maritbet girişmaritbet
Recep Tayyip Erdoğan Demokratikleşme Paketi’ni açıklıyor!

Recep Tayyip Erdoğan Demokratikleşme Paketi’ni açıklıyor!

Açılımın önemli ayaklarından Demokratikleşme Paketi’ni Başbakan Tayyip Erdoğan, Yeni Başbakanlık binasında açıklıyor

Açılımın önemli ayaklarından Demokratikleşme Paketi'ni Başbakan Tayyip Erdoğan, Yeni Başbakanlık binasında açıklıyor.

Erdoğan'ın açıklaması sırasında, Arapça ve İngilizce simültane tercüme yapılacak. Toplantıya, yazılı ve görsel basının genel yayın yönetmenleri ile Ankara temsilcileri de davet edildi. 

Peki Demokratikleşme Paketinin içerisinde neler var?

41 maddeden oluşması beklenen paket, 5 ayak üzerine oturacak. Bu ayakları; devletin on yıllardır devam eden yanlış uygulamaları ve baskıları nedeniyle mağduriyet yaşayan kesimler oluşturuyor. Bu kesimler "Mütedeyyin vatandaşlar, Kürtler, Aleviler, azınlıklar ve Romanlar" olarak sıralanıyor.

SEÇİMDEN BAŞÖRTÜSÜNE CEMEVİNDEN AZINLIKLARA

Demokratikleşme Paketi'nde tarihi değişiklikler, düzenlemeler yer alıyor. Pakette yer alması beklenen bazı düzenlemeler şöyle özetleniyor:

SEÇİM YASASI

Türkiye'nin uzun yıllardır tartıştığı yüzde 10'luk seçim barajı ile seçim sisteminde değişiklikler gündemde. Seçim barajının düşürülüp daraltılmış bölge modeline geçilmesi alternatiflerden biri. Önerilen başka bir model ise Türkiye milletvekilliği sistemine geçilmesi ve 100 kontenjan ayrılması. Böylece yüzde 1 oy alan bir partiye bile Meclis'te temsil yolu açılacak.

KAMUDA BAŞÖRTÜSÜ

Düzenleme önümüzdeki yerel seçimlerde başörtülü kadınların belediye başkanı ve 2015'te de milletvekili seçilmesinin önündeki fiili engelleri kaldırmış olacak.

CEMEVİ YAPIMI

Alevilerin sorunlarının çözümü paketin önemli bir ayağı. Öncelikle cemevlerinin yapımı kolaylaştırılacak. Bir öneri cemevlerinin kamu yararına çalışan vakıf statüsüne alınıp, kamudan kaynak aktarılması. Bir diğeri ise cemevlerinin yardım ve bağış toplamasına izin verilmesi, toplanan paralar ile dedeler ve diğer çalışanların ücretlerinin ödenmesi yönünde.

İBADETHANE KOLAYLIĞI

Gayrimüslimlerin ibadethane olarak yaptığı, daha sonra bu amacın dışında kullandığı ya da devlet tarafından el konular yerler ile ilgili de düzenleme yapılacak. Buraların yeniden ibadethane olarak kullanılması sağlanacak.

AZINLIKLARA ANT YOK

Azınlık okullarında "Andımız" okutulmayacak. Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması da gündemde. Azınlık vakıflarına mallarının iadesine ilişkin çıkartılan yasalara rağmen mahkemeler "işgalci" diyerek bazı taşınmazların iade edilmesinin önünü kesmişti. Mor Gabriel Manastırı arazisi başta olmak üzere bu tür taşınmazlardaki sorunlar ortadan kaldırılacak.

DERSİM ADI

Tunceli'nin adının, kentin kültürel ve tarihi dokusuna uygun olarak asli haline dönüştürülmesi ve yeniden Dersim olarak tescili düşünülüyor.

NEFRET SUÇLARI

Nefret suçlarına yönelik düzenlemeler yer alacak. Ayrımcılığın önlenmesi için Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu oluşturulacak. Komisyon; cinsiyet, ırk, inanç başta olmak üzere her türlü ayrımcılık iddialarına bakacak. Kararları bağlayıcı olacak.

GÜVENLİK GÜÇLERİNE DENETİM

Kolluğun (Emniyet, Jandarma) bağımsız denetimi için özel bir komisyon kurulacak. Vatandaşlara işkence ve kötü muamele iddialarını soruşturacak.

KÜRTÇE ÖZEL EĞİTİM

Kürtlerin en önemli taleplerinden biri olan ana dilde eğitimde "şimdilik" ihtiyatlı bir adım atılacak. Açılacak özel okullara gitmeyi tercih eden vatandaşlar Kürtçe eğitim alabilecek.

X,W,Q AÇILIMI

Kürtçe seçmeli ders ve özel okullarda Kürtçe eğitim verilirken, x,w,q harflerinin kullanılabilmesini için Harf Yasası'nda değişiklik yapılacak.

ANADİLDE KAMU HİZMETİ

Kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelerde ana dilde hizmetin önü açılacak. Kamu hizmetlerinde anadille tercümanlık hizmeti sağlanacak.

TUTUKSUZ YARGILANMA

Türk Ceza Kanunu ile Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ile "Suça karışmamış olma" yerine "haklarında herhangi bir soruşturma ve kovuşturma bulunmayanların" tutuksuz yargılanmasına olanak tanınacak.

Haberciniz.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Uğur Dumankaya: Demokratikleşme Paketi güçlü Türkiye için önemli bir adım!
  • 01.10.2013 10:24

Uğur Dumankaya: Demokratikleşme Paketi güçlü Türkiye için önemli bir adım!

Başbakan Erdoğan’ın, uzun süredir gündemde olan 'Demokratikleşme Paketi'ni açıkl ...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı!
  • 30.09.2013 12:12

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratikleşme Paketi'ni açıkladı!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlediği basın toplan ...

Demokratikleşme Paketi’nden satır başları!
  • 30.09.2013 11:58

Demokratikleşme Paketi’nden satır başları!

Açılımın önemli ayaklarından Demokratikleşme Paketi, bugün Başbakan Recep Tayyip ...

Tayyip Erdoğan: Demokratikleşme paketi 11 yıllık çalışmanın eseri!
  • 30.09.2013 10:18

Tayyip Erdoğan: Demokratikleşme paketi 11 yıllık çalışmanın eseri!

Başbakan Erdoğan'ın kamuoyuna açıklayacağı paket 11 yıl boyunca yapılan çalışmal ...

Recep Tayyip Erdoğan Demokratikleşme Paketi’ni açıklıyor!
  • 30.09.2013 10:14

Recep Tayyip Erdoğan Demokratikleşme Paketi’ni açıklıyor!

Açılımın önemli ayaklarından Demokratikleşme Paketi’ni Başbakan Tayyip Erdoğan, ...