'Kaliteli hazır beton olası bir depremde birçok hayat kurtaracak'

'Kaliteli hazır beton olası bir depremde birçok hayat kurtaracak'

ERMCO ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 18’inci yıl dönümünde açıklamalarda bulundu.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 18'inci yıl dönümü vesilesiyle açıklamada bulunan Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı Yavuz Işık,  “Ülkemizin yüz ölçümünün % 42'si birinci derece, % 24'ü ise ikinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizde 1950'lerden bu yana gerçekleşen depremlerde maalesef 32.000 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu acı bilanço bize deprem gerçeğini kabul etmemiz gerektiğini açık bir şekilde hatırlatmaktadır. Deprem herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda oluşabilir ve var olan koşullarda depremin önceden belirlenmesi olanaksızdır. Bu sebeple yapabileceğimiz en iyi şey bu gerçeği kabul etmek ancak  depreme teslim olmayıp depremle mücadele etmektir. Depremi önleyemeyiz fakat depremin zararlarını azaltma imkânına sahibiz. Depremlerin oluşturacağı bu zararları azaltmanın en etkin iki yolu ise depreme dayanıklı yapılar inşa etmek yani yapı stoğumuzu; kaliteli, güvenliği kanıtlanmış betonlarla güçlendirmek ve toplumu depreme karşı bilinçlendirmekten geçmektedir.“ dedi.

Depremi az hasarla atlatmamız mümkün

Denetim ve kaliteli beton kullanımı ile depremi az hasarla atlatmanın mümkün olduğunu vurgulayan Yavuz Işık: “Hazır beton alanında kaliteyi garanti altına almayı hedefleyen Birliğimiz, Kalite Güvence Sistemi (KGS) denetimleri ile kaliteli ve yüksek dayanım sınıflarında beton üretimi gerçekleşmesini sağlamaktadır. Beton üretim tesislerinin yerinde denetiminin yanı sıra habersiz ürün denetimleri de gerçekleştiren KGS tarafsızlığını kanıtlayarak kaliteli beton kullanımının yaygınlaşmasına katkı sağlamaktadır. Hazır betonun üretim sürecinin tamamını kapsayacak şekilde denetlenmesi, deprem ve diğer dış etkilere dayanıklı binalar üretmek için kaçınılmaz bir şarttır. Yeni yapıların oluşturulmasında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacak KGS belgeli kaliteli hazır beton olası bir depremde birçok hayat kurtaracaktır. THBB olarak hem üyelerimiz hem de kamuoyu için depreme dayanıklı yapı tasarımı ve hazır beton uygulamalarını konu alan bilgilendirmeler yapıyoruz. Bu konuda ülkenin bilinçlenmesi adına üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Birlik olarak bu hususta, KGS belgeli kaliteli beton kullanımını desteklediğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz. Ülkemizde üretilen betonların yüzde 65'i de Türkiye Hazır Beton Birliği üyeleri tarafından KGS belgeli olarak üretilmektedir. Bu veriler bizi geleceğe yönelik umutlandırmaktadır.” dedi.

Güvenli yapılar için işçi, kalfa ve ustaların eğitimi ve belgelendirilmesi gerekmektedir

Depremde hasar gören binalar, toplumda can kaybı, yaralanmalar, ev ve işyeri kayıpları ve toplumsal hayatın kesintiye uğraması gibi yıkıcı ve trajik sonuçlar oluşturacağını söyleyen Yavuz Işık: “1999 İzmit ve Düzce depremlerinde zarar gören binaların bir kısmı can güvenliği sağlayacak yeterlilikte değildi. Bu binalar, yıkılarak can kayıpları ve ciddi yaralanmalara sebep olmuşlardı.  Yaklaşık 52.000 binanın hasar gördüğü depremde,  bu binaların; %70'i orta ve hafif, %25'i ağır hasar görmüştür. %5'i yamyassı olacak şekilde yıkılmıştır. Hasarlı binaların %45'i kullanılamaz hale gelmiştir. Elbette ki bu hasarın nedenleri birden fazladır. Ancak güvenli yapı inşa etmede alınacak önlemlerin en önemlisi; inşaat sektöründe çalışan demirci, betoncu, kalıpçı ve tesisatçı olarak çalışan işçi, usta ve kalfaların eğitimi ve mesleki yeterlilik belgesinin sağlanmasıdır.” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

THBB Haziran ayı Hazır Beton Endeksi'ni açıkladı
  • 23.07.2026 14:32

THBB Haziran ayı Hazır Beton Endeksi'ni açıkladı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektö ...

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor
  • 20.07.2026 11:59

Arsa yatırımcısı İstanbul dışına çıkıyor

İstanbul'daki arsa fiyatlarındaki yükseliş yatırımcıyı komşu illere yöneltti. Ar ...

DASK'tan Bursa'da deprem risk yönetiminde güç birliği mesajı
  • 10.07.2026 09:47

DASK'tan Bursa'da deprem risk yönetiminde güç birliği mesajı

DASK, Bursa'daki İrtibat Ofisi’nde düzenlediği “Deprem Risk Yönetiminde İş Birli ...

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması tamamlandı
  • 18.05.2026 10:42

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması tamamlandı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun düzenlediği 9. Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı ...

TOKİ Başkanı Sungur Kalıcı Afet Konutu çalışmalarını anlattı
  • 13.05.2026 16:46

TOKİ Başkanı Sungur Kalıcı Afet Konutu çalışmalarını anlattı

TOKİ Başkanı M. Levent Sungur “Kentsel Dirençlilik ve Yeniden İnşa” çalıştayında ...

THBB 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı
  • 22.04.2026 10:21

THBB 39. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı

THBB'nin 39. Olağan Genel Kurulu, İstanbul'da yapıldı. İnşaat sektörünün 2025 yı ...