maritbet girişmaritbet
"Varlık Barışı"na başvuru için süre cuma günü doluyor

"Varlık Barışı"na başvuru için süre cuma günü doluyor

Kira dahil yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi ile Varlık Barışı uygulamasından yararlanma dönemi 31 Mart Cuma günü sona erecek.
 

AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, gerçek kişiler tarafından 2022 yılında elde edilen ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazancı, ücret geliri, gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri), menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlar (değer artışı kazancı ve arızi kazançlar) için yıllık gelir vergisi beyannameleri 31 Mart Cuma günü saat 23.59'a kadar verilebilecek.

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mükellefler tarafından verilmesi gereken beyannameler, 15 Ağustos'a kadar sunulabilecek ve bu beyannamelere istinaden tahakkuk edecek vergiler 31 Ağustos'a kadar ödenebilecek. Mücbir sebep hali kapsamında olan mükellefler, bu tarihlerden önce vergi beyannamelerini vererek ödemede bulunabilecek.

Ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri, yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda gönderecek.

2022 yılında elde edilen gelirlere ilişkin verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisi, bu yılın mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecek. Birinci taksitin, damga vergisiyle birlikte 31 Mart'a, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor.

Mükellefler, vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların kredi ve banka kartları veya banka hesabından, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankaların kredi kartları, banka kartları ve diğer ödeme yöntemleriyle anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden, tüm vergi dairelerinden ödeyebilecek.

Mükelleflerin bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, 2022 yılı için toplam 9 bin 500 liralık istisna tutarını aşanlar, tevkifata tabi iş yeri kira gelirlerinin brüt tutarı 2022 yılı için 70 bin liralık beyanname verme sınırını aşanlar ile mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı 2022 yılı için 3 bin 800 liralık sınırı aşanlar yıllık beyanname verecek.

Varlık Barışı uygulamasında geri sayım

Öte yandan, gerçek ve tüzel kişiler, yurt dışında ve içinde bulunan bazı varlıkları için 31 Mart'a kadar bildirim veya beyanda bulunarak Varlık Barışı uygulamasından yararlanabilecek.

Varlık Barışı ile gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurda getirilerek milli ekonomiye kazandırılması ve bu varlıkların gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince kanuni defter kayıtlarına alınması amaçlanıyor.

Bildirilen veya beyan edilen varlıklara isabet eden tutarlara ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak.

Ayrıca, 2023 yılı emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayıs döneminde ödenecek.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Varlık Barışı"na başvuru için süre cuma günü doluyor
  • 28.03.2023 11:29

"Varlık Barışı"na başvuru için süre cuma günü doluyor

Kira dahil yıllık gelir vergisi beyanname verme süresi ile Varlık Barışı uygulam ...

Konut kira geliri 7 bin TL'yi geçen vergi ödeyecek!
  • 07.02.2022 10:15

Konut kira geliri 7 bin TL'yi geçen vergi ödeyecek!

Geçen yıl elde edilen konut kira gelirlerinin 7 bin lirası gelir vergisinden ist ...

Maliye Bakanı Ağbal, varlık barışıyla ilgili soruları yanıtladı
  • 11.05.2018 15:09

Maliye Bakanı Ağbal, varlık barışıyla ilgili soruları yanıtladı

Maliye Bakanı Naci Ağbal "Varlık barışının önümüzdeki birkaç ay içerisinde ekono ...

Varlık Barışı'nda süre 6 ay daha uzatıldı!
  • 30.06.2021 09:09

Varlık Barışı'nda süre 6 ay daha uzatıldı!

Türkiye'de değerlendirmek üzere başlatılan Varlık Barışı uygulamasından yararlan ...

Pandemide büyük yatırımlar hız kesmedi
  • 24.10.2020 11:07

Pandemide büyük yatırımlar hız kesmedi

Türkiye'de salgının patlak verdiği mart ayından bu yana 498 kilometre bölünmüş y ...

Varlık Barışı’nda süre uzatıldı
  • 02.12.2018 11:11

Varlık Barışı’nda süre uzatıldı

Son tarihi 30 Kasım olan Varlık Barışı uygulaması, Resmi Gazete'de yayımlanan ka ...