maritbet girişmaritbet
Şenay Araç Demir'e göre emlak fiyatları düşüyor, Merkez Bankası öyle demiyor!

Şenay Araç Demir'e göre emlak fiyatları düşüyor, Merkez Bankası öyle demiyor!

İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir'in "Emlakta Köpük Sönüyor, Fiyatlar Daha da Düşebilir" açıklamaları, sektör gerçekleriyle uyuşmuyor. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın açıkladığı verilere bakıldığında konut fiyatlarındaki artış devam ediyor. 

İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, emlak fiyatlarıyla ilgili açıklama yaptı. Demir'in iddia ettiği gibi gayrimenkul sektöründe fiyatlar düşmüyor, aksine yükseliş devam ediyor. Gayrimenkul sektöründe son dönemde artan fiyatlar nedeniyle, konut alımları yavaşladı. Özellikle inşaat sektöründe hammadde maliyetlerindeki rekor yükseliş, direkt olarak fiyatları etkiledi. İnşaat demirinde fiyatlamanın global olması, pandemi sonrası imalat süreçlerinde yaşanan sıkıntılar ve Rusya-Ukrayna gerilimi, başta Türkiye olmak üzere dünya genelinde gayrimenkul piyasalarında bazı olumsuz süreçlerin yaşanmasına sebep oldu.

Genel tabloya bakıldığında gayrimenkul fiyatlarıyla ilgili farklı görüşlerden alternatif yorumlar geliyor. Son olarak İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, emlak sektöründe fiyatların düştüğünü ve olası fiyat köpüğünün söndüğünü açıkladı. 

Özellikle, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanan Reel Sektör İstatistkleri Konut Fiyat Endeksi raporuna bakıldığında durumun tam tersi olduğu göze çarpıyor. Merkez Bankası’nın son raporuna göre İstanbul’da, kalite etkisinden arındırılmış metrekare konut fiyatının 25 bin 714 TL’ye çıktığını açıkladı. Bu da İstanbul’da kalite etkisinden arındırılmış ortalama 120 metrekarelik 2+1 dairenin 3 milyon TL üzerinde olduğu anlamına geliyor. Yine Merkez’in verisine göre Türkiye genelinde ortalama metrekare fiyatı 15 bin 863 TL bandında. Sadece İstanbul’da yıllık artış oranı yüzde 212,1 seviyesinde.

Gayrimenkul sektörünün önde gelen patronları da önümüzdeki dönemde fiyatların gerilemeyeceğini, bunun en önemli sebebinin inşaat sürecinde arsadan başlayan maliyetler olduğunu ifade ediyor. Burada konut alıcısı için en önemli noktada, kredi taksit bedelleri. Ev alacak kişiler, toplam ödemeden ziyade aylık taksitlerin bütçeye oranına bakıp karar veriyor.

Avrupa’da inşaat süreci yürüten Türk firmalarının yetkilileri, genel olarak fiyatların tüm dünyada arttığını ve bunun devam edeceğini ifade ediyor. Türkiye özelinde Emlak Konut GYO’nun gerçekleştirildiği ihalelere bakıldığında fiyatların artış gösterdiği göze çarpıyor.
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Şenay Araç Demir'e göre emlak fiyatları düşüyor, Merkez Bankası öyle demiyor!
  • 17.11.2022 16:30

Şenay Araç Demir'e göre emlak fiyatları düşüyor, Merkez Bankası öyle demiyor!

İstoç İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir'in "Emlakta Köpük ...