maritbet girişmaritbet
Recep Tayyip Erdoğan Büyük Mecidiye Camisi'ni ibadete açtı

Recep Tayyip Erdoğan Büyük Mecidiye Camisi'ni ibadete açtı

Recep Tayyip Erdoğan Ortaköy'deki Büyük Mecidiye Camisi'nin açılışını yaptı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ayasofya Müzesi'nin camiye çevrilmesi talebine ilişkin "Yan tarafında Sultanahmet'i bir dolduralım bakalım ama teravih namazlarında değil, bayram namazlarında değil, sabah namazlarında dolduralım. Onları bir halledelim, ondan sonra gerisi gelir, önce onu bir halledelim" dedi. 

Başbakan Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın sponsorluğunda restore edilen Ortaköy'deki Büyük Mecidiye Camisi'nin açılışını yaptı.

Açılışa, Erdoğan'ın yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış da katıldı. 

Katılımcılarla birlikte cuma namazını camide kılan Erdoğan, daha sonra camide incelemelerde bulundu, yetkililerden restorasyon hakkında bilgi aldı. 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra caminin girişinden, avludaki vatandaşlara seslendi. Caminin 5'inci kez restorasyonuyla bu hale gelmesinden memnun ve mutlu olduğunu ifade eden Erdoğan, camide çok ciddi güçlendirme çalışması yapıldığını anlattı. Camide çok ciddi tezyinattaki sıkıntıları aşma çalışması da yapıldığını kaydeden Erdoğan, "Bazı eksiklerin de inşallah giderilmesiyle Büyük Mecidiye Camisi bugün itibariyle hizmete başladı. Cami, Müslümanların da hizmetinde olacaktır" diye konuştu. 

"Onlar bizim mefahirimiz"

Sultan Abdülmecid'in ruhuna fatihalar gönderildiğini ifade eden Erdoğan, onların eserleriyle kalıcı olduklarını söyledi. Erdoğan, "Biz de bu kalıcı eserleri bizlere bırakan bu ecdadımızla hep iftihar ettik. Onlar bizim mefahirimiz" ifadelerini kullandı.

Başbakan Erdoğan'ın "Allahım bizleri camisiz bırakma, mabetsiz bırakma, mabetlerimizi ezansız, cemaatsiz bırakma" sözleri üzerine cami avlusunda bulunan vatandaşlar da "Amin" dedi.

Bu eserlerin, bugüne, geleceğe en önemli işaret fişekleri olduğunu ve bunlarla birlikte geleceğe emin adımlarla yürüdüklerini vurgulayan Erdoğan, caminin bugüne değin 5 kez restorasyon geçirdiğini hatırlattı. Caminin mimarının Nigoğos Balyan olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:
"Bu eserin, mimarı durumunda olan bir Ermeni mimardır. Ecdat bu noktada da aslında çok farklı davranmış, emaneti işi ehline vermiş. Cami, mimari anlamında çok farklı bir yerde. Dolaysıyla biz, mimarından mühendisine, işçisine kadar bu restorasyonlarda  emeği geçenlere hep rahmet gönderiyoruz. Bize düşen bir görev daha var, bu camileri cemaatsiz de bırakmayacağız. Yani Ortaköy Camisi küçük. Bizim kitabımızda, cami değil de mescit geçer. Bu mescitlerin, cemaatsiz kalmaması lazım. Dolması lazım. Sultanahmet, Süleymaniye, Fatih...." 

Katılımcıların  "Ayasofya" şeklinde seslenmesi üzerine Erdoğan, "Yan tarafında Sultanahmet'i bir dolduralım bakalım ama teravih namazlarında değil, bayram namazlarında değil, sabah namazlarında dolduralım. Onları bir halledelim, ondan sonra gerisi gelir, önce onu bir halledelim" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, caminin restorasyonunu Kuveyt Türk Katılım Bankası'nın üstlendiğini belirterek, banka yetkililerine ve törene katılanlara teşekkür etti.

Görmez'in konuşması

Diyanet İşleri Başkan Mehmet Görmez de İstanbul'u, İslam medeniyetinin başkenti olarak tanıtarak, şunları kaydetti:
"İstanbulumuz'un; camilerin, minarelerin, mabetlerin başkenti olan İstanbulumuzun simgesi haline gelmiş bu güzel mabedi bize kazandıran Sultan Abdülmeciy'e rahmet diliyorum. O günden bugüne bu camiye hizmet eden bütün büyüklerimize, içinde rahmana secde eden bütün kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Cenab-ı Hak vatanımızı, mabetsiz bırakmasın, mabetlerimizi cemaatsiz bırakmasın, cemaatlerimizi namazsız, ibadetsiz bırakmasın, ibadetlerimizi de hep ihlaslı ve samimi kılsın. Yenilenmesine vesile olan bütün kardeşlerimizden, bütün büyüklerimizden Allah razı olsun. Allah, hayırlı mübarek etsin."

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Büyük Mecidiye Camisi'nin açılış kurdelesini protokol üyeleriyle kesti. Erdoğan, vatandaşların "Recep Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla camiden ayrıldı.

Bu sırada vatandaşlarla fotoğraf çektiren Erdoğan, talep üzerine bazı vatandaşların cep telefonlarını alarak, konuştu. 

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü Recep Tayyip Erdoğan başlattı!
  • 21.08.2013 16:30

Bursa Yıldırım'daki kentsel dönüşümü Recep Tayyip Erdoğan başlattı!

Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki kentsel dönüşüm 17 Ağustos 2013 tarihinde Başbaka ...

Erdoğan çifti evlerini Çankaya Köşkü'ne taşıyacak mı?
  • 15.08.2014 11:07

Erdoğan çifti evlerini Çankaya Köşkü'ne taşıyacak mı?

Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan'ın evlerini Çankaya Köşkü'ne taşıyıp ...

Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi Ankara’da açıldı
  • 09.07.2014 14:54

Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi Ankara’da açıldı

Türkiye’nin en büyük aile yaşam merkezi Ankara’da hizmete girdi ...

Recep Tayyip Erdoğan için özel logo hazırlandı
  • 01.07.2014 14:36

Recep Tayyip Erdoğan için özel logo hazırlandı

AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayı olan Başbakan Erdoğan aday tanıtım toplantısınd ...

Recep Tayyip Erdoğan Büyük Mecidiye Camisi'ni ibadete açtı
  • 06.06.2014 16:15

Recep Tayyip Erdoğan Büyük Mecidiye Camisi'ni ibadete açtı

Recep Tayyip Erdoğan Ortaköy'deki Büyük Mecidiye Camisi'nin açılışını yaptı ...

İşte yeni Başbakanlık Binası'nın son hali!
  • 24.05.2014 10:39

İşte yeni Başbakanlık Binası'nın son hali!

Başbakan Erdoğan, cuma namazı sonrası yapımı devam eden yeni Başbakanlık binasın ...