maritbet girişmaritbet
İnegöllü mobilya üreticileri Hindistan’da boy gösterdi

İnegöllü mobilya üreticileri Hindistan’da boy gösterdi

İnegöl’deki mobilya üreticileri, Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde mobilya forumuna katılarak Hintli alıcılarla ikili görüşmelerde bulundu

Mobilya üretiminin önemli merkezlerinden İnegöl'deki üreticiler ihracat payını artırmak için dünya genelinde pazar arayışını sürdürüyor. Gelişmekte olan pazarları mercek altına alan mobilyacıların son durağı Hindistan oldu. TUSKON, İNSİAD (İnegöl Sanayici ve İşadamları Derneği), İTBA (Hint Türk İşadamları Derneği), FICCI (Hindistan Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından düzenlenen organizasyonla Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde mobilya forumuna katılan işadamları Hintli alıcılarla ikili görüşmelerde bulundu. Hindistan Odalar ve Borsalar Birliği'nde gerçekleşen mobilya forumunda konuşan Türkiye'nin Hindistan Büyükelçisi Burak Akçapar, 1.2 milyar nüfusa sahip dünyanın 14. büyük mobilya pazarına sahip Hindistan'da orta sınıfın hızla genişlediğini belirterek, Türkiye'nin bu orta sınıfın beklentilerini karşılayabilecek mobilya üretim yapısına sahip olduğunu söyledi. Türkiye-Hindistan ilişkilerinin son yıllarda geliştiğini vurgulayan Akçapar, “15 yıldır gerçekleşmeyen bir cumhurbaşkanı ziyareti Hint tarafından gerçekleşti. 10 yıldır dışişleri bakanı Türkiye'ye gelmiyordu, geldi. 2009'dan bu yana karma ekonomik komisyon toplanmıyordu, toplanıyor. Bu siyasi düzeydeki yoğun ilgi ve hareketliliğe eş olarak ekonomik ilişkileri de devreye sokabilmek için ihtiyacımız olan şey bilinç, öğrenme, piyasayı tanıma ve ortakları teşhis etme. Bu ziyaretlerle bunu yapıyoruz. Ve ticari ilişkilerde çok ciddi bir hareketlenmenin eşiğinde olduğumuza inanıyorum” dedi.
“Türk işadamları Hindistan pazarını tanımalı”
Hindistan'ın dünyadan yıllık 500 milyar dolar ithalat yaptığını söyleyen Akçapar, gelir düzeyinin yükselmesinden dolayı pazarın sürekli büyüdüğünü, bundan yararlanmak için Türk işadamlarının Hindistan pazarını tanıması gerektiğini belirtti. Akçapar, ayrıca Hindistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yıllık 7 milyar dolar olduğunu, bunun da 6 milyar dolarının Türkiye'ye ihracat olarak gerçekleştiğini belirtti. Akçapar, Türkiye'den Hindistan'a yıllık mobilya ihracatının da 1,8 milyon dolar olduğunu sözlerine ekledi. 
İNSİAD Başkanı TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Akıskalı da, Türk mobilyasının dünya genelinde daha fazla pazar payına ulaşması için çalıştıklarını vurgulayarak, bu yıl Cezayir, Mısır, Rusya ve son olarak da Hindistan'da mobilya forumları düzenlediklerini belirtti.  Akıskalı, “Hindistan dünyanın en büyük ithalatçı 10 pazarından biri. 1 milyar 200 milyon nüfusu, 400 milyon orta düzey bireyi, yılda yüzde 6 gibi büyüme kaydeden mobilya talebi var. Türkiye mobilyada 80 ülkeye ihracat yaparken Hindistan pazarındaki payımız çok düşük. Son aylarda Çin mobilyacılarıyla alışveriş yapan Hintlilerin yönünü Türkiye'ye çevirmesi gelecek için bize umut verdi. Şimdiden bu pazarda yerimizi almak için kapıları dövüyoruz” diye konuştu. TUSKON organizasyonu ile yaptıkları ülke mobilya iş forumları ile ihracatı katladıklarını belirten Akıskalı, Hindistan mobilya forumundan da önemli mesafeler alacaklarına inandıklarını söyledi.
“Hindistan pazarını zorlamaya geldik”
Başta İnegöl olmak üzere Türk mobilyacılarının tasarım ve Ar-Ge çalışmalarında da kendilerinden söz ettirdiğinin altını çizen Akıskalı, “Hindistan'da iş forumunu yapmamızın amacı bu ülkeye 9 milyon dolar civarında olan ithalatımız, yaklaşık 2 milyon dolar olan ihracat rakamını toplamda ilk etapta 25 milyon dolarlar seviyesine çıkarmak ve hedef pazarlar halinde getirmek. Bizim insanımızın girişimcilik ruhu en önemli öğesi. Mobilya sanayicileri olarak bizler Hindistan'ı çok önemsiyoruz. Fiyat ve kaliteye güvenerek Hindistan pazarını zorlamaya geldik” dedi. Türkiye'nin geride kalan 10 yıldaki değişiminden mobilya sektörünün de olumlu anlamda payını aldığını dile getiren Akıskalı, “10 yıl önceki 350 milyon dolarlık ihracat 7 kat artışla 2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Dünyadaki ihracatçılar içerisinde 15'nci sıraya geldi. Bu noktadan hareketle 2023 hedefinde mobilya sektörü 10 milyar dolar ve dünyada ilk 5 hedeflemekte. Bu hedefleri yakalamak için sektör temsilcileriyle dünyadaki fuarları, trendleri, değişiklikleri takip ediyoruz” diye konuştu. İTBA (Hint Türk İşadamları Derneği) Genel Sekreteri Mehmet Ali Şeker, FICCI (Hindistan Odalar ve Borsalar Birliği) Genel Sekreteri Ambıka Sharma ve Türkiye'nin Hindistan Ticari Ateşesi Vural Çekinmez'in hazır bulunduğu forumda Türkiye'den gelen 30 kişilik mobilyacı grubu 2 gün boyunca Hindistan'ın çeşitili bölgelerinden gelen 100'e yakın mobilya alıcısı ile ikili iş görüşmelerinde bulundu.
Ömer Faruk Çiftçi/Dünya

