maritbet girişmaritbet
IKEA Türkiye müşterilerin ilk tercihi olma hedefiyle büyümesini sürdürüyor!

IKEA Türkiye müşterilerin ilk tercihi olma hedefiyle büyümesini sürdürüyor!

Bir Maya Grubu şirketi olarak, 2005 yılından bu yana IKEA mağazalarıyla Türkiye pazarını ve tüketicisini birçok yeniliklerle tanıştıran IKEA Türkiye, müşterilerin ilk tercih ettiği marka ve çalışanların en çok tercih ettiği şirket olma hedefiyle büyümeye devam ediyor.

 

IKEA Türkiye, 10 Ocak 2013'te 2012 yılı değerlendirmelerini yapmak, 2013 yılına ilişkin beklentilerini paylaşmak ve IKEA Türkiye'nin İnsan Kaynakları politikaları ve uygulamalarını aktarmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Maya Holding CEO'su ve IKEA Türkiye Ülke Müdürü Fuat Atalay, Maya Holding CFO'su Taner Kerman,  İnsan Kaynakları Direktörü Ayla Akkaban Maşlak, Pazarlama Direktörü Senem Sadıklar, Ticari Direktör Alparslan Deliloğlu ve IKEA Türkiye yönetim ekibi üyeleri katıldı. 
 
IKEA Türkiye Ülke Müdürü Fuat Atalay, Türkiye mobilya sektörünün son yıllarda hızlı bir gelişim sürecinden geçtiğine dikkatleri çekerek tasarım, kalite ve fiyat açısından dünya rekabetinde konumunu güçlendirdiğini belirtti. Sektörün gelişmesinde IKEA'nın pazara girmesinin ve ev dekorasyonuna yeni bir bakış açısı getirmiş olmasının da büyük etkisi olduğunu dile getiren Atalay,  “Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan 2012 Mobilya Sektör raporunda da IKEA Türkiye'nin açtığı perakende mağazalarının sektöre dinamizm getirdiği belirtilmiştir. Getirdiğimiz tüm yenilikler Türk halkı tarafından beğeni ve ilgiyle karşılanmaktadır. 2005 yılından bu yana IKEA mağazalarında toplamda 75 milyon ziyaretçiyi ağırlamış bulunmaktayız.  Bu rakam şunu gösteriyor ki, bulunduğumuz illerde tüketicilerin yarısından fazlası mağazalarımızı ziyaret etmiştir. Hedefimiz önümüzdeki dönemde de koşulsuz müşteri memnuniyetiyle büyümemizi sürdürmek”  dedi.
 
Yılda 15 milyonu aşan ziyaretçi sayısı
 
Türkiye'deki ilk mağazanın açılışı itibariyle genellikle her yıl yeni bir mağaza açarak, istikrarlı bir büyüme stratejisi izlediklerini söyleyen Atalay, IKEA Türkiye olarak İstanbul'da 2, İzmir, Bursa ve Ankara'da birer mağaza olmak üzere Türkiye'de 4 ilde toplam 5 mağaza ve 2000 çalışanla hizmet verdiklerini söyledi. Atalay sözlerine şöyle devam etti: “Mağazalarımızın her biri yaklaşık 30 bin metrekareden oluşuyor. 150 bin metrekarelik alanda, her yıl yüzde 20'si yenilenen 9000 çeşit mobilya ve ev aksesuarını tüketicilerimizin beğenisine sunuyoruz. Ayrıca sayıları toplamda 250'yi bulan örnek yaşam alanlarımızda da binlerce dekorasyon çözümü ile tüketicilerimize ilham kaynağı oluyoruz. Mağazalarımızda yılda 15 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlıyoruz. Sayıları 1 milyonu bulan IKEA Aile Kart üyesi  müşterilerimize yıl boyunca sayısız fırsat sunuyoruz.”
 
IKEA Türkiye büyüyor, ülke ekonomisine katkısı da artıyor
 
Bir yandan IKEA Türkiye perakende faaliyetlerinde büyürken, diğer taraftan Global IKEA da Türkiye'den yapmakta olduğu satın alımları istikrar içerisinde artırmaktadır. Böylece Türkiye'den yapılan ihracata da büyük katkı sağlandığına dikkat çeken Atalay,  “8 yıl önce Global IKEA kanalıyla Türkiye'den yapılan ihracat miktarı yıllık 200 milyon dolar civarındayken, günümüzde bu rakam yıllık 600 Milyon USD ile 3 katı mertebesine ulaşmıştır. Önümüzdeki yıllarda da Türkiye'den alımların artarak devam etmesi planlanmaktadır” dedi. Vergi yükümlülükleri kapsamında bugüne kadar IKEA Türkiye tarafından ödenen toplam verginin 600 milyon TL'yi aştığını belirten Atalay, “Düşük fiyat politikamız ve yıllık sabit fiyat garantimizle enflasyona pozitif katkı sağladığımıza inanıyor, dolaylı ve doğrudan yollarla 4000 kişiye istihdam yaratıyoruz” dedi. 
 
