maritbet girişmaritbet
Türkiye'den gayrimenkul alacak yabancılar dikkat!

Türkiye'den gayrimenkul alacak yabancılar dikkat!

Mütekabiliyet Yasası kapsamında yabancılar Türkiye'den gayrimenkul alımını sürdürüyor.

Türk ekonomisinin lokomotifi inşaat ve gayrimenkul sektörü yürüyüşüne tüm hızıyla devam ediyor. Başta yerli olmak üzere yabancı yatırımcılarında yoğun ilgi gösterdiği Türkiye, projeleri ve mimari tasarımlarıyla da ön plana çıkıyor.

Mütekabiliyet Yasası kapsamında gayrimenkul satın alabilen yabancıların taşınmazları her ne olursa olsun 30 hektarı geçemez.

Mütekabiliyet Yasası

Yabancıların Türkiye'den gayrimenkul satın almalarına olanak sağlayan mütekabiliyet yasası, Mayıs 2013 tarihinde TBMM'den geçti.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti 129 ülkeden yatırımcının Türkiye topraklarından şartsız olarak gayrimenkul sahibi olmalarına izin verdi.

Türkiye'de yatırım yapmalarına izin verilmeyen ülkeler ise; Suriye, Küba, Ermenistan, Kuzey Kore ve Yemen olarak belirlendi.

Yeni yasa Israil, Çin, Danimarka ve Fiji'den gelen yatırımcıların Türkiye'den sadece 1 konut almalarına olanak sağlarken, Ürdün uyruklu kişilerin 2 konut veya 1 ticari gayrimenkul satın almalarına izin vermektedir.

Suudi Arabistan, Kazakistan, Özbekistan, İngiltere, Amerika, Norveç, İsviçre, İspanya, İsveç, Arjantin, İtalya, birkaç Afrika ülkesi ve diğer Avrupa ülkeleri olmak üzere talep ettikleri kadar taşınmaz sahibi olabileceklerdir.

Rusya, Yunanistan ve Ukrayna vatandaşları sahil hattı üzerinden gayrimenkul sahibi olamayacaklardır. Aynı zamanda; Hindistan, Çin, İran, Filistin vatandaşları Türkiye'de mülk sahibi olabilmek için İçişleri Bakanlığı'ndan onay almak zorundadırlar. Irak uyruklu kişiler ise; Dışişleri Bakanlığı'ndan onay almak zorundadırlar.

Yasa ayrıca Mısır, Fas, Letonya, Afganistan ve bazı Afrika ülkelerinin tarım arazilerini satın almalarını yasaklamaktadır.

Satın Alma Süreci

Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler. Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye'de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemez.

Yabancıların taşınmaz alımı öncesinde, bölgedeki askeri makamlardan izin alınması da gerekmektedir. Taşınmazın güvenlik bölgesi içinde bulunması halinde, yabancılara satış işlemi yapılması mümkün olamayacağından, bu konunun ödeme yapılmadan önce açıklığa kavuşturulması önemlidir.

Pratik bilgiler

A. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin taşınmaz edinimleri için ilgili tapu sicil müdürlüklerine başvurularında:

-Kimlik belgelerini veya pasaportlarını,

-Taşınmaz edinimleri ikamet iznine tabi yabancıların ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkerelerini,

-Yurt dışından verilen vekâletnameler esas alınarak vekâleten işlem yaptırmaları halinde, tercümeleriyle beraber vekâletnamelerin aslını veya onaylanmış bir örneğini beraberlerinde bulundurmaları gerekmektedir.

B. Satış sözleşmeleri yapılmadan önce, taşınmazın sınırlı ayni haklarla kayıtlı olup olmadığı, ipotekli veya satışına engel herhangi bir durumun bulunup bulunmadığı gibi hususlar ilgili Tapu Dairesinden kontrol edilmelidir.

C. Ülkemizde mülk almak isteyen yabancıların,

- İlgilisi olduğunu kanıtlaması kaydıyla Tapu Sicil Müdürlüklerinde taşınmaz hakkında bilgi edinmeden hukuki bağlayıcılığı olan sözleşmeleri imzalamamaları ve ödeme yapmamaları,

-Satıcı şahıs veya firmalar hakkında araştırma yapmadan işlemlerini başlatmamaları, ciddi ve güvenilir olduklarını ispat edemeyen şahıs veya firmalar ile çalışmamaları uygun olacaktır.

Alım-Satım konusunda herhangi bir anlaşmazlık çıkması halinde, keyfiyetin yargıya taşınması ve Türk mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Türk Dışişleri Bakanlığı ve dış temsilciliklerinin yargı sürecine müdahil olmaları mümkün değildir.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor
  • 21.06.2014 15:56

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in Yasası’nın otomotive yansımasını anlatıyor Kosif ...

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı
  • 05.12.2011 17:43

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı

Yabancıların mülk satın alabilmesini sağlayan mütekabiliyet tasarısı tamamlandı. ...

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"
  • 25.12.2020 11:38

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"

Nevita'nın araştırmasına göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancı ...

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi
  • 07.10.2020 09:18

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı yeni yapılacak ve yapılmış yapıların dep ...

'Kanal İstanbul'u büyük bir konsorsiyumla geliştirebiliriz'
  • 24.03.2018 13:39

'Kanal İstanbul'u büyük bir konsorsiyumla geliştirebiliriz'

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Baş ...

‘Körfez ülkesi vatandaşları Türkiye’de yabancılık çekmiyor’
  • 13.09.2017 13:14

‘Körfez ülkesi vatandaşları Türkiye’de yabancılık çekmiyor’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ortadoğu'nun önemli gayrimenkul fuar ...