maritbet girişmaritbet
İSKİD, 'nefes alan binalar' için iklimlendirmeyi masaya yatırdı

İSKİD, 'nefes alan binalar' için iklimlendirmeyi masaya yatırdı

İklimlendirme sektörünün lider kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen konferansta iklimlendirme sistemleri konusunda yapılması gerekenler tartışıldı

İklimlendirme - Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenecek  ‘Mimari Tasarımda İklimlendirme Konferansı'nın ilkini 22 Ekim tarihinde İstanbul Yapı - Endüstri Merkezi'nde gerçekleştirdi.    İklimlendirme sektörünün yaklaşık yüzde 90'ını temsil eden 97 üyesinin desteği ile çalışmalarını sürdüren İSKİD'in liderliğinde gerçekleştirilen konferans, sektörün lider markalarını, yatırımcıları, mekanik proje firmalarını ve mimarları bir araya getirdi. Systemair HSK'nın ana sponsorluğunda gerçekleştirilen konferansın moderatörlüğünü ise ünlü sunucu Metin Uca üstlendi. 

AMAÇ NEFES ALAN BİNALAR OLUŞTURMAK

Konferansın amacının binaların konforunu doğrudan etkileyen iklimlendirme ve havalandırma sistemlerinde en uygun kullanımı irdelemek olduğunu söyleyen İSKİD Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonu Başkanı Ozan Atasoy, “Bu konferans ile amacımız yapılar henüz mimari proje konsept tasarımı aşamasında iken mimarların, mekanik tasarımcılarla bir araya gelmesini sağlamak ve böylece nefes alan binalar oluşturmak” dedi.  Türk iklimlendirme sektörünün 2013 yılında 4,2 milyar dolar ihracat rakamına ulaştığını belirten Atasoy, “Sektörümüzün 2023 yılında toplam 60 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Gelecek için büyük bir potansiyel taşıyan iklimlendirme sektörünün hem mimarlar, hem yatırımcılar hem de halk için en iyi şekilde hizmet verebilmesi için bu konferansın çok faydalı olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. 

İKLİMLENDİRME İNSAN SAĞLIĞINI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Kapalı ortamlarda insanların sağlıklı bir şekilde nefes alabilmeleri için doğru iklimlendirmenin önemine vurgu yapan Systemair HSK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vural Eroğlu,  “Konutlarda genellikle ısıtma ve soğutmanın üzerinde duruluyor. Havalandırma konusu genellikle gözden kaçıyor. Bu durumun en önemli nedeni ülkemizde ilgili standartların geliştirilmemiş ve uygulamaya sokulmamış olması” dedi. İç hava kalitesinin artırılabilmesi için mutlaka yeterli miktarda taze havanın ortama verilmesi gerektiğine değinen Eroğlu, “Son 100 yıllık süreçte artan çevre ve enerji bilinci sonucunda sızdırmaz hale getirilen binalar bir termosu andırmakta mekanik havalandırmanın  yapılmaması durumunda oksijensizlik insanların ölümlerine bile sebep olabiliyor” dedi. Eroğlu, “Konutlarda ideal oksijen seviyesi yüzde 21, minimum oksijen seviyesi yüzde 19'un altına düşürülmemelidir. Oksijen seviyesi yüzde 15'in altına düştüğünde insanlar için hayati tehlike başlamakta beynin oksijensiz kalmasından kaynaklı olarak vücutta kalıcı hasarlar meydana gelebilmektedir. Bu nedenle insanlık için bu kadar önemli olan oksijenin, konutlardaki öneminin üzerinde durulmalıdır” şeklinde konuştu. 