İnternetten alışveriş ile artık tüm Türkiye'deyiz
 
Geçen yıl IKEA Türkiye olarak, IKEA konseptini mağazamızın olmadığı illere de götürmek üzere internet satış kanalını hizmete açtıklarını hatırlatan Fuat Atalay, başlangıçta sadece mağazalarının olmadığı iller için hizmet veren sanal mağazanın artık tüm Türkiye'yi kapsadığını söyledi. İnternet satışlarının 1 yıl gibi kısa bir sürede toplam satışların yüzde 2'sine ulaştığını söyleyen Atalay, “Ayda 6 bin adet sipariş alıyoruz.  En çok sipariş aldığımız illerin başında ise İstanbul, Ankara, Antalya, Muğla ve Kocaeli geliyor” dedi. 
 
50 bin işletmeye dekorasyon danışmanlığı
 
IKEA'nın diğer bir alternatif satış kanalı olan kurumsal satışa ilişkin faaliyetlerinden de bahseden Fuat Atalay, IKEA kurumsal satış departmanının desteğiyle müşterilerine yoğun tempolarında iş yerlerini rahatlıkla dekore etmelerini sağlayacak kolaylıklar sunduklarını, aynı zamanda onlar adına satın alma süreçlerini de yönettiklerini söyledi. 
 
Atalay, kurumsal satış birimlerinin bugüne kadar yaklaşık 50.000 işletmeye dekorasyon konusunda danışmanlık yaptığını belirterek, geçen yıl kurumsal tarafta büyüme stratejisinin bir uzantısı olarak IKEA Kurumsal Kartı hayata geçirdiklerini söyledi. IKEA Kurumsal Kart'ın hali hazırda 7 bin kullanıcısı bulunuyor. 
 
2013 yılında da  fiyatlarda enflasyon oranının altında bir artışla yola devam
IKEA Türkiye, 2013 yılında yenilenen ürün gamıyla 9000 çeşit mobilya ve ev aksesuarını, kalite ve düşük fiyat dengesini koruyarak, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi enflasyonun çok altında fiyat artışı yaparak tüketicilerin beğenisine sunuyor.
 
Fuat Atalay, bu yıl dokuzuncusunu basıp dağıttıkları katalogda da fiyatların her yıl olduğu gibi 1 yıl boyunca sabit olduğunu belirterek, online satış kanalındaki büyümeyi de sürdüreceklerini söyledi.  “Bu kanaldan yaptığımız satışların önümüzdeki 5 yıl içerisinde ciromuzun yüzde 5'ine ulaşmasını hedefliyoruz” diye konuşan Atalay,  ziyaretçilerinin yüzde 70'ini oluşturan çocuklu aileler için çocuk ürün gamında yenilik ve çeşitlilik artışı gibi hedefleri olduğunu da belirtti. Atalay, bu kapsamda 200 çeşit yeni  çocuk ürününü tüketicilere sunacaklarını da açıkladı. 
 
Orta vadede 3 yeni mağaza 
Fuat Atalay, orta vadeli planlarına göre önümüzdeki 6 yıl içinde 3 yeni mağaza açmayı hedeflediklerini belirterek, “2013 yılında 6. IKEA mağazasının hazırlıklarına başlayacağız” dedi. Atalay, sözlerine şöyle devam etti: 
 
“Bir süredir uluslararası IKEA grubuyla yürütmekte olduğumuz yerel tedarik ağının güçlendirilmesi çalışması kapsamında, ürün gamımızdaki yerli üretim ürün sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Müşterilerin ilk terich ettiği marka ve çalışanların en çok tercih etttiği şirket olarak büyümeye devam etmek hedefi ile çalışıyoruz.” 
 
2 bin kişilik büyük aile
IKEA İnsan Kaynakları Direktörü Ayla Akkaban Maşlak, 5 mağaza ve 2 bin çalışanıyla IKEA Türkiye'nin büyük bir aile olduğunu vurgulayarak, insan kaynakları sözünün  Global IKEA vizyonuna pararlel olarak çalışanlarımız için daha iyi bir günlük yaşam yaratmak olduğunu belirtti. Bu doğrultuda önceliklerinin, adelet ve eşitliğin ön planda olduğu, güven ortamı içerisinde şeffaf ve iletişime açık bir çalışma ortamı olduğunu ifade etti. 
 
IK politikaları doğrultusunda son derece yatay bir organizasyon yapısına sahip olduklarını belirten Akkaban Maşlak, “IKEA Türkiye olarak, sadece tam zamanlı çalışanlar için değil part time çalışmak isteyen gençler için de önemli iş fırsatları sunuyoruz. Genç bir aile olduğumuzu söyleyebiliriz. Çalışanlarımızın yaş ortalaması 29. Bunun yanı sıra kadın istihdamına büyük önem veriyoruz. Hali hazırda çalışanlarımızın yüzde 40'ını kadın çalışanlarımız oluşturuyor. Personel devir oranımız ise yüzde 23; açık pozisyonların yüzde 75'i iç atama yoluyla dolduruluyor. Çalışanlarımızın kıdem süreleri mağazalarımızın ortalama 5 yıl olan yaşlarına paralel olarak 4 yıl olarak oldukça yüksek seviyededir” dedi.
 
