maritbet girişmaritbet
Kayseri’deki Ağırnas Mahallesi, Mimar Sinan'ın izlerini taşıyor

Kayseri’deki Ağırnas Mahallesi, Mimar Sinan'ın izlerini taşıyor

Ağırnas Mahallesi, dünya tarihine geçen ünlü ustanın sanatının kaynağıyla ilgili ipuçları veriyor

Eşsiz güzellikteki eserleriyle adını dünya tarihine yazdıran Mimar Sinan'ın doğduğu ve gençlik yıllarını geçirdiği Kayseri'nin Ağırnas Mahallesi, bölgede taş işçiliğinin önemli örneklerini barındırıyor.   

Kayseri kent merkezine 27 kilometre uzaklıktaki Ağırnas beldesi son Mahalli İdareler Seçimi'nin ardından merkez Melikgazi ilçesine bağlı mahalle haline getirildi. Yaklaşık 3 bin nüfusa sahip Ağırnas'ta, volkanik bir arazi üzerine kurulu olması nedeniyle sınırlı oranda tarım yapılabiliyor.

Yüzyıllardır bölgenin en iyi taş ustalarının yetiştiği Ağırnas'ta, halen bu meslekle geçimini sağlayanların sayısı az değil. Yerleşim yerinin etrafındaki taş ocaklarının SİT alanı ilan edilmesi nedeniyle kapanmasının ardından çalışmak için komşu köylerdeki ocaklara giden taş ustaları ata mesleğini sürdürmeye devam ediyor. 

Mimar Sinan'ın doğduğu ev

Çok sayıda tescilli tarihi binayı barındıran mahallenin dar sokaklarında zamana direnen özgün taş yapılar Ağırnas'ın kimliğini oluşturuyor. Bu yapılar arasında en göze çarpanı ise bugün müze olarak hizmet veren Mimar Sinan'ın doğduğu 3 katlı ev. Bitişiğindeki yapılar ve kayadan oyma yaşam alanlarıyla yaklaşık 2 bin 500 metrekare kapalı alana sahip müzenin taş duvarlarını Mimar Sinan'ın önemli eserlerinin fotoğrafları süslüyor.
Ağırnas'taki tarihi konakların hemen hepsi labirenti andıran tüneller ve yaşam alanlarından oluşan karmaşık bir yer altı şehriyle birbirine bağlanıyor. Mimar Sinan'ın doğduğu evin zemin katı da girişlerinde kemerlerin göze çarptığı geniş galerilerle odalara ve yer altı şehrine açılıyor.

Taş işçiliğinin babadan oğula geçtiği Ağırnas'taki tarihi doku, Osmanlı coğrafyasını eşsiz güzellikteki eserleriyle süsleyen Mimar Sinan'ı yetiştiği ortamla ilgili fikir veriyor.   

Mimar Sinan'ın eserlerinin fikri altyapısı burada oluştu

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağırnas'ın yaklaşık 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip çok önemli bir merkez olduğunu söyledi. 

Ağırnas'ın Mimar Sinan'ın doğduğu, büyüdüğü ve birçok yerde bıraktığı tarihi eserlerin fikri alt yapısının geliştiği yer olduğunu vurgulayan Düzgün, kasabada yıllarca Türkler, Ermeniler ve Rumların iç içe, kardeşçe, birlik ve beraberlik içerisinde yaşadığını, aynı sokaktaki cami ve kiliselerin hoşgörünün en güzel örneği sayıldığını ifade etti.

Taşlar oyulacak kadar yumuşak, yıkılmayacak kadar sert

Erciyes'in volkanik yapısı dolayısıyla bölgedeki taşların oyulacak kadar yumuşak ancak yıkılmayacak kadar sert olduğunu dile getiren Düzgün, "Bu coğrafya volkanik yapısı gereği tarıma çok elverişli değil. Tarıma elverişli olmadığı için de insanlar başka işlere yönelmiş. Başta dokumacılık ve taş işlemeciliği olmak üzere el sanatlarındaki becerileri ortaya çıkmış. Mimar Sinan da bu coğrafyada çocukluğunu geçirmiş. Mimarlık konusundaki kabiliyeti çocukluk döneminde ortaya çıkmış" dedi.

Ağırnas'ın Kayseri'nin kültür turizmine kazandırılması için gayret ettiklerini belirten Düzgün, şunları kaydetti:
"Ağırnas'ın turizme kazandırılmasında en büyük avantajı Kayseri'ye çok yakın olması. Ağırnas'ın yakın zamanda Kayseri'ye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olacağını düşünüyorum. Gerek valiliğimizin gerekse Melikgazi Belediyesinin burasının turizm bakımından kalkınması için ciddi çalışmaları var. Buraya gelen turistler var ama sayıyı artırmak için bazı uygulamalar yapılması gerekiyor. Bugüne kadar yapılanlara ek olarak tarihi eserlerin restorasyonu, ayağa kaldırılması, gereken binaların bakımı ve yer altı şehirlerinin daha düzenli bir şekilde turizme kazandırılmasıyla Ağırnas, Kayseri'nin kültür turizminde hak ettiği yeri alacaktır." 

Mimar Sinan Müzesi'nin sorumlusu Ahmet Bektaş ise taş işçiliğinin Ağırnas'ta babadan oğula geçen çok önemli bir sanat olduğunu belirterek, "Mimar Sinan'ın doğduğu yıllarda buradaki insanlar ekmeklerini taştan çıkarıyorlardı. Mimar Sinan da gözünü açtığında taşla tanıştı. Dedesi ve babasının da taş işçiliği yaptığı söyleniyor" diye konuştu.  

AA

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Prof. Dr. Binan: "Restorasyon bize tarihin uzak noktalarından çok önemli mesajlar veriyor"
  • 07.07.2023 11:53

Prof. Dr. Binan: "Restorasyon bize tarihin uzak noktalarından çok önemli mesajlar veriyor"

Selimiye Camisi Restorasyonu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Can Binan, caminin yap ...

Eserleriyle çağları aşan deha: Mimar Sinan
  • 20.04.2022 14:18

Eserleriyle çağları aşan deha: Mimar Sinan

Mimarlık tarihinin en önemli isimlerinden olan Mimar Sinan, yüzyıllar sonra da a ...

"Mimarların Piri Sinan" adlı belgeselin ilk gösterimi 9 Nisan'da yapılacak
  • 08.04.2021 15:18

"Mimarların Piri Sinan" adlı belgeselin ilk gösterimi 9 Nisan'da yapılacak

Mimar Sinan'ın Sai Mustafa Çelebi'ye yazdırdığı "Tezkiretü'l Bünyan" adlı eser t ...

Ayakapı Hamamı 2,5 milyon dolara satılıyor
  • 25.11.2019 11:56

Ayakapı Hamamı 2,5 milyon dolara satılıyor

Mimar Sinan’ın yaptığı tarihi Ayakapı Hamamı 2,5 milyon dolara satılıyor. Hamamı ...

Mimar Sinan'ın yaptığı bu camideki sır ne?
  • 10.02.2015 17:18

Mimar Sinan'ın yaptığı bu camideki sır ne?

Gerçek ismi Şemsi Paşa olan camiyi diğer camilerden farklı kılan, 430 yıldır kuş ...

Mimar Sinan'ın 450 yıllık eseri müze olsun çağrısı!
  • 28.11.2020 11:17

Mimar Sinan'ın 450 yıllık eseri müze olsun çağrısı!

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, Mimar Sinan’ın ustalık eserlerinden 4 ...