maritbet girişmaritbet
İnşaat patronları TÜİK konut satış istatistiklerini değerlendirdi

İnşaat patronları TÜİK konut satış istatistiklerini değerlendirdi

İnşaat sektörünün önde gelen temsilcileri, TÜİK’in yayımladığı ocak ayına ilişkin konut satış istatistiklerini yorumladı.

"Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı Ocak ayı konut satış rakamlarına göre; Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 artarak 97 bin 019 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre %20,3 oranında azalış gösterirken, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %25,7 artarak bin 742 oldu.

Konuyla ilgili Özyurtlar Holding, Kar Group, Bahaş Holding, Cihan İnşaat , Yapıen İnşaat, Tesa Yapı, Güçlü İnşaat, Okkalar İnşaat ve Keleş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanları ve üyeleri görüşlerini açıkladı.

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Uzun süreli oturma izni ülkemize yabancı yatırımcı getirir”

Yeni yılın ilk verileri geldi. Genel tabloya baktığımızda geçen yıla göre bu yıl yüzde 1.17'lik bir artış görüyoruz. Diğer bir sevindirici tablo ise yabancı yatırımcıdan geldi. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,7 artarak 1.742 oldu. Yeni rakamlar gösteriyor ki bu artış 2018'de de yükselen bir ivmeyle devam edecek. Sektöre ivme kazandıracak birtakım çalışmalar yapılıyor. Bunlar önemli adımlar, ancak bir yandan da 2012'de çıkan Mütekabiliyet Kanunu'nunda da birtakım düzenlemeler yapılabilir, böylece konut satış rakamları ivmesi hem yerli hem de yabancı yatırımcı açısından aynı hızda sağlanmış olur. Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye'de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere taşınmaz satın alabiliyor. Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye'de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemiyor. En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı üç yıl satılmaması şerhiyle satın alan yabancıların Türk vatandaşlığı almaya hak kazanıyor. Avrupa'da daha uygun fiyata gayrimenkul satın alıp vatandaşlık ve oturma hakkı kazanma şansı olduğunu biliyoruz. Türkiye'de de uzun süreli oturma iznine yönelik çalışmaların yapılması yabancı yatırımcı talebini artırır.

Şenol Üçüncü / Kar Yapı Yönetim Kurulu Üyesi:

“Yakında yeni yeni projeler göreceğiz”

Konut satışları 2017'yi rekor denecek bir artışla kapattı. Geçen yılın ilk yarısındaki güçlü seyrin etkisiyle 1,41 milyon adede ulaşarak rekor kırsa da, yılın son çeyreğinde düşüş trendine girmişti. Bunun nedeni ise kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, konut sektöründeki tüm teşviklerin eylül sonu itibarıyla sona ermiş olmasıydı. Ancak bugün açıklanan TÜİK verilerine baktığımızda; konut satışlarının yeni yıl itibariyle tekrar artış trendine girdiğini görüyoruz. Şimdi hazırlanan teşvik paketiyle birlikte yakın zamanda yine özlenen satış rakamlarına ulaşabiliriz. Ayrıca geçtiğimiz günlerde açıklanan yapı izin istatistiklerine göre 2017 yılında 1 milyon 323 bin konuta ruhsat verildiğini gördük. Önceki yıl 986 bin olan ruhsat sayısı, böylece yüzde 32.3 oranında artmış oldu. Bu da yakında yeni yeni projeler göreceğiz anlamına geliyor.

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:

“İnşaat sektörü yeni yıla hızlı başladı”

Yeni yılın ilk inşaat sektörü ve konut satış verileri gelmeye başladı. Rakamlar sevindirici. Sektöre 2018 yılına hızlı bir giriş yaptı diyebiliriz. Yabancılarda geçen yılın aynı ayına göre %25,7 artış görülmesi çok olumlu bir durum. Bu verilere baktığımızda bu sene yabancılara olan konut satışının daha çok artacağını görebiliyoruz. Şimdi konut alımını kolaylaştıracak olan devlet desteğinin artması, birikimlerin artmasında önemli bir etki yapacaktır. Düşük faizli kredi çekilmesi konusu önemli. Faizlerin yüksek olması, ipotekli konut satışlarının %20,3 oranında düşmesinin en büyük etkisidir. Konut Hesabı Sistemi ve konut kredisi arasında ilişki kurularak ev sahibi olmak isteyenlere avantaj sağlanacak. Ev sahibi olmak isteyenler ve bankalar arasında imzalanacak sözleşmelerde daha düşük faiz oranıyla konut kredisi kullanılabilecek. Konut almak isteyenlere bir dizi vergi avantajı da geliyor. Konut hesabı birikimlerinden daha düşük stopaj alınacak. Ev alırken tapu harçları sıfıra kadar düşürülebilecek. Konutlardan alınacak tapu harcı Bakanlar Kurulu kararıyla sıfıra kadar indirilebilecek. Bu tip destekler; satışların artmasını ve konut stoğunun erimesini de beraberinde getirecektir.

