maritbet girişmaritbet
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik endeksi mayıs ayında arttı

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik endeksi mayıs ayında arttı

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mayısta 3,13 puan artış gösterdi.

İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mayısta bir önceki aya göre 3,13 puan arttı. Endeks, bu yükselişle ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos'tan bu yana en yüksek aylık artışını gösterdi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneğinden (Türkiye İMSAD) yapılan yazılı açıklamada İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mayıs ayı sonuçları paylaşıldı.

Buna göre, son dört aydır artış gösteren Bileşik Endekste, mart ve nisandan sonra mayıs ayında da "faaliyet", "güven" ve "beklentilerde" yine birlikte artış yaşandı. Endekslerde yaşanan toparlanma eğilimi, sektörün kendi dinamiklerine dayalı hareket etmeye başladığını gösterdi.

Faaliyetlerin oldukça canlı geçtiği mayısta Faaliyet Endeksinde önemli bir sıçrama yaşandı. Mevsimsellik, inşaat sektörü için açıklanan destekler ve beklentilerdeki iyileşmeler, inşaat malzemeleri sanayinin faaliyetlerinde genişletici etki yaratmaya devam etti. Faaliyet Endeksi geçen ay 4,7 puan arttı. Geçen yılın "Faaliyet Endeksi" ile aynı seviyeye ulaşılması sonucu, ilk kez mayıs ayında geçen yılki faaliyet seviyesi yakalandı.

Yurt içi satışlarda bir önceki aya göre kuvvetli bir sıçrama oldu. İhracat da mayıs ayında önemli bir artış gösterdi. Üretimde ise iç satışlar ve ihracattaki artışa bağlı önemli bir genişleme yaşandı. Cirodaki artış yeniden kuvvetlenirken, tahsilat hızı da kademeli ve sınırlı artış eğilimini sürdürdü.
Güven endeksindeki toparlanma gelecek için ümit verdi.

Son dört aydır artış gösteren "Güven Endeksi" içinde en yüksek artış geçen ay gerçekleşti. Güven Endeksinin giderek daha hızlı toparlanmasına rağmen, güven seviyesinin halen düşük olduğu görüldü. Mayıs ayında faaliyetlerdeki genişlemenin kuvvetlenerek sürmesi, güvenin toparlanmasına destek oldu.
Güven seviyesi bir önceki aya göre 2 puan arttı. Geçen yılın aynı ayının güven seviyesinin ise 6,3 puan altında kaldı. Endekse göre, Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven, uzun süre sonra başlayan artışını sürdürdü.

İnşaat malzemeleri sanayisine yönelik güven ise toparlanmasını hızlandırdı. Yurt içi pazarlarına yönelik güven mayıs ayında artış gösterdi. İhracat pazarlarına yönelik güven ise önemli ölçüde arttı. Güven unsurlarının tamamına yayılarak süren toparlanma önümüzdeki dönem için ümit verdi.
 Gelecek üç ayın üretim beklentisinde kuvvetli artış 
Son dört aydır hızlı bir iyileşmenin yaşandığı Beklenti Endeksi, mayısta bir önceki aya göre 2,7 puan arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,7 puan daha düşük çıktı. Böylece beklentiler giderek geçen yılki seviyelerine yaklaştı.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler mayısta artışını sürdürdü. İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentilerde yine önemli artış yaşandı. 

Gelecek üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişleri mayısta önemli bir artış gösterdi. İhracat siparişlerinde de artış hızlanarak sürdü. Yurt içi ve yurt dışı siparişlerdeki artış beklentisine bağlı olarak gelecekteki üç ayın üretim beklentisinde de kuvvetli bir artış ortaya çıktı.

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı
  • 26.03.2024 14:12

"Yarısı Bizden Kampanyası"nda ilk inşaat başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının başlattığı kampanya kapsamın ...

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"
  • 27.02.2024 15:50

Bakan Özhaseki:"Bakanlığımızın deprem bölgelerinde 1000’e yakın şantiyesi, 110 bin çalışanı var"

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya’da Bakırcı ...

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek
  • 01.02.2024 13:17

Malatya'da 6 bin 100 deprem konutu şubatta teslim edilecek

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin yıkıma neden olduğu Malatya'da, ...

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!
  • 30.01.2024 17:24

Trabzon Şehir Hastanesi'nin inşaatı görüntülendi!

Türkiye'nin ve dünyanın en modern hastanelerinden biri olarak tasarlanan Trabzon ...

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü
  • 18.01.2024 13:13

Ümraniye'de metro hattının inşaat çalışmaları sırasında iki bina çöktü

Ümraniye'de, Göztepe-Ümraniye Metro hattının inşaat çalışmaları sırasında yolda ...

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak
  • 22.12.2023 18:51

Elazığ'da 1374 deprem konutu ay sonunda tamamlanacak

Elazığ'da Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) inşasına başlanan 2 bin 936 d ...