maritbet girişmaritbet
Kimlerden elektrik alıyoruz? Elektrik ithalatı ile...

Kimlerden elektrik alıyoruz? Elektrik ithalatı ile...

Türkiye elektrik tüketiminde art arda rekor kırarken bunun faturası roket hızıyla yükselen ithalat şeklinde yansıdı

Santrallerden evlere dönen kömür çare olmadı. Elektrik ithalatında başı İran, Bulgaristan ve Yunanistan çekti. Kuraklığın körüklediği rekor elektrik tüketimi, Türkiye'ye ithalat olarak döndü. Bu yıl 9 ayda yapılan elektrik ithalatı, 2011'de 12 ay boyunca yapılan ithalatı geçti. Enerji yönetiminin, enerji ithalatına alternatif olarak gördüğü termik santrallerde elektrik üretimi ise azaldı. Kömür, evlere, ısınma kaynağı olarak dönmeye başladı.

Yaz aylarında rekor seviyelere ulaşan enerji tüketimi, elektrikte ithalatı da patlattı. Enerji Bakanlığı verilerine göre bu yıl eylül ayı sonu itibarıyla 192 milyar kilowatsaatlik (kWh)tüketime destek olmak için 5 milyon 497 bin kWh elektrik ithal edildi. Bu yıl 9 ayda yapılan elektrik ithalatı, 2011'de 12 ay boyunca yapılan ithalatı geçti. Elektrik ithalatında başı İran, Bulgaristan ve Yunanistan çekti. Türkiye geçen sene yurtdışına sattığı elektriğin 7 katını dışarıdan satın almış oldu.

Danimarka'dan bile aldık!

Türkiye 2013'te de 5 ülkeden 4 milyar 650 milyon 370 bin kWh elektrik ithal etti. Dışarıdan alınan elektrik için 334 milyon 202 bin 376 dolar harcandı. 2013'te elektrikteki ithalat ihtiyacının yarıdan fazlası Bulgaristan'dan karşılandı, bu ülkeden 2 milyar 554 milyon 776 bin kilovatsaatlik elektrik alındı.

Geçen yıl Yunanistan'dan da 1 milyar 229 milyon 686 bin kilovatsaatlik elektrik alındı. Yunanistan'a elektrik alışverişi karşılığında 86 milyon 846 bin 211 dolar ödendi.

Türkiye, İran'dan ise 845 milyon 918 bin kilovatsaatlik elektrik ithal etti. İran'a ithal elektrik için 65 milyon 513 bin 663 dolarlık ödemede bulunuldu.

Türkiye ayrıca Çek Cumhuriyeti'nden 16 milyon 510 bin, Danimarka'dan da 3 milyon 480 bin kWh elektrik aldı. Bu alışveriş karşılığında Çek Cumhuriyeti'ne 1.1 milyon dolar, Danimarka'ya ise 307 bin dolar ödeme yapıldı.
Milliyet

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Parafudr yüksek gerilim için koruma sağlıyor
  • 11.06.2026 11:46

Parafudr yüksek gerilim için koruma sağlıyor

Elektrik sistemlerinde meydana gelen ani gerilim yükselmeleri, elektronik cihazl ...

Sensörler aydınlatmada akıllı kontrol sunuyor
  • 10.06.2026 11:36

Sensörler aydınlatmada akıllı kontrol sunuyor

Yalnızca ihtiyaç duyulan anlarda devreye giren sensörler sayesinde gereksiz ener ...

Elektrik tesisatında görünmeyen güç: Elektrik bantları
  • 03.06.2026 10:41

Elektrik tesisatında görünmeyen güç: Elektrik bantları

Elektrik tesisatlarında güvenlik ve düzeni artıran elektrik bantları, yalnızca i ...

ORKA Banyo yeşil dönüşümünü tamamlıyor
  • 13.05.2026 19:50

ORKA Banyo yeşil dönüşümünü tamamlıyor

ORKA Banyo, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleriyle hazırladığı ilk Sürdürül ...

Kaçak akım röleleri elektrik tesisatlarında güvenlik sağlıyor
  • 29.04.2026 16:53

Kaçak akım röleleri elektrik tesisatlarında güvenlik sağlıyor

Kaçak akım röleleri, elektrik devrelerinde oluşan dengesizlikleri anında algılay ...

Rönesans Gayrimenkul için yeşil enerji projesi geliyor
  • 20.04.2026 16:14

Rönesans Gayrimenkul için yeşil enerji projesi geliyor

Rönesans Enerji, grup şirketlerinden Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın öz tüketim ...