maritbet girişmaritbet
Kentsel dönüşümde atık odaları kurulmalı!

Kentsel dönüşümde atık odaları kurulmalı!

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Başkanı Beyhan Aslan, kentsel dönüşümde inşaat projelerinde atık odalarının yer alması gerektiğini dile getirdi

 

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Başkanı Beyhan Aslan, kentsel dönüşümde inşaat projelerinde atık odalarının yer alması gerektiğini dile getirdi. Buna ek olarak, çevre mühendisinin izni olmadan inşaat ruhsatı verilmemesi gerektiğini kaydeden Aslan, çöp depolama bertarafına ilişkin yatırımların teşviklere bağlanması gerektiğini belirterek "Bu yatırımlarda kullanılacak araç ve ekipmanlarda vergi muafiyeti, çalışanlarında sigorta indirimi, yakıt ve enerjide sübvansiyonlar uygulanmalıdır" dedi. 
 
Geçtiğimiz hafta İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mevzuatlar Kapsamında Ambalaj Atıkları Yönetimi ve İzin Lisans Uygulamaları' konulu seminerin ardından değerlendirmelerde bulunan TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan, sektöre ilişkin önerilerini dile getirdi. Aslan, "Atık sektöründe iki önemli basamak olan toplama ayırma ve geri dönüşüm tesislerinin yatırımlar için teşvik tedbirleri uygulanmalı. Ayrıca çöp depolama bertarafına ilişkin yatırımlar teşvike bağlanmalı. Bu yatırımlarda kullanılacak araç ve ekipmanlarda vergi muafiyeti, çalışanlarında sigorta indirimi, yakıt ve enerjide sübvansiyon uygulanmalı" dedi. 
 
"Gümrük muafiyeti getirilmeli" 
Çevre yatırımcıları için; yeni teknolojilerin teşvik ve transferlerinde gümrük vergilerinde muafiyet ya da indirime gidilmesi gerektiğini belirten Aslan, ayrıca çevre konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine de finans desteği sağlanmasını istedi. Beyhan, "Ayrıca, tüketicinin ve işletmelerin çevre duyarlılığını artırıcı eğitim faaliyet projelerine fonlarda destek sağlanmalıdır" dedi. Aslan, kentsel dönüşüm projelerinin tümünde yeni yapılanmaların inşaat projelendirilmesinde atık odalarının yer alması gerektiğini ve çevre mühendisinin izni olmadan inşaat ruhsatı verilmemesi gerektiğini dile getirdi. 
 
"890 firmayla işbirliği içindeyiz" 
TÜKÇEV Endüstriyel İlişkiler Yöneticisi Şebnem Parlak ise, TÜKÇEV'in yetkilendirilmiş kuruluş olarak ambalaj atıklarının belgelendirilmesi hizmeti kapsamında 2012 yılı için 890 firmaya ulaştıklarını kaydetti.
 
Parlak, bu firmalarla 300 bin tona yakın ambalaj atığının toplanmasına ilişkin sözleşme imzaladıklarını ifade etti. Parlak, "İşletmelerin yükümlülüğü olan bilinçlendirme faaliyetlerini, 48 belediye ile işbirliği içerisinde gerçekleştirerek 4,5 milyon kişiye ulaştık" dedi.
 
ÖzümÖRS / Dünya

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 kattan yüksek binalara atık odası zorunluluğu getiriyor!
  • 18.06.2013 10:55

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 3 kattan yüksek binalara atık odası zorunluluğu getiriyor!

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı gibi kuruluşların 3 kattan daha fazla olan binala ...

Beyhan Aslan: Kent dönüşümü, atık için büyük bir fırsat!
  • 28.01.2013 10:33

Beyhan Aslan: Kent dönüşümü, atık için büyük bir fırsat!

Kent dönüşümünün atıkların toplanması için yeni bir imkan yarattığını vurgulayan ...

Kentsel dönüşümde atık odaları kurulmalı!
  • 18.10.2012 13:17

Kentsel dönüşümde atık odaları kurulmalı!

Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) Başkanı Beyhan Aslan, kentsel dönüşümde ...