maritbet girişmaritbet
Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp vefat etti!

Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp vefat etti!

Dünyaca ünlü mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp (72), kalp krizi sonucu vefat etti.

İstanbul'da 1948 yılında dünyaya gelen, 1967'de İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi'ni, 1971'de İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nü bitiren Ahmet Vefik Alp, yüksek lisans ve doktorasını ABD'de yaptı. 1982'de davet edildiği Suudi Arabistan'daki Kral Fahd Üniversitesi'nde 7 yıl ders verdi. 1984'te doçent, 1989'da Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın himayesindeki Uluslararası Mimarlık Akademisi profesörlüğüne getirildi. Amerika ve Suudi Arabistan'a ilaveten İsviçre ve Japonya'da çalışmalar yaptı. Türkiye'ye dönüşünün ardından 1996 yılında Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Müdürlüğü'ne getirildi. Aynı yıl Amerikan Mimarlar Enstitüsü Türkiye Temsilcisi ve Güney Avrupa Direktörü oldu.


KUŞADASI'NDA DEFNEDİLECEK

İstanbul'daki evinde hayata veda eden iki çocuk babası Alp'in ölüm haberini, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, Twitter'dan duyurdu. Alp, babası, Aydınlı avukat Mehmet Cavit Alp'in de defnedildiği Kuşadası Adalızade Mezarlığı'ndaki aile kabristanında bugün öğle vakti toprağa verilecek.

KIBRIS'A DENKTAŞ KÖPRÜSÜ

Ahmet Vefik Alp aynı zamanda çılgın projelerin mimarıydı. İstanbul'un trafik sorununa çözüm olarak 1998 yılında, TEM'i bypass edecek ‘Pendik-Yeşilköy Otoray Yüzer Viyadük' projesini açıkladı. Proje o dönemde çok tartışıldı. Alp'in bir başka projesi de Anamur'dan Kıbrıs Koruçam'a uzanan 60 kilometrelik yüzer köprüydü. Ahmet Vefik Alp köprünün yapılması halinde, Kıbrıs Türkü'nün sembol ismi Rauf Denktaş'ın isminin verilmesini istemişti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp vefat etti!
  • 11.01.2021 09:07

Mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp vefat etti!

Dünyaca ünlü mimar Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp (72), kalp krizi sonucu vefat etti. ...