zeka konuları tartışıldı.

TUCSA tarafından bu yıl 25. kez düzenlenen ve Türkiye'nin en önemli sorunu olan deprem tehdidine dikkati çekerek farkındalık oluşturmak amacıyla "Depremle Yaşamak için Çelik Yapı" sloganıyla Yapısal Çelik Günü düzenlendi.

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkanı Yener Güreş, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hiçbir çelik yapının göçmediğini belirterek, "Ülkemizin en büyük sorunu depremler. Artık ülke olarak depremlerle yaşamaya alışmak zorundayız. Bunun için de deprem dirençli yapılaşmaya geçmeli ve bu paralelde çelik yapıların gücünü kullanmalıyız." dedi.

Çelik yapıda sivil toplum seferberliğini başlatmayı amaçlayan ve yapısal çelik sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren etkinliğin açılışında konuşan Güreş, zirvede "deprem dirençli yapılar" ile "inşaata yapay zeka" konularını ele alacaklarını söyledi.

Yapısal Çelik Günü'nü, değişimi başlatmak, çözümlere odaklanmak ve bu çözümleri uygulamak amacıyla düzenlediklerini dile getiren Güreş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülke olarak deprem dirençli yapılaşma ve belki de önümüzdeki 10 yıl içinde bizlerin yerine geçecek robotları gündeme taşıyacak inşaatta yapay zeka konuları bizler için büyük önem taşıyor. Gelişen teknolojiyi anlayıp yakalayanların dünya pazarında rekabetçiliğini muhafaza edebileceğini, diğerlerinin ise teknolojiyi yakalayanlara hizmet etmeye devam edeceğini düşünüyoruz. 2023 Meclis Deprem Araştırma Komisyonu'nun raporuna göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'de toplam maliyeti 148,8 milyar dolar olmuştur. Depremin etkilediği 11 ildeki konutların yüzde 95,4'ü betonarme, binde 4'ü ise çelik taşıyıcı sistemle yapılmış. Depremde 262 bin 475 betonarme, beton prekast prefabrik ve yığma yapı göçtü veya sonradan yıkıldı, buna karşın hiçbir çelik yapı göçmedi."

"Çelik yapı oranını en az yüzde 30'a çıkarmalıyız"

Yener Güreş, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle resmi rakamlara göre 50 binin üzerinde insanın enkaz altında kalarak hayatlarını kaybettiğini anımsatarak, "Bu ağır bilançonun nedeni, 'Japonya ve ABD gibi gelişmiş deprem ülkelerinde neden bu kadar çok çelik yapı yapılıyor?' sorusunun yeterince hesaba katılmaması veya değerlendirilmemesi olabilir." diye konuştu.

Depremlerde can kaybı yaşamamak ve milyarlarca dolar zarar görmemek için tek çözümün dirençli yapılar oluşturmak gerektiğini vurgulayan Güreş, "Konutlarda yüzde 4, toplamda ise yüzde 2,5 olan çelik yapı oranının deprem ülkesi olmayan Almanya ve Fransa'daki gibi en az yüzde 30'a çıkartılması gerekiyor." değerlendirmesini paylaştı.

Güreş, Türkiye'nin en büyük sorununun depremler olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık ülke olarak depremlerle yaşamaya alışmak zorundayız. Bunun için de deprem dirençli yapılaşmaya geçmeli ve bu paralelde çelik yapıların gücünü kullanmalıyız. Ülkemizin geleceği için en öncelikli adım müteahhitler ve yapısal çelik üreticilerinin ortak bir strateji geliştirmeleridir. Gelişmiş ve deprem coğrafyasında olan ülkelerin tercih ettiği 'off-site construction' metodunun ülkemizin deprem sorununa çözüm olacağını her fırsatta belirtiyoruz. TUCSA olarak, çözüm arayışında kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliğinin şart olduğuna inanıyoruz."

