maritbet girişmaritbet
ICCI 2014 Fuarı, Bakan Taner Yıldız tarafından törenle açıldı

ICCI 2014 Fuarı, Bakan Taner Yıldız tarafından törenle açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ICCI 2014 – 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nı açtı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ICCI 2014 – 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada Konya'ya dünyanın en büyük güneş enerjisi santralini yapmak üzere özel bir çalışma başlattıklarını söyledi. Konya Karapınar bölgesinde 3 bin MW'lik bir proje için ufuk çizgisinin gökyüzü ile birleştiği düz bir arazinin açılacağını belirtti. ICCI 2014 açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak, ICCI Yürütme Kurulu Başkanı ve ETKB Müsteşar Yardımcısı Dr. Selahattin Çimen, Hannover Fairs Türkiye Fuarcılık Genel Müdürü Alexander Kuehnel ve Sektörel Fuarcılık Genel Müdürü Süleyman Bulak katıldı.

Taner Yıldız, 'Nükleer santrale yerli ortak'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de yapılan nükleer santrallere ortak alacaklarını belirterek, “Varsanız buyrun, nükleer santrallerde yüzde 5 ila 20 arasında payla yerli ortak alacağız. Her iki santral için de bunu yapacağız. Kamunun bir miktar payı olabilir. Konya Karapınar Ayrancı bölgesinde ufuk çizgisinin gökyüzü ile birleştiği dümdüz bir arazi var. Oraya özel bir çalışma yapıyoruz. 3 bin MW'lık güneş santrali için o bölgeyi açacağız. Tarım arazisi değil. EPDK'nin 600 MW'lık ihalesine 9 bin MW'lık talep geldi, bunu yapabileceğini söyleyen yatırımcımız var. Burada dünyanın en büyük santralini kuracağız. İletim hatlarını ona göre dizayn ettiriyoruz.” dedi.

Taner Yıldız, ‘Nükleer santrali 10 yıl önce bitirseydik'

Bakan Taner Yıldız, Türkiye'deki iki nükleer enerji santralinin 10 yıl önce yapılmış olsaydı 7.6 milyar dolarlık daha az ithalat yapılmış olacağının altını çizerek şöyle devam etti: “Net ithalatımız 52 milyar dolar, bunun yüzde 60'ı ulaştırma ile ilgili. Türkiye'nin bu kadar büyüme ve üretime rağmen enerjiyle alakalı ithalat oranları artmamıştır. Çünkü Türkiye'nin ekonomik derinliği artmaktadır. Almanya örneğinde iki önce nükleerden vazgeçeceğini söyledi. Ama iki hafta önce tekrar düşünebileceğini söyleyen açıklama yaptı, neden, Ukrayna krizi yüzünden. Anlık reflekslerle ülkeyi yönetirseniz bu doğru olmaz. Biz 10 yıl önce nükleeri yapacağız dedik, 10 gün önce de yapacağız diyoruz, inşallah 10 yıl sonra da yapmış olacağız.”

Halil Mazıcıoğlu, '2013'te Cumhuriyet tarihi rekoru'

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu yaptığı konuşmasında ülkemizin yaşadığı ekonomik gelişme ve halkın refah seviyesinin artmasının merkezinde enerji sektörünün olduğuna dikkat çekti. Geleceğin planlamasında ise enerjinin önemli bir noktada bulunduğunu anlattı. Mazıcıoğlu şöyle devam etti: “Ülkemizde enerji yatırımları hız kesmeden devam etmiştir. Dünyada yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen 2013 yılında yaklaşık maliyeti 7 milyar dolar olan 6 bin 985 MW kurulu güç eklenerek Cumhuriyet tarihimizin rekoru kırılmıştır.”

Erol Kaya, 'Yenilenebilir enerji “Cennet Kaynakları”

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ise açıklamalarında temennilerinin  ülkenin hiç bir yerinde su ve elektrik sıkıntısı çekilmemesi olduğunu anlatarak “Barajlarımızdaki doluluk oranlarını yakından takip etmemiz gerekiyor. Sizden ricam bu sıkıntılı süreçte elimizdeki kısıtlı imkanları tasarruflu bir şekilde kullanmaktır.” dedi. Çevre konusunda ahlaki boyutun da göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Kaya, ABD'li bir aktivist yer altındaki fosil yakıt kaynaklarını “Cehennem Yakıtları” olarak değerlendiriyor. Gökyüzündekileri ise “Cennet Enerji Kaynakları” olarak tanımlıyor. Cennet kaynakları olan su güneş, rüzgar gibi enerji kaynaklarının gereklilik olduğunu sözlerine ekledi.