 

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Hindistan'ın "ikiz kule"si patlayıcıyla yıkıldı
  • 02.09.2022 14:46

Hindistan'ın "ikiz kule"si patlayıcıyla yıkıldı

Hinidistan’ın başkenti Yeni Delhi'nin Noida bölgesinde imar planına aykırı olara ...

İşte Hindistan’ın en iyi oteli
  • 19.07.2015 09:47

İşte Hindistan’ın en iyi oteli

Dünyaca ünlü bir seyahat dergisinin okuyucularının mükemmellik ödülü verdiği Hin ...

İşte Hindistan'ın en büyüleyici oteli
  • 19.07.2015 09:51

İşte Hindistan'ın en büyüleyici oteli

Dünyaca ünlü bir seyahat dergisinin okuyucularının mükemmellik ödülü verdiği Hin ...

Taksilerde yeni dönem! Yolcular, şöfere puan verecek!
  • 04.08.2020 10:55

Taksilerde yeni dönem! Yolcular, şöfere puan verecek!

Müşteriler, taksinin şoförüne; kurallara uyma, nezaket, yolcu ve yol güvenliği g ...

"2020 yılında 1 milyon Hintli turist hedefimiz var"
  • 19.11.2018 14:48

"2020 yılında 1 milyon Hintli turist hedefimiz var"

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya,"Türkiye'de yapılan Hint düğünleri ...

Hindistan'da bina çöktü: 7 ölü
  • 27.09.2018 14:00

Hindistan'da bina çöktü: 7 ölü

Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de bir binanın çökmesi sonucu ölenlerin sayısı ...