maritbet girişmaritbet
İnşaat kazısında ortaya çıkan 3 bin yıllık yeraltı şehri!

İnşaat kazısında ortaya çıkan 3 bin yıllık yeraltı şehri!

Bayburt’taki Aydıntepe Yeraltı Şehri, 1988’de bir inşaat kazısı sırasında gün yüzüne çıkarıldı

Aydıntepe Yeraltı Şehri Bayburt'un kuzey batısında, merkeze 25 kilometre uzaklıktaki mütevazı ilçesi Aydıntepe'de (Hart). Tarihi yeraltı şehri kent yerleşkesinin hemen altında. Dehliz şeklindeki mekânların varlığını halk daha önce de bilmesine rağmen içine giren olmamış. Bayburt'taki Erken Hıristiyanlık dönemine ait Aydıntepe Yeraltı Şehri 1988 yılında bir inşaat kazısı sırasında tesadüfen gün yüzüne çıkarılarak Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nca koruma altına alınmış. Bu yıllarda bakanlık tarafından yaklaşık 50 metrelik bir alanda yenileme ve temizlik çalışması yapılarak bırakılmış.

Antik kent taşa oyulmuş

Bayburt'un Aydıntepe ilçesinde yer alan kent tüf içerisinde, yüzeyden 2-2,5 metre derinde başka yapı malzemesi kullanmadan ana kayaya oyulmuş galeriler, tonozlu odalar ve bu odaların açıldığı daha geniş mekanlardan oluşuyor.

Yaklaşık bir metre genişliğinde ve 2 ile 2,5 metre yüksekliğinde tonoz örtülü galeriler yer yer her iki yana genişliyor, 24 metrekareye yakın planlı odalar bu mekana açılıyor. Galeri odalarını aydınlatmak için duvarlara gözetleme mekanlarının oluşturduğu havalandırma amaçlı delikler açılmış.

Yeraltı şehri hiçbir yapı malzemesi kullanılmadan tüften oluşan tek ana kayaya oyulmuş. Koridorlar, sağ ve solunda odalar, yer yer geniş alanlar, aydınlatma için lamba yerleri, havalandırma delikleri bulunuyor. Hemen üstündeki tepede bir yerüstü kalesi var. Kale eteklerindeki arkeolojik kazılarda yaklaşık 4 bin yıllık mezarlar tespit edilmiş. Bu da Aydıntepe'nin eski adıyla Hart'ın ne kadar eski bir yerleşim olduğunu gösteriyor.

2008'den sonra Koruma Kurulu'nun onayıyla ilçe belediyesi tarafından Müze Müdürlüğü'nün denetiminde yapılan çalışmalarla gezilebilir alan 850 metreye çıkarılmış. Karadeniz Teknik Üniversitesi ile yapılan sismik taramaları sonucu şehrin güneydoğu kesiminde başka dehlizlerin olduğu tespit edilmiş fakat bu kısımlarla alakalı herhangi bir çalışma yapılmamış.

Su ihtiyacını karşılamak için havuz yapılmış

Yeraltı şehri içindeki duvar figürleri 3 bin yıllık bir tarihi işaret etmekte. Bu mekanlar zamana bağlı olarak, Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından da kullanılmış. Kullanım amacının genel olarak sığınmaya yönelik olduğu düşünülüyor. Halk tehlike durumunda buraya sığınıp tehlike geçince dışarıda yaşamına devam ediyormuş. Mekan içinde odalar, toplantı salonları, mutfak ve su ihtiyaçlarını görecek kaynak ve havuz da yer alıyor. Şu ana kadar açılan bölümlerin havalandırma işlemi için de sekiz adet havalandırma bacası tespit edilmiş.

Aydıntepe Yeraltı Şehri, bölgenin çok önemli turizm mekanlarından biri olmasına rağmen hak ettiği ilgiyi ve tanıtımı henüz göremedi. Bunun için daha çok yatırım yapılması ve tanıtım eksikliğinin de giderilmesi gerekiyor. Yeraltı kenti hakkında şu an ileri sürülen iki görüş mevcut. İlki bu kentin, bölgede daha önce sözü edilen Halde şehrine ait olduğu, Halde'nin “Khalde” olduğu eski ismi Hart (Aydıntepe) olan ilçenin isminin de “Halt”dan geldiği görüşü mevcuttur. İkinci görüşe göre; Hart'ta bu yer altı kentinden başka Geç Roma Erken Bizans devirleri arasında yer alan bir mezarın ortaya çıkarılması, Hıristiyanlığın henüz yerleşmediği bir devirde bu bölgenin bir sığınak teşkil ettiği, Romalılar tarafından kovulan ilk Hıristiyanların bu bölgeye geldikleri ve sığındıkları, yeraltı şehrinin de bu Erken Hıristiyanlık dönemine ait olabileceğidir.

TOKİ Haber
 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Muğla'da inşaat kazısı sırasında tarihi kalıntılar çıktı
  • 22.03.2018 10:00

Muğla'da inşaat kazısı sırasında tarihi kalıntılar çıktı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, hastane inşaatının hafriyat çalışması sırasında Geç ...

Çanakkale'de AVM inşaatında tarihi buluntulara rastlandı
  • 23.12.2017 10:21

Çanakkale'de AVM inşaatında tarihi buluntulara rastlandı

Çanakkale'de bir alışveriş merkezinin (AVM) inşaatı sırasında zeminde kalıntı te ...

Kadıköy'deki inşaatta Bizans Dönemi'ne ait eser çıktı
  • 07.01.2017 09:04

Kadıköy'deki inşaatta Bizans Dönemi'ne ait eser çıktı

Kadıköy Fenerbahçe'deki bir inşaat için yapılan kazıda, 19. yüzyılda yapıldığı b ...

Muğla'daki inşaat kazısında Helenistik döneme ait mezar çıktı
  • 07.10.2016 09:45

Muğla'daki inşaat kazısında Helenistik döneme ait mezar çıktı

Muğla'nın Milas ilçesindeki inşaat kazısında, Helenistik döneme ait olduğu tahmi ...

İnşaat kazısında Roma dönemine ait sütunlar bulundu
  • 20.04.2016 11:34

İnşaat kazısında Roma dönemine ait sütunlar bulundu

Vezirköprü ilçesinde bir inşaatın temel kazısında Roma dönemine ait olduğu tahmi ...