maritbet girişmaritbet
'Süleymaniye Camisi, trafik sorunuyla karşı karşıya'

'Süleymaniye Camisi, trafik sorunuyla karşı karşıya'

Süleymaniye Camisi İmam Hatibi Ayhan Mansız, caminin eski kimliğini kazanmasının ulaşım sorununun çözümüne bağlı olduğunu belirtti.

Süleymaniye Camisi İmam Hatibi Ayhan Mansız, Süleymaniye Camisi'nin Osmanlı döneminin en büyük camisi olma özelliği taşıdığını belirterek, "Cami çevresinde restore edilen medreseler var, bunların eğitim maksadıyla kullanılması temennimizdir." dedi.

AA muhabirine camiyle ilgili bilgi veren Mansız, Süleymaniye'de diğer tarihi camilere oranla fazla süsleme olmadığını, sade denebilecek bir yapı olduğunu anlattı.

"Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman'ın muhteşem Mimar Sinan'a yaptırdığı bu eser de muhteşem Süleymaniye olarak nitelenebilir" diyen Mansız, Süleymaniye'nin Osmanlı döneminin en büyük camisi olduğunu belirterek, Kadir Gecesi gibi önemli günlerde iklim koşulları da elverirse cemaat sayısının 25-30 bin kişiye ulaştığını dile getirdi.

Camide kullanılan hat tezyinatına İstanbul'da hiçbir camide rastlanmadığını söyleyen Mansız: şöyle konuştu:

"O dönemin en iyi hattatı Ahmet Karahisari tarafından yazılmıştır çünkü. Rivayetlerde onun bu hatların sonunu yazarken gözlerini kaybettiği aktarılıyor. Görme yetisini kaybettiği için caminin açılışını onun yaptığı söylenir. Kanuni, Mimar Sinan'dan caminin açılışını yapmasını ister. Mimar Sinan da Karahisari'nin gözlerini kaybetmesi nedeniyle açılışı onun yapmasını önerir ve görev Karahisari'ye tevdi edilir. Yapımı 1550-1557 arası olan cami günümüzde tüm ihtişamıyla dimdik ayakta duruyor. Zaten Mimar Sinan da burayı inşa ettiği zaman, teslim ederken diyor ki 'Hünkarım öyle bir cami yaptım ki insanlar zarar vermezse kıyamete kadar ayakta durur.' Osmanlı döneminde Süleymaniye'ye ilgi çok büyük. Öyle ki etrafındaki küçük camiler Süleymaniye'ye cemaatin sığmamasından doğan ihtiyaca binaen yapılmış. Caminin iç alanı 10 bin kişi alıyor. Caminin arkasındaki şadırvan avluya da rahat 6 bin sığar. Tabii ki özellikle Kadir gecesi gibi önemli günlerde iklim koşulları da elverirse cemaat sayısının 25-30 bin kişiye ulaştığı da oluyor."

Mimar Sinan'ın Süleymaniye'deki ustalığının hala çok sayıda mimarın ilgisini çektiğini ifade eden Mansız, inşa edildiği dönemde Süleymaniye'nin sadece camiden ibaret olmadığını, aynı zamanda külliye, sıbyan mektebi, kütüphane, hamam, fakirlere yemek verilen dar-u ziyafe ve hastaneden oluşan bir eğitim, kültür ve yardımlaşma kompleksi olduğunu kaydetti.

Ayhan Mansız, "Malumunuz Süleymaniye kütüphanesi en meşhurudur. Kütüphanedeki nadide el yazma eserlerde Süleymaniye'deki kandillerin isinden üretilen mürekkebin izine rastlanır. Camide şamdanlar var, kedi izi dediğimiz yerde kandiller var ve bu kandillerden çıkan isler hiçbir yere zarar vermez. Öyle bir teknik kullanılıyor ki arka tarafta is odasında toplanıyor. Daha sonra isler duvardan kazınıp, baharat ve su ile karıştırılarak is mürekkebine dönüştürülüyor. Süleymaniye kütüphanesindeki kitapların çoğu bu mürekkeplerle yazılmıştır." diye konuştu.

"Caminin eski hüviyetini kazanması trafiğe bağlı"

Caminin ulaşım sorunuyla karşı karşıya olduğunu, eski kimliğini kazanmasının ulaşım sorununun çözümüne bağlı olduğunu belirten Mansız, "Bu, en kısa zamanda halledilmeli. Cami çevresinde restore edilen medreseler var. Bunların eğitim amacıyla hizmet vermesi temennimizdir" dedi.

Arap Müslümanların da Süleymaniye'ye büyük ilgi duyduğunu belirten Mansız, sözlerini, "Cuma namazında fazlaca Arap cemaatimiz var. Cezayir, Fas, Suriye gibi ülkelerden. Dilimiz döndükçe onlara Süleymaniye Camisinin tarihçesini anlatıyorum. Allah'ın isminin anıldığı mescitlerin hepsi güzeldir. İster eski ister yeni hepsi kıymetlidir." diye tamamladı.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Süleymaniye Camisi'nin şerefesinden düşen parça kubbeye zarar verdi
  • 02.04.2022 11:25

Süleymaniye Camisi'nin şerefesinden düşen parça kubbeye zarar verdi

Süleymaniye Camisi'nin şerefesinden düşen parça, revak kubbesinin kurşun kaplama ...

İlim Yayma Vakfı'ndan Süleymaniye'deki yurt inşaatına ilişkin açıklama!
  • 10.02.2022 17:17

İlim Yayma Vakfı'ndan Süleymaniye'deki yurt inşaatına ilişkin açıklama!

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Nurettin Alan, yurt inşaatını da ...

Süleymaniye Camisi'nin siluetini bozan beton kalıplar söküldü!
  • 09.02.2022 09:46

Süleymaniye Camisi'nin siluetini bozan beton kalıplar söküldü!

Fatih’te tarihi Süleymaniye semtinde İlim Yayma Vakfı tarafından yapılan inşaat, ...

Süleymaniye Camisi'nin dehlizleri
  • 25.08.2016 11:49

Süleymaniye Camisi'nin dehlizleri

Vahit Okumuş, yıllar içinde tünellerde yapılan yanlış uygulamaların yol açtığı n ...

Süleymaniye Camii'nin hikayelerini anlattık!
  • 16.06.2016 16:51

Süleymaniye Camii'nin hikayelerini anlattık!

Emlaktasondakika.com ekibi, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Mimar Sinan tarafı ...

Karantinada Bodrum'da yaşıyor, teknesinde balık tutuyor!
  • 04.12.2020 09:36

Karantinada Bodrum'da yaşıyor, teknesinde balık tutuyor!

Ünlü oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ, pandemi sürecini geçirdiği Bodrum'da daha rahat bal ...