maritbet girişmaritbet
TürkAkım'ın yarısından fazlası tamamlandı

TürkAkım'ın yarısından fazlası tamamlandı

Rusya'dan ülkemize yılda 15,75 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak projede 930 kilometrelik hattın 530 kilometresi inşa edildi

TürkAkım projesinin birinci hattının açık deniz kısmındaki 530 kilometrelik bölümünün insa edilmesiyle projenin yarısı tamamlandı. Türkiye'ye yılda 15,75 milyar metreküp Rus gazı taşıyacak 930 kilometre uzunluğundaki hat aynı zamanda ülkemizin enerji koridorlarında stratejik öneme sahip olmasını sağlayacak. Gazprom şirketi yetkilileri, dünyanın ikinci en büyük rezervinin bulunduğu 'Rusya'nın doğalgaz başkenti' diye nitelendirilen kutup bölgesinde Novi Urengoy şehrinde bir grup Türk gazeteciye faaliyetleri ve gelecek projelerini anlattı.

530 KİLOMETRESİ TAMAM

Söz konusu hat tamamlanınca Türkiye'nin bir yıllık doğalgaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 35'ini karşılayacak. Rusya'nın Anapa kıyısından Kıyıköy'e kadar uzanacak bu kısım, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) inşa edeceği hat ile Lüleburgaz'a getirilecek. Avrupa'nın kullanımı için ayrılan ikinci hattın kara kısmı ise BOTAŞ ve Gazprom'un ortak kuracağı bir şirket tarafından inşa edilecek ve bu hat İpsala üzerinden Avrupa'ya gidecek. TürkAkım'ın ikinci hattının izleyeceği güzergah henüz netleşmedi. Halihazırda Ukrayna üzerinden Türkiye'ye Rus gazını taşıyan Batı Hattı'nı ikame edecek TürkAkım'ın, transit riski olmadan taşıma yapılacağı için Türkiye ve bölgenin enerji güvenliğine önemli bir katkı sunması öngörülüyor.

DEV ÜRETİM TESİSİ

Gazprom sistemine dahil olan doğalgazın yaklaşık yüzde 70'ini üreten Urengoy bölgesi, Rusya'dan Karadeniz'in altından Türkiye ve Avrupa'ya doğalgaz aktaracak Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı'ndan akacak doğalgazın da çok büyük kısmını sağlayacak. Kutup bölgesinde zor yaşam şartlarının hüküm sürdüğü bölgede 104 bin nüfuslu Novi Urengoy şehrini kuran Gazprom, meslek lisesi ve meslek yüksekokulu açmış. Rusya Federasyonu, 36 trilyon metreküp gaz ile dünyanın keşfedilmiş en büyük doğalgaz rezervlerini elinde tutarken, bu kapasite dünyanın tüm doğalgaz rezervlerinin yüzde 17'sini oluşturuyor. Üretilen 36 trilyon metreküp gazın üçte biri Yamal Yarımadası'nda geliştirilen yeni bir sahadan elde ediliyor. Sibirya'nın Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi'nde Urengoy sahasında 12 trilyon metreküp gaz rezervi ile dünyanın ikinci büyük gaz sahası bulunuyor.

21. YÜZYILIN 'İPEK YOLU' BORU HATLARI

Her yıl yarım trilyon metreküpün üzerinde doğalgaz üretimi yapabilen şirket, geniş bir coğrafyada doğalgaz sahası geliştiriyor. Şirket için pazarlar arasında ise Çin'in oldukça önemli bir yeri var. Bu kapsamda Yakutskaya bölgesindeki Kovyktinskoye sahası ile Yakutkia bölgesindeki Chayandinskoye sahalarını birbirine bağlamaya hazırlanıyorlar. Gazprom Dobycha Urengoy şirketi Genel Müdür Yardımcısı Alexander Kalinkin, 'Gerçek anlamda 21. yüzyılın İpek Yolu'nu bu boru hatlarının oluşturduğunu söyledi. Projenin stratejik önemini de vurguladı.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ali Şen'den Türk Akımı ile ilgili açıklama
  • 18.08.2016 15:34

Ali Şen'den Türk Akımı ile ilgili açıklama

Ali Şen, "Türk Akımı projesi bir an önce devreye sokulmalı. Aksi takdirde Türkiy ...

Türk Akımı'nda tarihi gün!
  • 19.11.2018 10:35

Türk Akımı'nda tarihi gün!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ...

TürkAkım'ın deniz bölümünün yüzde 48'i tamamlandı
  • 20.02.2018 17:31

TürkAkım'ın deniz bölümünün yüzde 48'i tamamlandı

Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin deniz bölümündeki iki hatta bugüne kad ...

TürkAkım'ın yarısından fazlası tamamlandı
  • 29.01.2018 09:23

TürkAkım'ın yarısından fazlası tamamlandı

Rusya'dan ülkemize yılda 15,75 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak projede 930 ki ...

Türk Akımı ekonomiye 546 milyon dolar katkı sağlayacak
  • 21.11.2017 17:27

Türk Akımı ekonomiye 546 milyon dolar katkı sağlayacak

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen, Türk Ak ...

TürkAkım projesi için 340 milyon avroluk yatırım sözleşmesi!
  • 05.09.2017 14:42

TürkAkım projesi için 340 milyon avroluk yatırım sözleşmesi!

TürkAkım doğalgaz boru hattının geliştirmesi ve Türkiye tarafına doğalgaz alım t ...