maritbet girişmaritbet
Marmaray'da test sürüşleri 2 Ağustos’ta başlayacak!

Marmaray'da test sürüşleri 2 Ağustos’ta başlayacak!

29 Ekim'de açılışı gerçekleştirilecek 150 yıllık hayal "Marmaray"da test sürüşleri 2 Ağustos’ta başlayacak

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü'nce çalışmaları yürütülen Gebze-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi (Marmaray) Projesi'nin Ayrılıkçeşme'den Kazlıçeşme'ye kadar olan 13,6 kilometrelik bölümü tamamen yerin altından ve İstanbul Boğazı'nın tabanına yerleştirilen tüplerden oluşuyor.

"Asrın Projesi" olarak gösterilen ve 150 yıllık geçmişe sahip Marmaray, Cumhuriyet'in ilanın 90'ıncı yılının kutlanacağı 29 Ekim 2013 tarihinde, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Hattı ile eş zamanlı olarak  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılacak.

Marmaray Projesi'nin tamamlanması için denizin yaklaşık 60 metre altındaki tüneller, ray serimi montajı ve istasyonların betonarme imalatları tamamlandı. Sinyal döşemesi ve istasyonların elektromekanik montajları için 24 saat çalışma devam ediyor.

Toplam 13 bin 558 metre tünel (1.387 metre batırma tüp), 63 kilometre banliyö hat, üçüncü hat ilavesi, üstyapı ve elektromekanik sistem yenilenmesi demiryolu aracı imali yapılacak olan projenin, 8 milyar 68 milyon 670 bin lirası kredi olmak üzere toplam maliyetinin 9 milyar 298 milyon 539 bin lirayı bulması bekleniyor.

2004 yılında inşaat işlerine başlanan projede, bugüne kadar 4 milyar 514 milyon 343 bin lirası kredi olmak üzere 5 milyar 192 milyon 158 bin lira harcama yapıldı. 2013 yılında ise 1 milyar 304 milyon 665 bin lirası krediden karşılanmak üzere 1 milyar 504 milyon 140 bin lira harcanması planlanıyor.

Bu yıl yapılacak harcamanın 36 milyon 320 bin lirası mühendislik ve müşavirlik hizmetlerine, 731 milyon 631 bin lirası demiryolu boğaz tüp geçişine, 501 milyon 884 bin lirası Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının iyileştirilmesi ve elektromekanik sistemleri işine, 234 milyon 305 bin lirası ise demiryolu aracı imalı için harcanacak.

İlk Marmaray Treni, 1 Ağustos'ta tünellere alınacak ve 2 Ağustos'ta test sürüşleri ile deneme seferlerine başlanacak. Marmaray'da, Eylül ayından sonra kazalara karşı olası senaryolar uygulanacak. Tamamlanmasının ardından işletmesi, TCDD Genel Müdürlüğü'ne devredilecek olan Marmaray'da, tek yönde saatte 75 bin, günde ortalama 1 milyon 200 bin yolcu taşınması amaçlanıyor.

Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Başkent'in yeni havalimanı açıldı
  • 15.06.2026 17:15

Başkent'in yeni havalimanı açıldı

Ankara Havalimanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla kullanıma aç ...

İstanbul Havalimanı’nı Marmaray’a bağlayacak metroda sona gelindi
  • 25.05.2026 23:29

İstanbul Havalimanı’nı Marmaray’a bağlayacak metroda sona gelindi

Halkalı-İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Hattı’nın Arnavutköy-Halkalı kesimindeki ...

İstanbul’da 100 bin konutun kuraları 25 Nisan’da çekilecek
  • 03.04.2026 18:55

İstanbul’da 100 bin konutun kuraları 25 Nisan’da çekilecek

Bakan Kurum, Yüzyılın Konut Projesi kapsamında İstanbul’da 100 bin konutun kural ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “5G Türkiye’nin önünde yepyeni bir sayfa açacak”
  • 31.03.2026 16:44

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “5G Türkiye’nin önünde yepyeni bir sayfa açacak”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5G ile İletişimde Güçlü Türkiye Töreni’nde yaptığı konuşm ...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem konutlarının ödeme planını açıkladı
  • 11.02.2026 15:41

Cumhurbaşkanı Erdoğan, deprem konutlarının ödeme planını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde inş ...