maritbet girişmaritbet
Ünlü isimlerin bahçeleri, dizaynları ve farklı bitkileriyle adeta birbirleriyle yarışıyor!

Ünlü isimlerin bahçeleri, dizaynları ve farklı bitkileriyle adeta birbirleriyle yarışıyor!

Kimi Osmanlı tarzını tercih ediyor, kimi zen bahçesi istiyor, kimi kırmızı tonlarına bayılıyor... Cem Botanik’in yöneticisi Ayşe Şirin, Hafta Sonu dergisinin bahçe kültürü ve peyzaj mimarisi hakkındaki sorularını, ünlülerin bahçelerini örnek vererek yanıtladı. İşte Ayşegül Dinçkök’ten Ahu Aysal’a, Emir Sarıgül’den Suzan Sabancı Dinçer’e ünlülerin bahçeleri

 

Kimi Osmanlı tarzını tercih ediyor, kimi zen bahçesi istiyor, kimi kırmızı tonlarına bayılıyor... Cem Botanik'in yöneticisi Ayşe Şirin, Hafta Sonu dergisinin bahçe kültürü ve peyzaj mimarisi hakkındaki sorularını, ünlülerin bahçelerini örnek vererek yanıtladı. İşte Ayşegül Dinçkök'ten Ahu Aysal'a, Emir Sarıgül'den Suzan Sabancı Dinçer'e ünlülerin bahçeleri

Güzel bir bahçe, herkesin hoşuna gider. Birçok kişinin, kendi zevk ve tarzına, yaşam şekline, isteğine bağlı farklı bahçe dizaynları oluyor. Kimi zen bahçesi ister, kimi Osmanlı tarzını tercih eder. Kimi çiçekli bahçe sevmez, kimi kırmızı tonlarında olsun ister. Bir bahçeyi güzelleştirmenin en kolay yolu, güzel bir çim alan yaratmak. Bunun için hazır rulo çimlerden de faydalanılabilir. Mevsimlik fidelerin zamanında dikilip sökülmesi, renk uyumları, kıymetli ağaçların doğru yerde sergilenmesi; tüm bunlar önemli faktörler. Tabii en önemlisi bakım. Bir bahçe ne kadar bakımlıysa, o kadar güzel görünür. Bu arada şık saksılar, mekâna uygun bahçe mobilyaları ve aksesuarlar da önemli. Suyun verdiği huzur ve dinginlik de bahçelere çok şey katıyor. Yine ortama uygun heykeller, çeşmeler, fıskiyeler yeşili daha da güzelleştiriyor.

Bahçe kültürünü, bir uzmana soralım istedik. Uluslararası pek çok ödüle sahip, Türkiye'nin önde gelen peyzaj firması Cem Botanik, zarif yöneticisi Ayşe Şirin liderliğinde cemiyet hayatının önemli isimlerine hizmet veriyor. Şirin'le ünlü ailelerin bahçelerini nasıl dizayn ettiklerinden en sevilen bitkilere, sezonun yeşil trendlerinden sonbahar için yapılan hazırlıklara kadar geniş bir yelpazede konuştuk. Öncelikle bakımlı bahçenin nasıl olması gerektiğini sorduğumuz Ayşe Şirin, çim alanın tam ve sağlıklı bir yeşil olması, hastalıklardan uzak tutulması, içinde çiçeği geçmiş herhangi bir bitkinin, hatta yerde düşmüş herhangi bir yaprağın bulunmaması gibi kriterlerin bakımlı bahçeyi oluşturduğunu söylüyor. Tabii oturma alanlarında kullanılan aksesuarların şık ve özenli seçilmesi de bir diğer detay. En bakımlı bahçelere örnek olaraksa Murat Atabarut, Çiğdem Sabancı, Ayşegül Dinçkök, Deniz Şahenk'i örnek veriyor. Şirin, “Suzan Sabancı'nın Ayvalık Ayışığı Manastırı'ndaki evi sanırım en güzel bahçelerden biri” diyor.

Ünlülerin çiçek tercihleri

Genellikle pek çok kişinin zamanı satın almak adına yaşlı bitkileri tercih ettiğini söyleyen Şirin, büyük ginko bilobalar, kokulu ıhlamurlar, iri manolyalar, açelyalar, kamelyalar gibi yaşlı bitkilerin bakımının daha kolay olduğunu söylüyor. Ayşe Şirin, “Mesela Les Ottoman'ın sabihi Ahu Aysal kokulu yaseminleri sever, Ayşegül Dinçkök şakayık ve güllerden, pembe çiçekli bitkilerden hoşlanır. Şeyda Coşkun, çiçekli bitkileri seviyor aynı zamanda organik yetiştirebileceği domates, biber, çilek ve yeşillikleri tercih eder. Tuğba Coşkun için kumkuat önemlidir. Emir Sarıgül bahçesinde çiçekten ziyade yeşil bitkiler, özellikle çam türleri bulunmasına özen gösterir. Suzan Sabancı, turunçgiller başta olmak üzere Akdeniz bitkilerinden hoşlanır. Ömer Onan canlı renkleri sever; kırmızı, pembe gibi... Güler Mirap, muz ağaçları, begonviller gibi Akdeniz bitkilerinden yanadır” diyor. Ayşe Şirin'e saksı ve bitki trendlerini de soruyoruz: “Saksı artık ayrı bir sektör. Çeşit ve renkte binlerce alternatifi var. Tekstildeki gibi her sene kendi modasını yaratıyor. Bu sezon en moda saksılar; polystone tipleri. Bunların yüzde 70'i polyester, kalan kısmı taş tozu. En önemli özelliklerinden biri hafifliği. Temiz olması, kolay kırılmaması, renk atmaması, iç ve dış mekânlarda rahat kullanılıyor olması da diğer özellikleri... Dizaynları çok şık. Renkler füme, açık kahve tonları... Yine bu sene parlak sarılar, kırmızı ve morlar da revaçta. Bitki tercihleriyse genellikle bakımı kolay, kısmi gölgeye dayanıklı bitkilerden yana kullanılıyor.” Şu sıralar, bir diğer önemli modanın dikey bitkilendirme olduğunu söyleyen Şirin, şehir hayatının getirdiği betonlaşmadan dolayı dikey bitkilendirme ve çatı bahçelerinin ilgi gördüğünü söylüyor: “Günümüzde çoğu insanın balkonda dahi olsa mutlaka organik tarım yapması dikkat çekici. Küçük domatesler, biberler, baharatlı otları yetiştirip kendi mutfaklarında kullanıyorlar.”

