maritbet girişmaritbet
Körfez'in bekleyen parası Türkiye'ye akacak!

Körfez'in bekleyen parası Türkiye'ye akacak!

Al-Daar Gayrimenkul Yönetici Ortağı Halit Sönmez, Körfez ülkelerinde park halinde bekleyen paranın, GYF ile Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Türk gayrimenkul sektörünün son yıllarda hızla büyümesi ve 2012 yılında Mütekabiliyet Yasası'nın devreye girmesiyle birlikte yabancı yatırımcılar gözünü Türkiye'ye çevirdi. Özellikle Körfez ülkelerindeki yatırımcılar, Türkiye'yi ilk adres olarak görüyor.

Cityscape Dubai başta olmak üzere birçok yurtdışı fuarında boy gösteren Türk firmalar, buralarda yabancılarla bir araya gelip yeni yatırımların için düğmeye basıyor. Kuveyt merkezli bir firma olan Al-Daar Gayrimenkul'de, yatırımcılar ile Türkiye arasında adeta köprü görevi görüyor. Firmanın kurucu ortağı Halit Sönmez ile emlak ve gayrimenkul piyasasını masaya yatırdık…

İşte Al-Daar Gayrimenkul Yönetici Ortağı Halit Sönmez'in açıklamaları…

Firma olarak neler yapıyorsunuz, hangi alanlarda aktifsiniz?

“Al-Daar olarak Kuveyt merkezli bir firmayız ve gayrimenkul yatırım-yönetim şirketiyiz. Türkiye'deki marka inşaat firmalarının Körfez ülkelerinde yatırımcılara baş danışmanlık hizmeti verdik. Kuveytli ailelerin burada önemli yatırımları bulunuyor. Özellikle 3. Havalimanı bölgesi, Bursa-Yalova bölgesinde yatırımları oldu. Devam eden süreçte iş, şirketimiz tarafında fon bölümünde ağırlık kazandı. Yaklaşık bir yıldır fon konusunda çalışmalarımız var. Gayrimenkul yatırım ortaklığından ziyade, yatırım fonuyla ilgili, devletinde bazı konuları olgunlaştırmasıyla ilgili olarak çalışmalarımız var. Bizim Katar'ın en büyük bankasıyla yaptığımız anlaşmayla, yatırımcılar özellikle kira getiren gayrimenkullere yatırım yapabiliyor”

Al-Daar olarak gayrimenkul piyasasını nasıl görüyorsunuz?

“Şu anda ülkemizdeki gelişmeler için yurtdışındaki yatırımcılarla sürekli bir araya geliyoruz. Yabancılar tedirgin bir ortamda ancak güvenleri tam, beklentileri çok yüksek. İyi umut besledikleri için, bekleme süresinde herhangi bir olumsuz beyanda bulunmuyorlar. OHAL'den dolayı bekleme oluyor yoksa piyasalar uzun süre önce toparlandı. Bekleme süresinin çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bakışı, eskisinden daha iyi olacak”

Gayrimenkul yatırım fonu nedir?

“İlk olarak Katar'daki Cityscape'te bunu anlattık. Konuşmamda finans sektöründe olan birçok yapı, buna şaşırdı. 2014 Kasım'da ortaya çıkan bir enstrümandan bahsediyoruz. Gayrimenkul yatıtım fonu dünyada 92 milyar dolarlık hacmi bulunan bir yapı. Buradaki nitelikli yatırımcılar, gayrimenkulleri devletin güvencesi altında yatırım yapabiliyor. Bizim öne çıkardığımız ürünler, kira getirisi olan, gelir üreten projeler. Katarlı yatırım bankasının, Türkiye'deki yatırım komitesindeyiz. Burada sunduğumuz ürünler şehir otelleri, AVM'ler, okul ve hastaneler, business center olarak listeleniyor. Bu alanların geri dönüşleri çok yüksek olduğu için fazla ilgi görüyor. Körfez'de faiz olmadığı için park halinde bekleyen büyük paralar var. Bu paraların Türkiye'de gayrimenkulle getiriye dönüşmesi, onlar için biçilmiş kaftan. 2017 yılında gayrimenkulle ilgili yeni enstrüman GYF olacak”

Gayrimenkul Yatırım Fonu'nda yabancılar için Türkiye neyi ifade ediyor?

“Kimi gayrimenkul alımları, Türkiye'deki şehir hayatının güzelliğinden kaynaklı olabiliyor. Ayrıca getiri oranlarımızın yüksek olması, onlar için önemli bir artı. Makedonya, Bosna Hersek gibi ülkelerde var ancak İstanbul bir metropol. Bu tarz ülkelerin hiç birinde İstanbul olmadığı için yabancılar Türkiye'yi tercih ediyor. Son zamanlarda Karadeniz şehirleri de bu konuda öne çıkıyor. Özellikle Suudi yatırımcıların ilgisi çok büyük. Önümüzdeki dönemde yatırımcıların ilgisinin daha da artacağını düşünüyorum”

Hem Amerika hem de Dubai'de Türk yatırımcılara satış yapıyorsunuz. İşin bu tarafı nasıl ilerliyor?

“Son 4 yıldır Türk vatandaşlarımızın Florida'da gayrimenkul alma hevesleri var. O bölgenin iklimi, Türkiye iklimine çok benziyor ve popüler bir eyalet. Ayrıca vergi anlamında avantajları olduğu için Türk yatırımcılar ilgi gösteriyor. Gerek Körfez gerek de Türk yatırımcıların Florida'da ki yatırımlrını biz yönetiyoruz”

Dubai Cityscape 2016 nasıl geçti?

Dubai'de Emaar ve Damac projelerini yönettik. Bizim açımızdan iyi geçtiğini söyleyebilirim. 2015 Cityscape'e göre Türk firmalarımızın stantları az sayıda kaldı. Petrol fiyatlarının düşmüş olması, Körfez'i ekonomik açıdan zora soktu. Yabancılar, Türk firmalarının projelerini çok yakından inceledi. Bu açıdan bakıldığında iyi bir gelişme oldu.

Uğurcan Tokay / emlaktasondakika.com

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Re-Pie CEO'su Hasan Bayhan, GYF sistemini anlatıyor!
  • 17.05.2017 16:48

Re-Pie CEO'su Hasan Bayhan, GYF sistemini anlatıyor!

SPK'nın tebliğiyle birlikte Gayrimenkul Yatırım Fonu'yla tanışan Türkiye, yeni e ...

Halit Sönmez, Al-Daar ve Körfez piyasasını anlattı!
  • 23.09.2016 18:08

Halit Sönmez, Al-Daar ve Körfez piyasasını anlattı!

Al-Daar ayrimenkul Yönetici Ortağı Halit Sönmez, Körfez yatırımcılarının Türkiye ...

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor
  • 21.06.2014 15:56

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in etkisini anlatıyor

Barkın Pınar, Mütekabiliyet'in Yasası’nın otomotive yansımasını anlatıyor Kosif ...

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı
  • 05.12.2011 17:43

Mütekabiliyet tasarısı tamamlandı

Yabancıların mülk satın alabilmesini sağlayan mütekabiliyet tasarısı tamamlandı. ...

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"
  • 25.12.2020 11:38

"Türkiye'de her 2 yabancıdan 1'i kendi evinde oturuyor"

Nevita'nın araştırmasına göre, Türkiye'den ikamet alan 1,5 milyonu aşkın yabancı ...

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi
  • 07.10.2020 09:18

Dev yatırımlar için deprem kriterleri belirlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı yeni yapılacak ve yapılmış yapıların dep ...