Oyak Çimento'nun yüzde 40'ı Taiwan Cement Company'in oluyor

Oyak Çimento'nun yüzde 40'ı Taiwan Cement Company'in oluyor

OYAK, Uzak Doğu’nun en büyük çimento üreticilerinden Taiwan Cement Company ile ortaklığa gitti.

OYAK, sürdürülebilir büyüme ve dünyaya açılma vizyonu doğrultusunda 2018'in en büyük yabancı yatırımını ülkemize çekerek çimento sektöründe tarihi bir adım attı. Uzak Doğu'nun en büyük çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation (TCC) ve OYAK, uluslararası çimento pazarında güçlerini birleştirme hedefi doğrultusunda bir ortaklık kurdu. Bu ortaklık sonucunda TCC, OYAK'ın %100 oranında sahibi olduğu OYAK Çimento A.Ş. hisselerinin %40'ını toplam 1.6 milyar dolar bedel üzerinden 640 milyon dolar bedelle satın aldı. OYAK ve TCC bu iş birliğiyle bölge ve dünyada yeni pazarlara açılmayı hedefliyor.

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, iş birliği ile ilgili olarak şunları söyledi: “Yurtdışı piyasalarınca ülke ekonomimize duyulan güvenin bir göstergesi olarak, OYAK ve TCC arasında tesis edilen iş birliğinin, önümüzdeki dönemde uluslararası arenada büyüme hedeflerimize ve ülke menfaatlerimize uygun olarak gerek çimento gerekse diğer iş kollarında yapılacak yatırımlara olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. OYAK bir dünya markası olma hedefi yolunda atılımlarına devam edecek. Ülkemizin geleceğine ve ekonomimize güveniyor, bu doğrultuda yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.”

TCC Yönetim Kurulu Nelson Chang de yaptığı açıklamada Çin'de doymaya yakın olan pazarın artık stratejik beklentilerini karşılamadığını, bu sebeple uluslararası bir açılıma gitmeye karar verdiklerini ve Türkiye gibi stratejik öneme sahip bir ülkede OYAK gibi güçlü bir kurumla iş birliği yapmayı çok büyük bir fırsat olarak değerlendirdiklerini belirtti. Bu iş birliğinin TCC'nin Asya pazarının dışına açılması adına öncü bir adım olacağını da söyleyen Chang, OYAK'ın sahip olduğu avantajları küresel pazara girebilmek için çok önemli olarak gördüklerinin altını çizdi.

1946 yılında Taipei Tayvan'da kurulan TCC, 1954 yılında özelleştirildi. Şirketin turizm ve sağlık sektörü başta olmak üzere enerji ve kimyevi alanlarında da yatırımları bulunuyor. Tayvan'da 11, Çin'de ise 65 milyon ton çimento üretim kapasitesi olan şirket 2017 yılında 3.2 milyar dolar hasılat gerçekleştirdi. Toplam 23 adet fabrikası bulunan TCC, Çin'in en büyük üreticileri arasında.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çimsa ilk altı ayda 25,4 milyarlık satış yaptı
  • 05.08.2026 12:30

Çimsa ilk altı ayda 25,4 milyarlık satış yaptı

Operasyonel gücünü finansal performansla desteklemeyi sürdüren Sabancı Topluluğu ...

Albayrak Hazır Beton Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı
  • 29.07.2026 14:29

Albayrak Hazır Beton Borsa İstanbul’da işlem görmeye başladı

Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan Albayrak Hazır Beton, halka arzdan elde ...

THBB Haziran ayı Hazır Beton Endeksi'ni açıkladı
  • 23.07.2026 14:32

THBB Haziran ayı Hazır Beton Endeksi'ni açıkladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektö ...

ÇEİS’ten kuşaklar arası diyaloğu güçlendiren program
  • 01.07.2026 11:40

ÇEİS’ten kuşaklar arası diyaloğu güçlendiren program

ÇEİS’in üçüncü dönemini başlattığı Kuşaktan Kuşağa ÇEİS Tersine Mentorluk Progra ...

TOBB Çimento Meclisi Başkanlığına Adil Sani Konukoğlu seçildi
  • 10.06.2026 11:44

TOBB Çimento Meclisi Başkanlığına Adil Sani Konukoğlu seçildi

TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, TOBB Çimento ve Çimento ...

Çimentonun mimarlık içindeki yolculuğu kitaplaştı
  • 15.05.2026 12:38

Çimentonun mimarlık içindeki yolculuğu kitaplaştı

ÇEİS tarafından hayata geçirilen “Opus Caementicium” kitabı, çimento ve betonun ...