Ertuğrul Yavuz Pala / Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı:

“Bankalar elini taşı altına koymalı”

Genel tabloya ve yabancıya satışa baktığımızda sevindirici bir tablo görüyoruz. Ancak veriler bize gösteriyor ki kredili satışlarda sıkıntı var. 2017 yılında konut kredili satışlar Aralık'ta yüzde 30,1, Kasım'da yüzde 23,9, Ekim'de yüzde 19,8 gerilemişti. Yeni gelen rakamlara baktığımızda da benzer bir tablo görüyoruz. Bunu nedeni herkesin tahmin edebileceği gibi konut faizlerinin yüksek seyretmesiydi. Bu nedenle önümüzdeki dönemde satışları artırmak ve sektöre ivme kazandırmak amacıyla gerçekleştirilmesi planlanan teşviklere, bankalardan da destek gelmeli ve konut kredisi faiz oranı psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına çekilmeli. Böylece beklenen satış artışları peş peşe gerçekleşmiş olur, çünkü beklemede olan yatırımcılar ve oturmak için ev almak isteyenlerin beklentisinin bu yönde olduğunu biliyoruz.

Mehmet Celal Koçer / Yapıen İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:

“Veriler yeni yatırımlar için güç verdi”

Yeni yıla güzel bir başlangıç yaptık. Bu rakamların sevindirici olmasının yanı sıra geçtiğimiz günlerde yapı izin istatistiklerine göre; 2017 yılında 1 milyon 323 bin konuta ruhsat verildiğini gördük. Önceki yıl 986 bin olan ruhsat sayısı, rakamlara göre yüzde 32,3 oranında artmış bulunuyor. Buradan yola çıkarak yakında yeni projelerin hayata geçecek olması bizleri ayrıca sevindirdi ve yeni yatırımlar için güç verdi. Bundan sonra verilecek teşvikler ve özellikle bankalar tarafından gelecek güzel bir haber, sektöre daha da canlılık kazandıracak ve beklemede olan yatırımcıları harekete geçecek.

TESA Yapı / TESA Yapı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Asım Sağlam

"Gayrimenkul sektörü hiçbir zaman durağanlığa girmez"

Ocak 2018 TÜİK Konut Satış İstatistikleri'nden (TÜİK)  bir önceki yılın aynı ayına göre konut satışlarının arttığını görüyoruz. Bu artış bizlere 2018 yılında da sektörün canlılığını koruyacağını ve sektöre olan ilginin her geçen gün artacağını gösteriyor. Zaten gayrimenkul sektörü hiçbir zaman durmaz, sıkıntılı dönemlerde bile en doğru yatırım aracıdır. Herhangi bir kriz anında bile alan-satan sayısı normal günlerden fazla olur. Çünkü kiminin nakde ihtiyacı vardır, kiminin de var olan nakdini uygun fiyat ile mala dönüştürmeye.
TÜİK verilerine göre; yabancıya konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,7 arttığını görüyoruz.  Bu satışlarda her zaman olduğu gibi İstanbul liderliği elden bırakmadı. Özellikle son bir yıldır yabancılar Türkiye'yi yakın markaja aldı. Önümüzdeki günlerde bu satışların artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Sektörün canlılığını koruması ve dışarıdan ülkemize döviz girdisinin artması ekonomik anlamda olumlu gelişmelerin olacağının göstergesidir. 

Güçlü İnşaat / Güçlü İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çelik

"İnşaat sektörü ekonominin amiral gemisi olmaya devam edecek" 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı konut satış istatistiklerini değerlendiren Güçlü İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çelik, “2018 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 oranında  artış gerçekleşti. Hükümetimizin konut yatırımların artması yönünde verdiği desteklerle sektör olarak ekonomiye sağladığımız katma değeri sürekli artırıyoruz. Bu ay içinde açıklanan evi olmayanlara yönelik 10 yeni desteği içeren paketin de etkisiyle konut satışlarındaki artışın önümüzdeki dönem de devam edeceğini söyleyebiliriz. Özellikle konut hesabı açtırıp tasarruf yapan kişilere 20 bin TL devlet desteğinin verilmesinin konut alımına olumlu bir etkisi olacağını söyleyebiliriz.

