maritbet girişmaritbet
Kışla ve askeri tesisler taşınacak, parası projeden çıkacak

Kışla ve askeri tesisler taşınacak, parası projeden çıkacak

Yapılan hesaba göre herhangi 10 askeri tesisin yerlerinin hazırlanıp taşınması 2 milyar TL maliyet demek. Boşalacak alanlara ticari alanlar kurulacak.

Hükümet, askeri kışla ve tesislerin şehir dışına taşınmasına dönük çalışmaları hızlandırırken, bu taşınmanın ve yeni tesislere yerleşmenin maliyeti de hesaplandı. Buna göre, herhangi 10 askeri tesisin taşınma ve yeni binalarına yerleşme maliyetinin 2 milyar TL'yi bulacağı belirtiliyor. Sadece Kara Havacılık Okulu'nun taşınması için yapılan hesaplamada 150 milyon TL'lik maliyet yaratacağı tespit edilmişti. Ekonomi yönetimi, bu maliyetin bütçeye etkisini azaltacak çalışmalar da yapıyor. Askeri arazilerde, “gelir getirici” ticari yönü öne çıkan projeler yapılarak devlete maliyetin sıfırlanması öngörülüyor.

Başbakan Binali Yıldırım, askeri kışlaların şehir dışına çıkarılacağını, özellikle tankların yürüdüğü kent içindeki askeri tesislerin kapatılacağını açıklamıştı. Yıldırım'ın talimatı üzerine, Maliye, Milli Savunma ile Çevre ve Şehircilik bakanlıkları, ortak çalışma yapacak. Bu kapsamda, ekonomi yönetimi de taşınma konusunda ön bir çalışma yaptı. İlk aşamada, bu arazilerin yer tespiti yapılıyor. Kent merkezlerinde taşınması planlanan askeri araziler belirleniyor ve yüzölçümleri çıkarılıyor.

6 TESİS AÇIKLANMIŞTI

İstanbul'da kapatılacak askeri tesislerin Çorlu ve Trakya'ya, Ankara'daki tesislerin de Polatlı'ya taşınacağı açıklandı. Bu kapsamda, Ankara'da Kazan'daki Akıncı Hava Üssü, Etimesgut'taki Güvercinlik Kara Havacılık Okulu ile Zırhlı Birlikler kapatılacak. Havacılık Okulu Isparta'ya taşınacak. Ankara Mamak'taki askeri tesisler de kapatılacaklar arasında yer alacak. İstanbul'da da Hasdal ve Maltepe'deki kışlalar kapatılacak. Yapılacak çalışmalara göre bu tesislerin sayısı artacak.

KENTSEL DÖNÜŞÜME SEYRELTME KATKISI

Hükümetin, kesin boşaltılacak alanları belirlemesinin ardından da kentin ihtiyacı, arsa değeri, askeri arazinin konumu, büyüklüğü, trafiğe etkisi, mevcut kullanım biçimi gibi kriterlere göre hangi arazinin nasıl değerlendirileceği belirlenecek.Öte yandan, boşaltılan arazilerdeki tüm binaların yıkılmayabileceği, özellikle askeri lojmanların, rezerv konut olarak kullanılabileceği kaydedildi. Bu lojmanlar, kentsel dönüşüme katılmış kat maliklerine verilebilecek. Yetkililer, bazı kentlerdeki sıkışık yapılaşmaya dikkat çekerek, seyreltme yapılabileceğini de kaydetti.

İKİ KIŞLA İÇİN İMAR DEĞİŞİKLİĞİ 2014'TE GELMİŞTİ

Hasdal ve Tümgeneral Selahattin Gökkartal kışlaları için imar planı değişikliği 2014'te İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gelmişti. Belediyenin değerlendirmesinde, imar değişikliği ile yeni şehir kurularak iki kışla için 610 bin 402 metrekare inşaat alanı öngörülmüştü.

ARAZİLERİN TAMAMI PİKNİK ALANI OLAMAZ

Kışlaların boşaltacağı arazilerin, aynı zamanda taşınma maliyetlerini de finanse etmesi planlanıyor. Bu geniş alanların tümünün “piknik alanı” olamayacağını belirten ekonomi yönetimi, zaten bir kısmında bina bulunan bu alanlara, gayrimenkul ve diğer ticari alanlar gibi projeler yapılırsa, maliyetin finanse edilmiş olacağı görüşünde.

Habertürk

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hasdal Kışlası akıbetini bekliyor
  • 19.09.2019 11:27

Hasdal Kışlası akıbetini bekliyor

15 Temmuz Hain Darbe Girişimi'nin ardından taşınan Hasdal Kışlası içerisinde bul ...

Kışla ve askeri tesisler taşınacak, parası projeden çıkacak
  • 09.08.2016 09:03

Kışla ve askeri tesisler taşınacak, parası projeden çıkacak

Yapılan hesaba göre herhangi 10 askeri tesisin yerlerinin hazırlanıp taşınması 2 ...

Antalya Muratpaşa’da 10 arsa satılıyor! 897 bin liraya!
  • 16.02.2013 09:39

Antalya Muratpaşa’da 10 arsa satılıyor! 897 bin liraya!

Antalya Muratpaşa Belediyesi Zeytinköy, Kızıltoprak, Kışla ve merkezdeki mahalle ...