maritbet girişmaritbet
İstanbul’daki nişantaşları ilgisizlikten kaybolacak!

İstanbul’daki nişantaşları ilgisizlikten kaybolacak!

Fuaye Süreyyapaşa projesinin Genel Müdürü İbrahim Yıldız, tarihe olan ilgisiyle ön plana çıkıyor

 

Fuaye Süreyyapaşa projesinin Genel Müdürü İbrahim Yıldız, tarihe olan ilgisiyle ön plana çıkıyor. İbrahim Yıldız, yeni yazısında İstanbul'da terk edilen nişantaşlarına değindi. İşte Yıldız'ın konuyla ilgili yazısı;

İstanbul da en pahalı evlerin bulunduğu yerdir Nişantaşı . İstanbul sosyetesinin alışveriş yeridir aynı zamanda. Ama hiç birimizin aklından geçmez şehrin hızlı hoyrat temposunda buranın adının ne denli özel olduğunu, ecdadımızın bıraktığı mirasın ne denli derinlikli olduğunu, sadece bir isim olarak biliriz bunu ötesinde bir anlam ifade etmez. İstanbul'un her karışı başlı başına bir mücevher kıymetinde oysa .

Geçenlerde kütüphanemde kitaplarımı karıştırırken, büyüğüm ağabeyim Şinasi Acar'ın ‘'İstanbul da son Nişantaşları'' kitabına takıldım. Daha önce de okumuştum ama bu sefer bir başka geldi bana…

Oğlumla İstanbul'u gezerken ona, Atalarımızın dünya şehri İstanbul için yaptıkları eserlerin dışında hiçbir yeni eseri gösteremediğim geldi aklıma...

İnşaat yapmanın çok önemli bir sorumluluk olduğunu, sadece bugün için değil ama daha çok gelecek kuşaklar için nasıl kıymetli bir köprü olduğunu bir kez daha anladım.

Osmanlının yaptığı her eserde, duyduğu estetik kaygıyı, gelecek kuşaklara sadece bir yapı değil aynı zamanda tarihsel bir hafızayı bıraktığını anlamamız gerektiğini fark ettim.

Ne acıdır ki günümüzde bu hazinenin kıymeti bilinmediği gibi, değer verilmemekte, tam tersine bu tarih hazineleri kaderine terk edilmektedir.

İstanbul'un sokaklarında bir kardelen çiçeği gibi fışkıran, inatla ayakta durmaya çalışan nişan taşlarından bahsetmek isterim.

 Bunlar sadece bir taş kütle değil aynı zamanda bir sanat eseri, o dönemin ruhunu ve kokusunu günümüze taşıyan birer  mikro çiplerdir. Şehrin biblolarıdır.

Yüzlerce örnekleri olan nişantaşlarından sadece bir tanesinin halini aşağıda okuyucularla paylaşmak istedim.

Benim içim çok acıdı umarım sizde bir şeyler hissedersiniz…

İbrahim YILDIZ

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İbrahim Yıldız, Tuzla Vesen Yalıları'nı anlatıyor!
  • 13.06.2022 11:46

İbrahim Yıldız, Tuzla Vesen Yalıları'nı anlatıyor!

Vesen Yapı Genel Müdürü İbrahim Yıldız, Tuzla'da hayata geçirilmekte olan Vesen ...

İstanbul’daki nişantaşları ilgisizlikten kaybolacak!
  • 29.11.2012 09:37

İstanbul’daki nişantaşları ilgisizlikten kaybolacak!

Fuaye Süreyyapaşa projesinin Genel Müdürü İbrahim Yıldız, tarihe olan ilgisiyle ...