‘Ağaoğlu bonsai'sini elletmez'

Ayşe Şirin'le sohbetimizde sıra pahalı bitkilere geliyor. Pahalı bitkilere en önemli örneğin bonsai'ler olduğunu öğreniyoruz.  250 yaşında bonsai'ler mevcutmuş. Özellikle Ali Ağaoğlu'nun bonsai'lerini çok sevdiğini ve bakımlarıyla bizzat ilgilenip, kimseye elletmediğini öğreniyoruz. Hem çok zarif hem de hassas bitkiler konusunda peyzaj mimari şirketinin karşılaştığı zorlayıcı talepler olup olmadığını sorduğumuzda, bazen banyolar, spor odaları gibi olmadık yerlere bitki konmasını isteyen müşteriler de olabildiğini öğreniyoruz. Çok aydınlık isteyen bitkinin ışıksız yerde yetişmesini isteyen  müşteriler de oluyormuş. Hatta bazıları önemli olmadığını düşünüp, öldükçe bitkiyi değiştirmeyi talep ediyormuş. Şirin, bunu onaylamadıklarını söylüyor ve ekliyor: “Çünkü bitkiler de yaşayan varlıklar ve hassasiyete, özene ihtiyaçları var...”

Boğaz yalılarının bahçeleri

Ayşe Şirin, Boğaz'daki  müşterileri hakkında şunları  anlattı: “Deniz Şahenk, Ceren Soylu, Ceyda Coşkun, Merih Turan, Eran Tapan, Turgay Ciner yalı müşterilerimiz arasında. Yalılarda tercihe bağlı uygulamalar yapılıyor. Çiçekli bitkiler ya da çiçekli sarmaşıklar (begonvil) çok tercih ediliyor. Sürekli deniz suyu gelebilecek yerlerde, tuzlu suya dayanıklı pittosporum ve juniperus green carpet bitkisi çok kullanılıyor. Bunun yanı sıra Baltalimanı şubemizin müşterileri arasında Filiz Akın, Tarkan, Fatih Terim, Burcu Esmersoy, Perran Kutman, Ceren Soylu, Esra Dermancıoğlu, Mehmet Ali Nuroğlu, Nedim Zeper, Özge Özpirinçci, Engin Altan Düzyatan, Stefano Elio D'Anna gibi isimler de yer alıyor.”

Haftasonu Dergisi

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Ağaoğlu'nun Andromeda'daki lüks dairesi!
  • 20.02.2015 11:43

Ali Ağaoğlu'nun Andromeda'daki lüks dairesi!

Andromeda Gold projesinin 51'inci katındaki lüks penthouse dairesi Assalam Mimar ...

Dumankaya Adres Su Tuzla'da 211 bin TL'ye! 36 ay sıfır faiz!
  • 15.07.2013 08:30

Dumankaya Adres Su Tuzla'da 211 bin TL'ye! 36 ay sıfır faiz!

Tuzla Aydınlı'da yükselen Dumankaya Adres Su projesinde teslimlerin 2014 yılının ...

Dumankaya Tuzla Adres projesinde 261 bin TL'ye 3+1!
  • 06.12.2012 08:33

Dumankaya Tuzla Adres projesinde 261 bin TL'ye 3+1!

Dumankaya Adres Su'da 83 metrekare 1+1 konutların satışları tamamlandı. Projedek ...

Tuzla Adres Dumankaya'da 233 bin TL'ye 122 metrekare 2+1!
  • 23.11.2012 08:57

Tuzla Adres Dumankaya'da 233 bin TL'ye 122 metrekare 2+1!

Adres Su içerisinde; çocuk oyun alanları, kafeterya, açık yüzme havuzu ve güneşl ...

Adres Su'da fiyatlar 153 bin TL'den başlıyor! Yüzde 10 indirim!
  • 02.11.2012 08:35

Adres Su'da fiyatlar 153 bin TL'den başlıyor! Yüzde 10 indirim!

Büyük hediye kampanyası ile dikkat çeken Adres Su'da evinizi teslim alırken içer ...

Ünlü isimlerin bahçeleri, dizaynları ve farklı bitkileriyle adeta birbirleriyle yarışıyor!
  • 11.10.2012 10:22

Ünlü isimlerin bahçeleri, dizaynları ve farklı bitkileriyle adeta birbirleriyle yarışıyor!

Kimi Osmanlı tarzını tercih ediyor, kimi zen bahçesi istiyor, kimi kırmızı tonla ...