maritbet girişmaritbet
Türkiye’nin markasında Mezopotamya bile gizli!

Türkiye’nin markasında Mezopotamya bile gizli!

TİM Başkanı Büyükekşi, yeni Türkiye logosunun sadece Osmanlı ya da Selçuklu’yu değil Mezopotamya’ya kadar tüm uygarlıkları barındırdığını söyledi

Türkiye, sanayide ve ticarette artık ‘Made in Turkey' yerine ‘Türkiye'nin gücünü keşfet' diyecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından önceki gün açıklanan Türkiye'nin yeni logosu iş dünyasını heyecanlandırdı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Londra merkezli Saffron Brand Consultants tarafından tasarlanan logonun oluşum sürecinde holdingler, sivil toplum kuruluşları ve alanında uzman kişilerin görüşleriyle hareket ettiklerini belirterek, bayramdan sonra tanıtımda izlenecek yol haritasını oluşturacaklarını söyledi.

Logoyu tanıttıkları andan itibaren tebrik telefonları aldıklarını söyleyen Büyükekşi, Milliyet'e şunları söyledi:
“Bu marka TİM'in ya da başka birinin markası değil, hepimizin markası. İleride çocuklarımızın geleceği, Türkiye'nin markası olacak. O yüzden sahip çıkmamız gerekiyor. Markalar, değerini, ne kadar eski olduğunu söyleyerek ifade ediyor. Bu marka sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin değil, Türkiye'nin kadim uygarlıklarını da kapsıyor. Osmanlı'dan, Selçuklu'dan da geriye Mezopotamya'ya kadar işaretler var.”

Nasıl kullanılacak?

Bazı şirketlerin logoyu nasıl kullanacaklarına dair çalışmalar da yaptıklarını anlatan Büyükekşi, bugünden itibaren çeşitli firmaların reklamlarında kullanmaya başlayacaklarını kaydederek, şunları söyledi:
“Aslında büyük bir kesim hemen kullanmak istiyor. Kullanım esaslarıyla ilgili ekonomi bakanlığı'nın bir yasa çıkarması lazım. Bayram sonrası, tanıtımına, ürünlerde kullanımına dair nasıl bir yol izleneceğini daha iyi göreceğiz. Her türlü izni, tescili tamamlandı. Ürünler de çok az daha bekleyecek ama reklamlarda kullanılabilecek. İhracatçılar da ‘faturalara ve yazışmalarda kullanalım' önerisi getirdiler.”

Hem modern, hem de etnik

Logonun tasarlanmasına yönelik çalışan komitede yer alan modacı Dilek Hanif, logonun eskisiyle kıyaslandığında çok daha dinamik olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Eskisine nazaran bakıldığında çok daha etkili olduğu görüşündeyim. Özellikle bütün ürünlere ‘Made in Turkey' yazılmasını doğru bulmuyordum. Bir havluya da aynısını yazıyorduk, daha başka bir ürüne de... Bunun kaldırılmasını istemiştik. Sadece ‘Turkey' olarak kalması doğru oldu. ‘Türkiye'nin gücünü keşfet' mesajı çok önemli. Rengi çok güzel, kendi köklerimizden geliyor. Bütüne baktığımız zaman hem bizi yansıtıyor, hem modern, hem de etnik değeri var. Bu anlamda bütüncül yaklaşımı yakalayan çok iyi bir tasarım oldu.”

Kucaklayıcı, akılda kalır

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, yeni logonun sadece kültür ve turizmi değil tüm sektörleri kucaklayıcı öğeler barındırdığına dikkat çekti.

‘Gücü Keşfet' ifadesinin ise önemli bir adım olduğunun altını çizen Ulusoy, “Logo gayet iyi bir çalışma. ‘Gücü keşfet' gerçekten bizim de vermek istediğimiz bir mesaj. Özellikle tüm sektörü üzerindeki logolarla da kucaklıyor. Dünyada tek marka ile çıkmış oluyorsunuz. Zihinlerde kalacak bir logo” diye konuştu.

Milliyet 

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye’nin markasında Mezopotamya bile gizli!
  • 30.09.2014 10:42

Türkiye’nin markasında Mezopotamya bile gizli!

TİM Başkanı Büyükekşi, yeni Türkiye logosunun sadece Osmanlı ya da Selçuklu’yu d ...

Yeni Türkiye’nin yeni logosu Türk Malı algısını yükseltecek
  • 29.09.2014 09:29

Yeni Türkiye’nin yeni logosu Türk Malı algısını yükseltecek

Türkiye'nin yeni logosu, Türk Malı algısını değiştirecek. Yeni slogan ise Turkey ...

Özcan Aydilek: Türkiye beyaz eşya üretiminde ilk 5’te
  • 18.11.2013 10:09

Özcan Aydilek: Türkiye beyaz eşya üretiminde ilk 5’te

TÜRKİYE Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Başkanı Özcan Aydilek, Türkiy ...