maritbet girişmaritbet
Mobilyalar evlere doğru yerleştirilmeli

Mobilyalar evlere doğru yerleştirilmeli

Yüksek Mimar Bahar Aykaç, evlerde mobilyaları doğru yerleştirmenin önemine değiniyor

Ev dekorasyonunda mobilyaların doğru yerleşimi de önemli konulardan biridir. Daha güzel, daha kullanışlı ve daha rahat evler için neyi nereye yerleştirdiğimize özen göstermeliyiz. Çocukluğumda bir çok kez annem ve kardeşimle salonun mobilyalarını oradan oraya taşıdığımızı hatırlıyorum. Aslında bu işin de bazı püf noktaları var. Bu hafta sizlerle bu püf noktaları paylaşarak, evde gereksiz taşıma işi yapmanıza engel olmaya çalışacağım.

-  Öncelikle mobilyalarınızı mekanın fonksiyonuna uygun seçmelisiniz. Oturma odasını kaç kişi kullanıyorsunuz? Kaç kişilik misafir gruplarını ağırlayacaksınız?  Bu gibi soruların cevapları doğrultusunda koltuk ve kanepelerinizin sayısını, yemek masanızın büyüklüğünü doğru belirleyebilirsiniz.
-  Odalarınızın bir odak noktası vardır. Televizyon seyrettiğiniz odada tv, yatak odasında yatak, yemek odasında  yemek masası gibi. Mekân bu odak noktasının çevresinde şekilenmelidir. Tv seyredeceğiniz odada koltuk ve kanepeler televizyona yönlenir. Çok güzel manzaraya sahip bir odada ise mobilyalar pencereye yönlenmelidir.
-  En hacimli parçanın yerinin en önce belirlenmesi doğrudur. Yatak odasında yatağın yeri, oturma odasında büyük kanepenin yeri gibi.
Genelde en büyük parça mekânın odak noktasını karşılar; büyük kanepenin  televizyonu ya da manzarayı karşılaması gibi.
-  Simetri dekorasyonunuzu daha tutarlı ve ağırbaşlı yapacaktır. Ayrıca odanız çok küçük değilse, bütün mobilyaları duvara yaslamayın.
-  Mekânın trafiğini gözardı etmemek gerekir. Odaların giriş çıkışları rahat olmalıdır. Oturma gruplarının çevresinden sirkülasyonun sağlanması doğrudur. Orta sehpanın etrafına bırakılan trafik rahatsızlığa neden olur. Odanın ana trafiği mekânın tam ortasından geçiyorsa  geniş bir oturma grubu yerine iki ayrı grup kullanabilirsiniz.
-  Mekândaki mobilyaların boyutlarında çeşitlilik sağlamaya çalışın. Uzun ve hacimli parçaların yanına daha küçük ve narin  parçaları yerleştirebilirsiniz. İki uzun ya da geniş parçayı yan yana kullanmaktan kaçınmalısınız.
-  Kontrast önemlidir. Düz ve eğrisel çizgileri mekânda kontrast yaratmak için birlikte kullanın. Kıvrımlı ayaklı bir sehpayı, daha küt bir koltuk bitişiyle kullanabilirsiniz mesela.
-  Kullanım kolaylığını da dikkate almak gerekir. Örneğin oturma gruplarının erişebileceği bir sehpa bulunmalıdır, okuma koltuğu aydınlatılmalıdır, yüksek bir kütüphanenin yanında merdiven bulunmalıdır.
-  Son olarak, yeni taşınacağınız eve mobilyalarınızı yerleştirmeden önce evin ölçekli bir planı üzerinde mobilyaları yukarıda anlattıklarıma dikkat ederek  farklı alternatiflerde yerleştirmeye çalışmak  işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Kosmos yatak

Tasarımcı Natalia Rumyantseva, yıldızların altında uyumayı hayal ederek koza benzeri bir yatak tasarlamış. Yatağın huzur veren ve dinlendiren bir işlevinin olması tasarımcının çıkış noktasını oluşturuyor. Yumurta şeklindeki yatak baş kısmından yukarı doğru kıvrılıp uyuyan kişinin üzerinden geçerek yatağın tavanını kaplamakta.

Tavanda yer alan küçük led aydınlatmalar yıldızları taklit ederek gökyüzü etkisini doğuruyor. Şiltenin eğimi ise keyfinize göre ayarlanabilmekte. Uyumayı, huzurlu bir eyleme dönüştürmek isteyen tasarımcı yatağa özel bir ses sistemi de yerleştirerek dinlendirici müzikler ve sesler eklemiş. Ses sistemi alarm olarak da kullanılabiliyor.

Panama'da çok renkli biomüze

Dünyaca ünlü Mimar Frank Gehry tarafından tasarlanan Panama Biomüzesi yaklaşık 10 yıllık bir inşaat süresinden sonra kapılarını açmaya hazırlanıyor. Kültürel bir kurum olan yapı, bölgede yaşayanların yaşayış tarzlarını ve türlerin çeşitliliğini araştırıyor.

4.000 metrekare olan yapı, 8 kalıcı sergi galerisi içeriyor . 60 milyon $'a mal olan proje, geçici sanat sergilerine, kamusal atriuma, müze mağazası ve kafeye sahip. Tüm bu birimler ise büyük bir botanik bahçesinin içerisinde yer alıyor. Panama Kanalı'nın ağzında inşa edilen Biomuseo, tarihi şehre ve yeni şehre farklı noktalardan bakışlar sunuyor. Tasarımın en karakteristik yanı, geometrik formlarla ve koyu renk paletleriyle strüktürün üzerinde yer alan çatısı. Çevresindeki botanik parkı ve mevcut sergi salonlarıyla ziyaretçilerine sanat ve bilimi aynı anda sunan müze, konser, gösteri ve başka faaliyetlere de ev sahibi yapacak.

BAHAR AYKAÇ-Konuk Yazar/Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Ahşap yaşayan bir malzemedir, mekanı canlılık katar
  • 28.06.2014 11:45

Ahşap yaşayan bir malzemedir, mekanı canlılık katar

Mobilya bakım önerilerine değinen Yüksek Mimar Bahar Aykaç, yetişkinlere özel be ...

Bahar Aykaç, ‘Evinizi tasarlarken yardım alın’
  • 31.05.2014 15:15

Bahar Aykaç, ‘Evinizi tasarlarken yardım alın’

Yüksek Mimar Bahar Aykaç, konutta dekorasyona başlamadan önce doğru bir araştırm ...

Mobilyalar evlere doğru yerleştirilmeli
  • 25.05.2014 12:57

Mobilyalar evlere doğru yerleştirilmeli

Yüksek Mimar Bahar Aykaç, evlerde mobilyaları doğru yerleştirmenin önemine değin ...

Özgün bir ev için farklı ürünler bir araya gelsin
  • 08.03.2014 10:14

Özgün bir ev için farklı ürünler bir araya gelsin

Eklektik dekorasyonu analiz eden Yüksek Mimar Bahar Aykaç, bu haftaki köşesinde ...