Çalışan gelişimini önemsiyoruz
IKEA Türkiye'de çalışan gelişimine de büyük önem verildiğini belirten Akkaban Maşlak, “Çalışanlarımızın gelişimine yönelik 86 eğitim programımız mevcut. Eğitim programlarımız çalışanlarımızın pozisyonlarına göre değişiklik göstermekle birlikte; yöneticilerimiz için yetkinlik eğitimi, diğer çalışanlarımız için ise pozisyonlarına göre teknik eğitimler veriyoruz.  2 bine yakın çalışanımıza her yıl 2 gün eğitim veriyoruz” diye konuştu. 
 
Müşteri memnuniyetinin ancak mutlu çalışanlarla mümkün olduğu gerçeğinden hareketle çalışanlarımızın memnuniyetini maksimize etme doğrultusunda sektörden farklı bir takım imkânları da sunduklarını dile getiren Akkaban Maşlak, “Örneğin, perakende sektöründe bir yenilik olarak IKEA Türkiye'de haftada 2 gün izin hakkı tanınıyor” dedi. Akkaban Maşlak, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Sektörde bir ilki gerçekleştirdiğimiz diğer uygulamalarımız ise Çalışan Temsilcisi ve Çalışan Günü. Çalışanlarımızın demokratik seçim sürecinde özgür iradeleriyle belirledikleri, aidiyet duygusunu ve güveni pekiştirmek amacıyla Çalışan Temsilcileri bulunuyor. Bu uygulama ile mevcut organizasyon yapısındaki tüm İK süreçlerinin işleyişine bağlı kalmak koşuluyla temsilcilerin, seçildikleri departmanlarda hem bireysel, hem de ekip seviyesinde daha verimli iş süreçleri yürütmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Bu uygulama dâhilinde mağazalarımızda ve merkez ofisimizde toplam 38 Çalışan Temsilcisi 3 ayda bir şirket üst yönetimiyle bir araya geliyor.  
 
2012 Kasım ayında yine sektörde bir ilke daha imza atarak Çalışan Günü uygulamamızı IKEA Türkiye'de ilk kez hayata geçirdik.  Amacımız çalışanlarımıza verdiğimiz değerin, önemin ve güvenin bir göstergesi olarak 1 gün karşılığında tüm mağazalarımız genelinde oluşan kârın bir havuzda toplanarak, tüm çalışan arkadaşlarımız arasında eşit bir şekilde dağıtılmasıydı. Kârın dağıtılması sembolik bir kavram olsa da, 18 Kasım'da düzenlenen bu aktivite, şirket genelinde dayanışmanın iyi bir göstergesi oldu. Verimlilik yönünde aldığımız geri dönüşler doğrultusunda önümüzdeki yıllarda benzer çalışmaları yapmayı hedefliyoruz.”

Yorum Yaz

Benzer Haberler

İsveç ormanlarının ferahlatıcı hissi IKEA mumlarında!
  • 10.04.2022 10:23

İsveç ormanlarının ferahlatıcı hissi IKEA mumlarında!

Kokuların bir mekân hissi sağlamaya katkıda bulunduğuna ve ruh halini etkileyebi ...

IKEA'dan Sevgililer Günü'ne özel dekoratif ürünler!
  • 15.01.2022 15:52

IKEA'dan Sevgililer Günü'ne özel dekoratif ürünler!

IKEA Türkiye, Sevgililer Günü’nde sadece çiftler için değil, sevgisini ifade etm ...

IKEA'dan flaş Türkiye kararı! Üretim planını genişletiyor!
  • 07.10.2021 09:32

IKEA'dan flaş Türkiye kararı! Üretim planını genişletiyor!

IKEA, pandemi döneminde küresel olarak yaşanan üretim ve sevkiyat kesintilerinin ...

IKEA yeni yaz koleksiyonuyla evinizi yaza hazırlıyor
  • 24.05.2021 17:05

IKEA yeni yaz koleksiyonuyla evinizi yaza hazırlıyor

IKEA’nın kullanışlı dış mekan mobilyaları, güneş enerjili aydınlatmaları, renkli ...

Emlak Yönetim'in sitelerinde kış hazırlığı!
  • 23.10.2020 20:55

Emlak Yönetim'in sitelerinde kış hazırlığı!

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte Emlak Yönetim projelerinde temizlik ve bakı ...

IKEA'da mobilyaları kiralama dönemi!
  • 05.02.2019 09:40

IKEA'da mobilyaları kiralama dönemi!

IKEA, müşterilerine mobilya kiralama seçeneği sunmak üzere İsviçre'de pilot uygu ...