maritbet girişmaritbet
Otopark sorununa ‘öğrenci işi çözüm’

Otopark sorununa ‘öğrenci işi çözüm’

İstanbul, İzmir gibi denize kıyısı olan şehirlerdeki otopark sorunun çözümü için ortaokul öğrencileri tarafından "yüzen otoparklar" tasarlandı

İzmir'deki Yahya Kemal Beyatlı Ortaokulu öğrencilerinin projesi, denize portatif iskeleler ve dubalardan kurulacak otoparklarla sürücülerin işini kolaylaştırmayı hedefliyor. Projenin danışmanı Fen ve Teknoloji Öğretmeni Akif Olgun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yüzen otopark" fikrinin, babaları akşam eve geldiğinde evin önünde otopark bulamayan iki öğrenciden geldiğini kaydetti. Büyük şehirlerde arsaların çok kıymetli olması nedeniyle otopark yapımı için fazla alan ayrılamadığını ifade eden Olgun, sorunun çözümünde denizin kullanılması gerektiğini düşündüklerini aktardı. Olgun, şehrin en yoğun olduğu noktaların denize kıyısı olan yerler olduğuna dikkati çekerek, karada yeni bir otopark alanı oluşturmaya gerek kalmadan deniz üzerinde yeni otopark alanları oluşturulabileceğini söyledi.

"Yüzen otoparklar" adlı projede portatif iskele ve dubalar yardımıyla deniz üzerine otoparklar kurulmasını öngördüklerini dile getiren Olgun, karadaki otopark yükünün denize taşınmasıyla uygunsuz park nedeniyle yaşanan trafik sıkışıklığının da önüne geçilebileceğini kaydetti. Olgun, "Proje 'Bu Benim Eserim' adlı proje yarışmasının İzmir Bölge sergisinde sergilenmeye layık görüldü" dedi.

Babasının yaşadıklarından etkilendi

Projenin fikir sahiplerinden 6. sınıf öğrencisi Cemre Yendi de projenin oluşmasında babasının yaşadığı otopark sıkıntısının etkili olduğunu anlatarak, "Babamın arabası var, otopark sıkıntısı yaşıyor. Akşam eve geldiğinde arabasını koyacak yer bulamıyor. Bu yüzden böyle bir proje geldi aklımıza" diye konuştu.

Gülce Gökçay da otopark yapımında polietilen ham maddeden üretilen küp şeklindeki dubaların kullanılabileceğini belirlediklerini söyleyerek, şunları kaydetti: "Biz de Kordon'a, Alsancak'a gidince bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Aileme de projeden bahsettim, fikrimizi çok beğendiler. 'Böyle otopark olsa kullanırız' diyorlar." 

Yüzen otoparkların maliyetinin, şehir merkezlerinde ayrılacak arsaların ve üzerine otopark yapım maliyetinden fazla olmayacağı ifade edildi.

AA

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Otopark sorununa ‘öğrenci işi çözüm’
  • 22.03.2014 12:11

Otopark sorununa ‘öğrenci işi çözüm’

İstanbul, İzmir gibi denize kıyısı olan şehirlerdeki otopark sorunun çözümü için ...

İstanbul’a yüzer otoparklar geliyor
  • 10.12.2013 11:01

İstanbul’a yüzer otoparklar geliyor

İstanbul'un trafik sorununu çözmek için İSPARK, çok ilgi çekecek bir projeyi ger ...