2018 yılının Ocak ayında yaşanan artış, emlak sektörünün Türkiye ekonomisi içindeki lokomotif sektörler arasında yer aldığının ve büyümesine devam ettiğinin göstergesidir. Bu yılın Ocak ayında 97 bin 19 konut satıldı, bu satışta İstanbul 16 bin 336 konut satışı ve yüzde 16,8 pay ile ilk sırayı aldı. Yabancılara yapılan konut satışları ise 2018 yılının Ocak ayında bir önceki yıla göre yüzde 25,7 oranında arttı. Yabancılara yapılan konut satışlarında Ocak ayında ilk sırayı 545 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 427 konut ile Antalya aldı.  Bu sonuçlar yabancı yatırımcının ülkemize olan güveninin bir göstergesi diye düşünüyorum. Yabancı yatırımcı için yatırım yapılacak güvenli bir liman olarak görülen sektörümüzün 2018'de de büyümesini sürdürmesini bekliyoruz.

Okkalar İnşaat / Okkalar İnşaat'ın Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Okka

Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 oranında artarak 97 bin 19 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 16 bin 336 konut satışı ve yüzde 16,8 ile en yüksek paya sahip oldu. Metropol bir şehir olan İstanbul'da markalı konut projelerinin hayata geçmesi sektörün büyümesine katkı sağlıyor. Sektörün bu yıla iddialı bir şekilde başlaması ekonomiye 2018 yılında daha fazla değer katacağını gösteriyor. 

Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı 2017 yılının Ocak ayına göre artarak 44 bin 363 oldu. Konut satışları, iç ve dış dinamiklerden kaynaklanan ekonomik dalgalanmalardan etkilense de her geçen yıl artarak büyümesine devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle yeni projelerin hayata geçirilmesi, kentsel dönüşüm sürecinin hız kesmeden devam etmesi hükümetimizin de bu anlamda gerekli adımları atmasından kaynaklanıyor. 

Yabancılara yapılan konut satışları 2017 yılının Ocak ayına göre yüzde 25,7 oranında artış gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Ocak 2018'de ilk sırayı 545 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini 427 konut satışı ile Antalya izledi. 2018 yılının ilk aylarında yabancılara yapılan konut satışındaki artışın gözlenmesi ülkemizde markalı konut projelerinin oldukça önemli bir noktada olduğunu gösteriyor. Yabancı yatırımcıların da bunun bilincinde olup ülkemizi tercih etmesi bizi ziyadesiyle memnun ediyor. 

Keleş İnşaat / Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keleş

"Yabancı yatırımcı Türkiye'yi seviyor!"

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı 2018 Ocak ayı konut satış istatistiklerini değerlendiren Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keleş, “Türkiye genelinde konut satışlarının 2018 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 oranında artarak 97 bin 19 olduğunu görüyoruz. 2018 yılına artış oranlarıyla başlamak sektörümüzün tüm yılı oldukça verimli geçireceğinin göstergesidir. İnşat sektörünün beslediği yan sektörlerle birlikte ekonominin dinamosu olma görevini 2018'de de sürdüreceğine inanıyoruz.

Yine Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre artış göstererek 44 bin 363 oldu. Yine TÜİK rakamlarına göre yabancılara yapılan konut satışlarının yüzde 25,7 artış gösterdiğini görüyoruz. 2017 yılında olduğu gibi 2018'de de yabancı yatırımcının Türkiye'ye yatırım yapmayı tercih etmesi özellikle ülkemiz adına sevindirici bir gelişmedir. Bu artışın tüm yıl boyunca süreceğini düşünüyoruz” dedi.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İşsizlik oranı tek haneye düştü
  • 10.03.2023 14:18

İşsizlik oranı tek haneye düştü

Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak yüzde 9, ...

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!
  • 17.02.2023 10:39

Ocak ayında ipotekli konut satışları yüzde 10,9 azaldı!

Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışı sayısı, ocakta geçen yılın aynı ayın ...

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!
  • 06.02.2023 10:48

Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bini geçti!

İstanbul'un nüfusu geçen yıl, bir önceki yıla göre 67 bin 51 kişi artarak 15 mil ...

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!
  • 03.01.2023 10:43

Aralık 2022'de fiyatı en fazla artan ürün "konut sigortası" oldu!

Tüketici fiyatları bazında Aralık 2022'de en fazla fiyat artışı yüzde 79,26 ile ...

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu
  • 28.12.2022 11:06

İstanbul, hem en fazla göç alan hem de en fazla göç veren il oldu

Türkiye'de geçen yıl 2 milyon 777 bin 797 kişinin iller arasında göç ettiği beli ...

Hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta oturuyor
  • 27.12.2022 11:12

Hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta oturuyor

Türkiye'de hane halklarının yüzde 60,7'si kendisine ait konutta ikamet ediyor. ...