Yeni binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu yüzde 10 olacak

Yeni binalarda yenilenebilir enerji zorunluluğu yüzde 10 olacak

"Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB)" konseptinde inşa edilmesi zorunlu hale getirilen binalarda kullanılacak yenilenebilir enerji oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği"nde, 19 Şubat 2022'de yapılan değişiklikle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden NSEB konseptine aşamalı geçiş zorunluluğu getirildi.

Buna göre, 1 Ocak'tan itibaren toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan binaların, "NSEB" olarak inşa edilmesi zorunlu olacak.

NSEB kapsamındaki yapıların enerji kimlik belgesindeki enerji performans sınıfının en az "B sınıfı" olması şartı devam ederken, binaların enerji ihtiyacının yenilenebilir kaynaklardan sağlanması zorunluluğu artırıldı. Daha önce yüzde 5 olan yenilenebilir enerji oranı 1 Ocak itibarıyla yüzde 10 olacak.

Yeni binaların, kullandıkları enerjinin en az yüzde 10'unun, güneş enerjisi panelleri, ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji sistemleriyle karşılanması da zorunlu tutulacak.

66 bin ton eşdeğer karbondioksit sera gazı azaltımı sağlandı

Öte yandan, 2023'ten bugüne kadar NSEB şartlarına uygun projelendirilen 2 bin 200 bina, normal bir binaya göre yaklaşık yüzde 25 civarında enerji verimli olarak tasarlandı. Böylece yıllık 281 gigawatt saat enerji tasarrufu ve 66 bin ton eşdeğer karbondioksit sera gazı azaltımı sağlandı.

2025 yılı itibarıyla her yıl yaklaşık 30 bin binanın NSEB şartlarında inşa edilmesi hedefleniyor. NSEB şartlarına uygun binalarla yıllık 1850 gigawatt enerji tasarrufu ve 450 bin ton eşdeğer karbondioksit sera gazı azaltımı sağlanması ve bu değerlerin her yıl kümülatif olarak artması bekleniyor. Bu doğrultuda 2035 yılında 102 bin gigawatt saat tasarruf edilmesi hedefleniyor.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji verimliliği iş birliği
  • 16.09.2026 16:06

Türkiye ile Azerbaycan arasında enerji verimliliği iş birliği

Türkiye ile Azerbaycan arasında binalarda enerji verimliliği alanında teknik iş ...

İklim değişikliği binalarda tasarım kriterlerini değiştiriyor
  • 14.09.2026 10:17

İklim değişikliği binalarda tasarım kriterlerini değiştiriyor

JRC’nin 2026 yılında yayımladığı araştırma, dünyada 48 milyon kişinin termal kon ...

Eğitim yapılarında yeşil dönüşüm iş birliği
  • 27.08.2026 14:03

Eğitim yapılarında yeşil dönüşüm iş birliği

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Millî Eğitim Bakanlığı arası ...

Yazın sıcağı, kışın soğuğu dışarıda bırakın
  • 14.08.2026 17:10

Yazın sıcağı, kışın soğuğu dışarıda bırakın

Türkiye’de ve dünyada yaz ayları her geçen yıl daha sıcak geçiyor. Uzmanlar, ikl ...

Yüksek yapıların güvenli yıkımı için yeni kurallar getirildi
  • 12.08.2026 11:26

Yüksek yapıların güvenli yıkımı için yeni kurallar getirildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, "Binaların Yıkılması Hakkında ...

Elektrik zaman saatleri tasarrufun anahtarı oluyor
  • 11.08.2026 09:50

Elektrik zaman saatleri tasarrufun anahtarı oluyor

Enerji maliyetlerindeki artış, işletmeleri ve bireysel kullanıcıları enerji tüke ...