maritbet girişmaritbet
Sürdürülebilirlik tiny house’lar yaşam tarzına dönüşüyor

Sürdürülebilirlik tiny house’lar yaşam tarzına dönüşüyor

Son dönemde artan daha yaşanılabilir bir dünya oluşturma kaygısı, konut ve işyeri mimarisiyle yaşam tarzına dönüştürülüyor. 

2022 iç mimari trendlerini açıklayan Mei Creative, pandemide insanların evlerde değişiklik yapma hayali kurduklarına dikkat çekerek bu dönemin ardından daha minimal bir yaşam tarzına geçtiklerini aktarıyor.

Daha yaşanabilir bir dünya oluşturma kaygısı, sürdürülebilirliğe dair farkındalığın artmasını sağladı. Farklı sektörlerde kendini hissettiren sürdürülebilirlik, mimaride de tiny house olarak adlandırılan küçük ev konseptini öne çıkardı. Özellikle milenyum jenerasyonu tarafından tercih edilen tiny house’lar, kısa sürede inşa edilmesi ve uygun maliyetle sunulması nedeniyle, tüm kuşakların radarına girdi. Absoluter Reports’un paylaştığı verilere göre, 2028’de tiny house pazarının 25,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Araştırmalar, alternatif konut modeli olarak öne çıkan tiny house’ların gelişmiş ülkelerde yüksek talep gördüğüne işaret ederken, Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülkelerde ise henüz benimsenmediğini gösteriyor. Bunun nedenlerinin başında ise bu ülkelerdeki insanların tiny house’larla ilgili sınırlı bilgiye sahip olmaları bulunurken, sıralamayı geleneksel ev model ve tasarımlarına duyulan bağlılık takip ediyor.

Küçük boyutlu yaşam alanlarının giderek daha fazla yaygınlaşacağını söyleyen Mei Creative Kurucusu Mehir Çelik Özcan ise konuyu şu sözlerle değerlendirdi: “Mimari geleneklerine bağlı bir toplum yapısına sahibiz. Geniş metrekarelerde yaşamayı seviyoruz. Örneğin evlerin %80’inde mutfak ayrı bir odayı kaplıyor. Salonla mutfakları birleştiren ada mutfak gibi modern tarzlara alışmakta zorlanıyoruz. Oysa dünya nüfusu ve kentleşme hızla artıyor. Bu da daha küçük metrekarelerde daha fonksiyonel çözümler geliştirmeyi zorunlu kılıyor.”

Küçük mekanlarda doğru tasarımlarla çok amaçlı alanlara sahip olmak mümkün

Çok odalı, birkaç banyolu büyük yapıların artık eskide kaldığının ve doğru tasarım modelini seçerek bu mekanlarda geniş ve ferah alanlar oluşturabilmenin mümkün olduğunun altını çizen Mehir Çelik Özcan, “Pandemi döneminde insanlar kapalı alanlarda çok fazla zaman geçirdiği için bu sürecin sonunda yaşam alanlarında değişiklik yapmak için çok hayal kurdular. Aslında bunun için büyük hamleler yapmaya da gerek yok. Çünkü günümüzde küçük mekanların zenginleştirilebilir bir yapıya sahip olması, yaşam tarzımızı ve beğenilerimizi daha pratik bir şekilde tasarıma dönüştürmemizi sağlıyor” dedi.

"İç mimarlar, kreatif çözümlerle mekanların verimli kullanılmasını sağlıyor”

Profesyonel mimarların gerçekleştirdiği tasarımların yaşam alanlarının tümüyle verimli şekilde kullanılmasına kapı araladığını belirten Mehir Çelik Özcan, “Büyük dolap, masa, yatak gibi eşyalar yerine, geliştirilmiş ve iç mimari sistemleriyle donatılmış küçük mobilyalar tercih ederek dar alanlar çok amaçlı hale getirilebilir. Elbette ihtiyaç odaklı ve fonksiyonel tasarımları yapı sahiplerinin tek başına yapması da çok zor. Bu noktada yaşam tarzlarına matematiksel bir boyut katan iç mimarlara başvurmak daha kreatif ve efektif çözümler üretilmesini sağlarken, mimarların da tasarımlarında müşterilerinin ihtiyaç ve beğenilerini göz önünde bulundurmaları şart” dedi.

2022 iç mimari trendleri açıklandı: Minimalist, rüstik, bohem, ferah ve sade!

İç mimari alanında uzman bir kadroyla hizmet verdiklerini aktaran Mehir Çelik Özcan, “Konut ve işyeri odaklı çalışma modelimizle günümüzün minimalist, rüstik, bohem, ferah ve sade tasarımlarının yer aldığı trendler de dahil olmak üzere her müşterimizin yaşam tarzı ve beğenisine uygun projeler yapıyoruz. Şu anda Antalya’da 101 villa, İzmir’de ise birçok ofis ve kafenin projelerini yürütüyoruz. Gelecek dönemde hem proje sayımızı artırmayı hem de sürdürülebilirlikle birlikte globaldeki trendleri ülkemize taşımayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı
  • 20.12.2022 15:48

Tiny House’lar aklandı, imarsız arazilerin önü açıldı

Uzun zamandır tartışma konusu olan ve belediyelerce farklı uygulamalar gören Tin ...

Sürdürülebilirlik tiny house’lar yaşam tarzına dönüşüyor
  • 26.11.2022 14:06

Sürdürülebilirlik tiny house’lar yaşam tarzına dönüşüyor

Son dönemde artan daha yaşanılabilir bir dünya oluşturma kaygısı, konut ve işyer ...

Sakarya'da üretilen tiny house tasarımları dünyaya ihraç ediliyor!
  • 29.08.2022 16:05

Sakarya'da üretilen tiny house tasarımları dünyaya ihraç ediliyor!

Kovid-19 salgınıyla talebin arttığı "taşınabilir ev"leri (tiny house) Sakarya'da ...