maritbet girişmaritbet
Kara Surları Millet Bahçesi'nin birinci etabı yakında açılacak

Kara Surları Millet Bahçesi'nin birinci etabı yakında açılacak

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Kara Surları Millet Bahçesi projesinin 17 bin metrekaresini oluşturan birinci etabının yakın zamanda hizmete açılacağını bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Kara Surları Millet Bahçesi, toplamda 230 bin metrekarelik bir alanı kapsaması bakımından genelde İstanbul, özelde Fatih'teki yeşil alan miktarını büyük oranda arttıracak.

Bu alanın yaklaşık 17 bin metrekaresini oluşturan, basketbol sahası, tematik bahçeler, dumansız piknik alanları, çocuk oyun ve fitness alanlarının yer aldığı birinci etabı, vatandaşların kullanımına açılmak için gün sayıyor.

Fatih Belediyesi, "Yeşil Fatih" vizyonundan hareket ederek Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne alınan kara surlarının bir bölümüne komşu olarak projelendirilen "Kara Surları Millet Bahçesi" için bölgede çalışmalarına hız verdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Fatih Belediye Başkanı Turan, projeyle Tarihi Yarımada kara surları ve çevresinin, tarihi ve kültürel kimliğinin ön plana çıkarılıp geniş bir yeşil alanla donatılacağını belirtti.

Bu kapsamda, 200 milyon liradan fazla istimlak bedeli ödenerek sur bölgesinde kalan yüzlerce konut ve yapının mülkiyet sorununun çözüldüğünü aktaran Turan, şunları belirtti:

"Topkapı'dan Mevlanakapı'ya kadar olan bu alanımız tamamen niteliksiz yapılarla gecekondularla doluydu. Bu alanı, insanlarımızla kavga etmeden, tamamen rızaya dayalı şekilde anlaşarak projemize başladık. Kısa bir süre sonra projenin birinci etabı bitmiş olacak, akabinde ikinci etabı bitmiş olacak. Hem İstanbullular hem de Fatihliler için çok farklı bir perspektif, farklı bir yeşil alan kazandırmış olacağız."

"Surun içerisinde kalan İstanbul'un ilk millet bahçesi"

Koruma bandı içerisinde kalan bölgenin 100 yıldır iskansız yapılar ve gecekondularla sağlıksız bir yapılaşma içerisine girdiğine dikkati çeken Turan, koruma kurulları tarafından onaylanan projenin birinci etabının Topkapı-Mevlanakapı, ikinci etabının ise Mevlanakapı-Silivrikapı arasında olduğunu, ihale çalışmalarının ardından projeye başladıklarını bildirdi.

Turan, tarihi surların dokusunu ortaya çıkaran ve koruyan projenin Birleşmiş Milletler nezdinde bazı yayınlarda da yer bulduğuna değinerek, "Türkiye'de birçok millet bahçesi yapılıyor ancak bu kapsamda yani yanında tarihi belki 1500 yılı bulan bir surun içerisinde kalan İstanbul'un ilk millet bahçesi olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Fatih'teki yeşil alan miktarında rekor düzeyde artışın yaşanacağı adımları attıklarını vurgulayan Ergün, yeşil alan oranıyla park ve çocuk parkı gibi kamusal alanların artırılmasını, tarih ve kültür merkezi olan ilçenin niteliksiz yapılardan arındırılmasını amaçladıklarını kaydetti.

"Tarihi mekana yakışır, keyifli bir alan oluşturulacak"

Millet bahçesinin yapımı için yıkılan alanların tamamının yeşil alan olarak kullanılacağının, bir yapı inşa edilmeyeceğinin altını çizen Turan, Topkapı-Mevlanakapı arası sur bandı boyunca kesintisiz işleyecek bir millet bahçesi olacağını, içerisinde yürüyüş, bisiklet yolları, sportif alanlar ile engelli oyun grubu gibi belli aktivasyon alanlarının bulunacağını aktardı.

Fatih Belediye Başkanı Turan, bölgeye kapsamlı bir peyzaj çalışması yapılacağını, millet bahçesine 110 çeşit endemik bitkinin ekileceğini belirterek, "Gerçekten tarihi bir mekana yakışır, keyifli bir alan oluşturulacak. Projemiz uluslararası ölçekte de takdir edilen bir iş, çalışma oldu. Uluslararası yayınlarda da yer almaya başladı. Hem İstanbul'un tanıtımı hem de Türkiye'nin kültürel mirasına sahip çıkması anlamında önemli bir proje." değerlendirmesinde bulundu.

Projenin paydaşı olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ'ye de teşekkür eden Turan, her iki kurumun dönüşümün sağlanması için maddi ve manevi destek verdiğini kaydetti.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Kara Surları Millet Bahçesi'nin birinci etabı yakında açılacak
  • 25.01.2023 16:24

Kara Surları Millet Bahçesi'nin birinci etabı yakında açılacak

Fatih Belediye Başkanı Ergün Turan, Kara Surları Millet Bahçesi projesinin 17 bi ...