ENERJİ VERİMLİLİĞİ İÇİN GERİ KAZANIMLI SİSTEMLER TERCİH EDİLMELİ 

Avrupa'da ve Türkiye'de yapılmış enerji istatistikleri, ülkelerin toplam enerji tüketimlerinin yaklaşık 
3'te 1'inin binalara ait olduğunu gösterdiğini anlatan Eroğlu, “Enerji kaynağı dışa bağımlı olan ülkelerde bu durum ekonomik açıdan da büyük önem teşkil ediyor. Türkiye'nin cari açığında enerji ithalatının çok büyük etkisi olduğu biliniyor. Bu sebeple bu enerjinin mümkün olduğunca verimli kullanılması oldukça önemli” dedi. Konutlarda taze hava ihtiyacını karşılamak amacıyla çeşitli konut havalandırması sistemleri kullanılabildiğini belirten Eroğlu, “Konut havalandırma sistemleri;  merkezi sistemler, bireysel sistemler, ısı geri kazanımlı ve ısı geri kazanımsız sistemler olarak sınıflandırılabilir. Atılan enerjiden mümkün olduğunca fazla yararlanılabilmesi, sıfır enerjili binalar yapılabilmesi için ısı geri kazanımlı konut havalandırması sistemleri mümkün olduğunca tercih edilmelidir. Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir gelecek için konutlarda havalandırmanın önemi unutulmamalıdır” diyerek sözlerini tamamladı. 

KONFERANSA DÜNYACA ÜNLÜ KONUK  

Konferans kapsamında ilk kez Türkiye'ye gelen dünyaca ünlü mimar Michel Mossessian iklimlendirme ile ilgili görüşlerini katılımcılar ile paylaştı.  Londra'da Harvard Tasarım Enstitüsü ve New York'ta Cooper Union eğitimi alan, Brüksel'de NATO Genel Müdürlüğü, Barselona'da Villa Olympica Barcelona, Londra'da Broadgate ve Carmine Building, Fas'ta Place Lalla Yeddouna gibi dünyaca ünlü projelere imza atan Mossessian, konferansta, mimaride yeni trendler ve konforlu, sağlıklı, nefes alan, doğru iklimlendirme sistemleri olan binalar için atılması gereken adımlar hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. 

Konferansın Mimari Tasarımda İklimlendirme konulu panelinde ise SystemairHSK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vural Eroğlu, Avcı Architects Kurucusu Mimar Selçuk Avcı, Çinici Mimarlık Ortağı Mimar Can Çinici, GN Mühendislik Genel Müdürü Gürkan Görgün ve Tahincioğlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Yezdan Kanaat iklimlendirme sektörü ile ilgili ihtiyaçları değerlendirdi. 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İklimlendirme sektörü sosyal konut projelerinin "iklim dostu" olmasını talep etti
  • 03.10.2022 16:29

İklimlendirme sektörü sosyal konut projelerinin "iklim dostu" olmasını talep etti

TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, yaptığı yazılı açıklamad ...

DemirDöküm MaxiPremix'i geliştirdi
  • 21.10.2020 15:54

DemirDöküm MaxiPremix'i geliştirdi

DemirDöküm, iklimlendirme sektörüne kazandırdığı yeniliklere bir yenisini ekledi ...

İklimlendirme fuarı ISK-SODEX kapılarını açtı
  • 07.02.2018 16:23

İklimlendirme fuarı ISK-SODEX kapılarını açtı

ISK-SODEX, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla kapılarını ...

ISK-SODEX 2018, TÜYAP'ta gerçekleşecek
  • 28.02.2017 14:51

ISK-SODEX 2018, TÜYAP'ta gerçekleşecek

Avrasya'nın en önemli iklimlendirme fuarı ISK-SODEX Istanbul, 2018 yılı itibariy ...

İSKİD, 'nefes alan binalar' için iklimlendirmeyi masaya yatırdı
  • 23.10.2014 14:49

İSKİD, 'nefes alan binalar' için iklimlendirmeyi masaya yatırdı

İklimlendirme sektörünün lider kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen konferanst ...

ISK-SODEX 2014 Fuarı sona erdi
  • 10.05.2014 16:33

ISK-SODEX 2014 Fuarı sona erdi

Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık tarafından Yeşilköy’de bulunan İstanbul Fuarı Me ...