Güreş, işbirliğinin önemine işaret ederek, bu kapsamda tüm sektörel STK'lar ile işbirliği yapmak için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

"Hafif çelik yapılar için düzenleme düşünüyoruz"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Atila Erenler de konut sektörüne ve çelik yapılara ilişkin bugüne kadar yapılan düzenlemelerden bahsederek, "Hafif çelik yapılar için de şu anda bir hazırlığımız var. Seneye programa alabilirsek bununla ilgili bir düzenleme düşünüyoruz." dedi.

Bakanlık tarafından hayata geçirilen imar yönetmeliklere ve düzenlemelere ilişkin detaylar veren Erenler, "Şimdi AFAD'ın da betonarme binalarda perdeli yapının yapılmasını zorunlu kılan ve buna yönelik bazı maddeler içeren yeni bir tebliğ hazırlığı var. Taslak halinde, henüz yayınlanmadı ancak muhtemelen yayınlanacak." şeklinde konuştu.

Yangın, gürültü, su yalıtımı, enerji, sığınak, otopark ve yıkım gibi alanlarda hayata geçirdikleri yönetmelikleri anlatan Erenler, "Bunları entegre etmeye çalışıyoruz. Planlanan imar yönetmeliğinden bahsetmiştim özelikle imar rejimini ilgilendiren. Bununla ilgili de son bir değişiklik çalışıyoruz. Bu yakın zamanda yayınlanabilir. Parklarda engelliler için alanlar ayrılması ve yağmur suyu ile gri suyu hasadına ilişkin bazı koşulları yine buraya koyuyoruz." açıklamasında bulundu.

"Yapısal çelik üretim kapasitemiz 6,5 milyon ton"

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan ise şu anda 49 yapısal çelik üreticisi bulunduğunu belirterek, toplam üretim kapasitesinin 6,5 milyon tona ulaştığını söyledi.

Üretimin 2 milyon 351 bin tonunun iç piyasada tüketildiğini, 2 milyon 917 bin tonunun ise ihraç edildiğini dile getiren Yayan, "İhracatı bir yerde adeta stok olarak görebiliriz. Sıkıntılı dönemlerde ihracatı durdurup üretim iç piyasaya yönlendirebiliyoruz. Bunu Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşadık." şeklinde konuştu.

Yayan, Türkiye'nin toplam çelik üretme kapasitesinin 59 milyon ton olduğunu kaydederek, ihtiyaç halinde bu üretimin kısa zamanda yapısal çelik üretimine çevrilebileceğini anlattı.

Türkiye'deki yapı stokunun istenilen sağlıkta olmadığına dikkati çeken Yayan, depremlere karşı her zaman hazır olmak için çeliğin önemine işaret etti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İnşaatta beklenti yılın son ayında pozitife geçti
  • 15.01.2025 15:05

İnşaatta beklenti yılın son ayında pozitife geçti

THBB, “Hazır Beton Endeksi” 2024 Aralık Ayı Raporu’nu açıkladı. Aralık ayında en ...

12 ayda inşaat malzemeleri ihracatı 28,91 milyar dolar oldu
  • 09.01.2025 14:40

12 ayda inşaat malzemeleri ihracatı 28,91 milyar dolar oldu

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi ...

Bakan Kurum: "İnşaatlarımızın yüzde 100'ü Ocak 15 itibarıyla başlamış olacak"
  • 30.12.2024 13:54

Bakan Kurum: "İnşaatlarımızın yüzde 100'ü Ocak 15 itibarıyla başlamış olacak"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde yap ...

İnşaat sektöründe iş gücü sorunları ele alındı
  • 24.12.2024 16:35

İnşaat sektöründe iş gücü sorunları ele alındı

GYODER ve BETAM tarafından hazırlanan inşaat sektöründe işgücü araştırması, STK ...

Hatay Arsuz'da deprem konutlarının yapımı sürüyor
  • 24.12.2024 14:34

Hatay Arsuz'da deprem konutlarının yapımı sürüyor

Hatay'ın Arsuz ilçesinde 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından yapımına başlana ...

Antakya kent merkezi yeniden ayağa kaldırılıyor
  • 23.12.2024 11:04

Antakya kent merkezi yeniden ayağa kaldırılıyor

2028'e kadar Antakya kent merkezi genelindeki eski eser yapıların birçoğunun aya ...