maritbet girişmaritbet
Karabük Üniversitesi enerji satışı yapmayı planlıyor!

Karabük Üniversitesi enerji satışı yapmayı planlıyor!

Çevreci ve yenilenebilir enerji sistemleriyle adından söz ettiren Karabük Üniversitesi, kurduğu güneş panelleri ile kendi elektriğini üretmeye başladı

Kurulduğu günden bu yana eğitim-öğretimin yanı sıra çevreci ve yenilenebilir enerjiye verdiği katkılardan dolayı uluslararası alanda da adından söz ettiren Karabük Üniversitesi, binalara kurduğu güneş panelleri ile kendi elektriğini üretmeye başladı.

Uluslararası öğrencilerle birlikte 55 bin öğrencinin eğitim gördüğü Karabük Üniversitesi binaların çatı ve yan yüzeylerinin yer aldığı 10 bin metrekare alana monte ettiği 4 bin fotovoltaik güneş enerji panelleri ile 1 MWe gücünde kendi elektriğini üreterek ülke ekonomisine katkı sağlıyor.

ENERJİ SATIŞI YAPMAYI PLANLIYOR

Uluslararası alanda en çevreci ve yeşil kampüs bakımında dünyanın ilk bin üniversitesi arasında ödüllere sahip olan Karabük Üniversitesi, milli ve yerli üretime de destek vererek kurduğu sistem ile üniversite kampüs alanındaki binaların yüzde 70'inin elektriğini güneş enerji panelleri ile karşılar duruma geldi. Yapılan tasarımla bina yan yüzeylerine kurulan güneş panelleri sayesinde yaz aylarında sınıfların ve öğretim üyelerinin odalarının aşırı ısınma ve klima kullanımının da azaltıldığı proje kapsamında kampüs alanında otopark ve boş alanlara kurulacak yeni panellerle elektrik üretimini yüzde yüze çıkararak enerji satışı da yapmayı planlıyor.

EN ÇEVRECİ İLK 5 ÜNİVERSİTE ARASINDA

Türkiye'nin en çevreci ilk 5 üniversitesi arasında yer alan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, uluslararası kuruluş tarafından bu yıl açıklanan 'Yeşil Kampüs' sıralamasında da dünyanın ilk bin üniversite arasında olduklarını söyledi.

Çevreci ve çevreye duyarlı üniversite olarak yollarına güzel bir şekilde devam ettiklerini ifade eden Rektör Polat, "Kampüs aydınlatma elektriğimizin giderinin tamamını güneş enerjisinden karışlayacak bir proje gerçekleştirdik. Kampüs alanında bulunan binalarımızın çatılarını ve yan yüzeylerini fotovoltaik güneş enerji panelleri ile kapladık. Bu şekilde hemen hemen aydınlatma giderimizi güneş enerjisi ile karşılayabiliyoruz. Temiz enerjiye ve yeşil kampüse verdiğimiz önemi bir kez daha Karabük Üniversitesi olarak göstermiş oluyoruz" dedi.

GÜNEŞ PANELLERİ ARTIRILACAK

Güneş enerjisi ile elektrik üretme metoduyla yapılan yatırımın kendisini 6-7 yılda amorti ettiğini de kaydeden Polat, şunları söyledi:

"Yapılan yatırım çok kısa sürede geri döndüğü için çok büyük avantajlar sağlıyor. Bizim hedefimiz kampüs alanının tamamının elektriğini güneş enerjisi ile sağlayacak bir sistemi kurmak. Bunun için otopark ve bazı boş alanlarıönümüzdeki yıllarda da panellerle kaplamayı hedefliyoruz. Karabük düz bir alan değil ve bunun için binanın çatılarını kullanmak çok daha cazip geliyor ve kurulum daha kolay geliyor. Son bir model bir sistem olmasının yanı sıra milli ve yerli üretim. Cumhurbaşkanımızın söylediği yönde doğrultuda milli ve yerli üretime de ayrıca önem veriyoruz" dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor
  • 27.07.2023 14:20

Yenilenebilir enerjinin payı katlanarak artıyor

Türkiye'nin toplam elektrik kurulu gücündeki yenilenebilir enerjinin payı, son 2 ...

Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyanın en büyükleri olma yolunda!
  • 06.12.2022 11:12

Türkiye, yenilenebilir enerjide dünyanın en büyükleri olma yolunda!

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Türkiye'nin yenilenebilir enerji ...

Dünya genelinde yenilenebilir enerjide istihdam 12 milyona ulaştı
  • 22.10.2021 10:50

Dünya genelinde yenilenebilir enerjide istihdam 12 milyona ulaştı

Dünyada yenilenebilir enerji sektörü sayesinde sağlanan istihdam geçen yıl bir ö ...

Çevre felaketlerini yenilenebilir enerjiyle durdurmak mümkün!
  • 21.08.2021 17:00

Çevre felaketlerini yenilenebilir enerjiyle durdurmak mümkün!

Küresel Isınma, iklim değişikliğine, iklim değişikliği ise çevre felaketlerine y ...

Solarex Fuarı’na yoğun ilgi
  • 23.04.2012 17:49

Solarex Fuarı’na yoğun ilgi

İstanbul Fuar Merkezi’nin ev sahipliği yaptığı Solarex Fuarı yoğun ilgi gördü. ...

Tam kapanma sonrasında AVM'lere yoğun ilgi!
  • 27.05.2021 08:32

Tam kapanma sonrasında AVM'lere yoğun ilgi!

Venezia Mega Outlet Yönetim Direktörü Oğuz Isıgöllü, 17 günlük kapanmadan sonra ...