Mustafa Yılmaz, 'Enerji Borsası yakında açılacak'

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz lisanları verilen projelerin pek çoğunun hayata geçmeye başlayacağını, Türkiye'de ulusal ve uluslararası enerji ticaretinin daha kapsamlı hale geleceğini, doğalgaz ithalatında özel sektörün payının artacağını, tüketicilerin daha kaliteli hizmet alacağını ve enerji borsasının yakında zaman kurulacağı bilgilerini paylaştı.

Nail Olpak, 'Enerji, cari açığın günah keçisi değil'

MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nail Olpak ise yaptığı açıklamalarda cari açık sorunu ile ilgili ifadelerde sürekli olarak enerji açığına bağlamak gibi bir alışkanlığımız olduğunu vurgulayarak “Belki biraz abartarak söyleyeceğim, şu enerji talebi olmasa da cari açık da olmasa noktasına gelecek. Bu iki kavramın bu kadar çok bir arada kullanılmasını doğru bulmuyoruz, bunu önlemeliyiz. Cari açığın tek sebebi enerji değildir, enerjiyi günah keçisi olmaktan kurtarmalıyız.” diye konuştu. İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ömer Cihad Vardan ise konuşmasında Avrupa'da Ukrayna krizinin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekerek, bölgemizde enerjiyi elinde bulunduranlarla enerjiyi kullanmak isteyenlerin mücadelesine tanıklık ettiğimizi belirtti. ICCI Yürütme Kurulu Başkanı ve ETKB Müsteşar Yardımcısı Dr. Selahattin Çimen konuşmasında Türkiye'nin enerji talebi artışında Çin'den sonra dünyada ikinci ülke olduğuna dikkat çekerek, geçtiğimiz yıl 6 bin 850 MW kurulu güç ilave ettiklerini aktardı. Çimen, “Bu yıl ise 450 MW güç ilave ettik. Amacımız bunların yenilenebilir enerji kaynaklarından olması.” diye konuştu.

Sektörel Fuarcılık Genel Müdürü Süleyman Bulak konuşmasında bundan 20 yıl önce ICCI etkinliğinin ilk kez düzenlendiği 1994 yılında kurulu güç kapasitesi 20 bin MW civarıda iken bugün 64 bin MW seviyelerine ulaştığını vurguladı. 20 boyunca aynı enerji ve heyecanla çalışıp bugünkü güçlü durumuna getirdiklerini sözlerine ekleyen Bulak, “Enerjimizi enerjiden aldık. Bundan sonra yapacağımız fuarlarda daha nitelikli bir ortamda hayata geçireceğiz” dedi.

Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki en büyük ve en kapsamlı enerji ve çevre fuarı ve konferansı olan ICCI 2014'e 20'nci yılında ulusal ve uluslararası en güçlü, en önemli enerji şirketleri yer alıyor. 16 bine yakın ziyaretçinin katılması beklenen fuar, dünya enerji sektörünün kalbinin 3 gün boyunca İstanbul'da atmasını sağlayacak. Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen ICCI 2014 – 20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından törenle açıldı. İstanbul Fuar Merkezi'nde üç gün boyunca beş farklı salonda yapılacak oturumlara enerjinin zirvesinde yer alan önemli isimler ve yöneticiler katılacak.

Yorum Yaz

Benzer Haberler

Deprem enerji sektöründe 11,2 milyar liralık hasara yol açtı
  • 20.03.2023 11:58

Deprem enerji sektöründe 11,2 milyar liralık hasara yol açtı

Deprem sonrası 11 ilde TEİAŞ'a ait elektrik iletim tesislerinde 717 milyon lira, ...

Türkiye, Avrupa’nın yeni enerji tedarik merkezi olabilir!
  • 26.03.2022 11:42

Türkiye, Avrupa’nın yeni enerji tedarik merkezi olabilir!

Alman Konrad Adenauer Vakfı, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın Türkiye'nin st ...

Enerjide 300 şirketin fırsat buluşması!
  • 13.09.2018 10:08

Enerjide 300 şirketin fırsat buluşması!

Enerji sektöründe faaliyet gösteren 300 ulusal ve uluslararası firma ekonomik da ...

Akıllı şebekeler fuarına 22 ülkeden alım heyeti katılacak
  • 10.04.2018 09:33

Akıllı şebekeler fuarına 22 ülkeden alım heyeti katılacak

6. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG 2018 ...

Çalık Holding’ten enerji ve inşaatta büyüme hedefi!
  • 03.01.2018 13:10

Çalık Holding’ten enerji ve inşaatta büyüme hedefi!

Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, enerji ve inşaat sektörüne yak ...

'İnşaat sektöründe çoğu firma enerjinin bir ucundan tutuyor'
  • 16.06.2017 14:17

'İnşaat sektöründe çoğu firma enerjinin bir ucundan tutuyor'

Besa Grup’un yeni nesil temsilcisi, TÜGİAD Genel Başkan Yardımcısı 27 yaşındaki ...